Havuzda alarm 'göz virüsü' paniði



“Adenovirüs” adý verilen çok bulaþýcý bir virüsün göz korneasýna zarar verdiði, havuz ve kaplýca sularý, göz polikliniklerindeki cihazlar ve yetkisiz optik maðazalarýnda gözden göze denenen kontakt lenslerin salgýný tetiklediði bildirildi

Çukurova Üniversitesi Týp Fakültesi Göz Hastalýklarý Ana Bilim Dalý Öðretim Üyesi Prof. Dr. Reha Ersöz, yaptýðý açýklamada, “gözyaþýyla insandan insana kolaylýkla bulaþabilen ve “Adenovirüs” adý verilen çok bulaþýcý bir virüsün, son aylarda sýkça görülmeye baþlandýðýný ve salgýn hale geldiðini belirtti.
Yaz sezonuna girilmesiyle birlikte göz hastalýklarýnda da artýþ olduðuna dikkati çeken Ersöz, “Son aylarda polikliniklerimizde yaygýn olarak “Adenovirüs” adý verilen çok bulaþýcý bir virüsün konjonktiva ve korneada yarattýðý enfeksiyonu görüyoruz. Bu virüs, gözyaþý ile insandan insana kolaylýkla bulaþýyor. Göz polikliniklerindeki cihazlar yoluyla da hastalara bulaþabiliyor” dedi.
Ersöz, son günlerde hastane polikliniklerinin göz hastalýðý þikayetleriyle gelenlerle dolduðunu, salgýn nedeniyle geçici süreyle kapatýlan hastane polikliniklerinin de bulunduðunu belirtti.
Virüsün, kaplýca ve havuz sularýyla bulaþma riskinin yüksek olduðunu belirten Ersöz, “Bu virüs, göze bulaþtýktan ortalama bir hafta sonra gözlerde çapaklanma, kýzarýklýk, þiþme, batma gibi belirti ve bulgular gösterir. Ýki gözde de olma riski yüksektir. Ýyileþme süresi birkaç haftaya kadar uzayabilir” diye konuþtu.
Virüsün salgýn hale gelmesindeki bir baþka önemli etkenin de hastane polikliniklerindeki cihazlar olduðunu vurgulayan Ersöz, bu nedenle cihazlarýn dezenfekte edilmesinin büyük önem taþýdýðýna dikkati çekti.

“KONTAKT LENSLER”

Ersöz, gençler arasýnda yaygýn olarak kullanýlan renkli lensler ile gözlüðün aðýrlýðýndan kurtulmak için tercih edilen numaralý kontakt lenslerin virüs salgýnýný tetikleyen en önemli faktörlerden biri olduðunu savunarak, þu uyarýlarda bulundu:


“Tüm yasa ve yönetmeliklere raðmen yetkisiz optik maðazalarý lens satmaya devam ediyor. Optik maðazalarýnda lensler onlarca, hatta yüzlerce kiþi tarafýndan deneniyor.
Yasalar, optik maðazalarýna sadece reçete ile lens satma yetkisi vermiþtir. Bu maðazalarda lens denemelerinin yapýlmasýný kesin olarak yasaklamýþtýr ve maðazanýn kapatýlmasýyla sonuçlanýr.
Her þeyden önce, göz yapýlarý ve hijyenik alýþkanlýklarý nedeniyle lens kullanmaya uygun olmayan kiþiler vardýr. Örneðin, alerji ya da gözyaþý problemi olanlar, ya da tozlu ortamlarda yaþayanlar sorunlarla karþýlaþýrlar. Kontakt lenslere ticari bir meta olarak bakýlamaz. Hangi lensin size uygun olduðuna karar vermesi için mutlaka göz hekiminize gidiniz ve kontakt lenslerinizi reçete karþýlýðýnda alýnýz.”