OKS'de büyük hata

OKS’de “Ýlköðretim Baþarý Puaný”nýn sýnav sonuçlarýna yansýtýlmasýna iliþkin uygulama rezalete dönüþmek üzere. Ankara’da bir okulda 18 öðrenciden 16’sýnýn diploma notunun, deðerlendirmesi yapýlýrken yanlýþ girildiði ve sýnav puanlarýnýn yanlýþ hesaplandýðý ortaya çýktý. Bu yanlýþlýk yüzünden bir öðrenci tam 40 bin sýra geriye düþtü. Benzer hatanýn binlerce öðrenciyi maðdur etmesinden korkuluyor

2009 yýlýnda kaldýrýlacak olan OKS’de, büyük bir skandal patlak verdi. Ankara Gölbaþý Taþpýnar Ýlköðretim Okulu’ndaki bir sýnýfýn OKS’ye giren 18 öðrencisinden 16’sýnýn diploma notu, sýnav deðerlendirmesi yapýlýrken yanlýþ girildi. Öðrencilerin bazýlarýnýn diploma notu düþerken, bazýlarý da hak ettiði notun üstünde puanlar aldý.

Sayý binleri bulabilir

Taþpýnar Ýlköðretim Okulu 8-A sýnýfý öðrencisi Damla Ersan, “4.88” ortalama ile okul birincisi olurken, sýnav puanýnýn düþük olduðunu fark etti. Ersan, sýnav sonuç belgesini ayrýntýlý inceleyince, diploma notunun “2.63” olarak deðerlendirmeye alýndýðýný gördü. Hemen okula giden Damla Ersan, “Müdür bey tatilde, sonra gelin” yanýtýný aldý. Damla’nýn annesi Kiraz Ersan okulun kapalý olmasý nedeniyle yetkililere ulaþamadýklarýný belirterek, “Savcýlýða suç duyurusunda bulunacaðým” dedi.

Milli Eðitim Bakanlýðý, binlerce öðrencinin diploma notunun yanlýþ girilmesinden endiþe ediyor. Yani hatalý giriþler, binlerce öðrencinin sýnav sonucunu etkileyecek. Milli Eðitim Bakanlýðý’na göre hata, okullarýn yanlýþ bildirimde bulunmalarýndan kaynaklanýyor. Bu sorun nedeniyle, yüksek puanlý öðrencilerin puaný düþerken, puaný düþük olanlar da yükselmiþ görünüyor.

Bakanlýk tarafýndan geçen yýl yapýlan düzenlemeyle, öðrencilerin diploma notunun (ÝBP) sýnav sonucunu yüzde 7 ila yüzde 15 oranýnda etkilemesine karar verildi. Böylece, okulunda diploma notu en yüksek olan öðrenciye yaklaþýk 15 puan, diploma notu en düþük olan öðrenci de yaklaþýk 7 puan verilmesi planlandý. OKS’de 1 puan dahi 7 bin kiþiyi geriye atarken, yaklaþýk 6 puan kaybeden Damla Ersan, 42 bin öðrenci geriye düþmüþ oldu.

Geçen yýlki skandallar

MEB internet sitesinde, sýnav sonuçlarýna itiraz etmek isteyen öðrencilere 18 Temmuz’a kadar süre tanýndýðý belirtildi. OKS’nin hazýrlayýcýsý ve düzenleyicisi olan Eðitim Teknolojileri Genel Müdürlüðü (EÐÝTEK), geçen yýl da tercih kýlavuzlarýnda, puan dönüþtürmelerinde ve kontenjan belirlemelerinde bazý hatalar yapmýþtý. EÐÝTEK, 40 kiþilik okula 100 öðrenci yerleþtirilmiþ, bazý öðrencileri de yazmadýklarý tercihlere yönlendirmiþti. Bu hatalar daha sonra düzeltilmiþti.

SÝSTEM NASIL ÝÞLÝYOR?

Her yýl ortalama 700-800 bin öðrencinin girdiði sýnavda öðrencilere 100’er soru yöneltiliyor. 120 dakikalýk sürede 100 soruyu yanýtlayan adaylar, okullarýndan gelen listelere göre belirlenen Ýlköðretim Baþarý Puaný (ÝBP) eklendikten sonra net puanlarýný öðreniyorlar. Öðrenciler, aldýklarý puanlarýn ardýndan tercih kýlavuzlarýnda yer alan liselerden seçim yapýyorlar. Öðrenciler tercihlerini internet üzerinden tamamlayarak okullarýna onaylatýyorlar. 1 puanýn bile çok önemli olduðu sýnavda, 1 öðrencinin bile sýralamasýnýn deðiþmesi kendinden sonra gelen binlerce öðrenciyi etkileyebiliyor. Öðrenciler aldýklarý puana, baþvuru yapacaklarý ilde kaçýncý sýrada olduklarýna ve okullarýn kontenjanlarýna bakarak 20 tercih yapýyor. Sisteme göre önce öðrencilere girdikleri sýnavdan aldýklarý puan bildiriliyor. Ardýndan tercihe göre yerleþtirme yapýlýyor.

MEB topu öðrenciye attý

MEB Eðitim Teknolojileri Genel Müdür Yardýmcýsý Orhan Ekinci bu konuda okullarý suçlayarak, bazý öðrencilerin diploma notlarýnýn okullar tarafýndan bakanlýða yanlýþ gönderildiðini söyledi. Ekinci, sýnava giren öðrencilere, “Diploma notlarýnýzýn doðru olup olmadýðýný kontrol edin” uyarýsýnda bulundu. Ekinci, okullardan gelen diploma notlarýnýn sýnav sonuçlarý için deðerlendirilmeye alýnmasý sýrasýnda, “0.50, 1.20, 1.60” gibi diploma notlarýyla karþýlaþtýklarýný belirterek, “Bu notla mezun olunamayacaðýný bildiðimiz için bunlara müdahale ettik. Bir kýsmýný düzelttik” dedi.