Öcalan'a af istiyorlar !
Eski DTP Genel Baþkaný Ahmet Türk, Kürt sorununun genel afla çözülebileceðini savundu..
DTP eski Genel Baþkaný ve Mardin baðýmsýz milletvekili adayý Ahmet Türk, operasyonlarýn hiçbir faydasý olmayacaðýný, Türkiye’de anti demokratik geliþmelere neden olacaðýný söyledi. Türk, “Geçmiþteki politikalarda ýsrar etmek Türkiye’nin zararýnadýr. Eski tarz Türkiye’yi daha fazla bir gerginliðe kaosa iter. Bu kaosu önlemek için Meclis'e gireceðiz” dedi.
Türk, seçim çalýþmalarýný anlatýrken, kesin olarak Meclis'e gireceklerine inandýðýný ancak geniþ bir destekle seçilmek için çalýþma yürüttüklerini söyledi. Türk, "Mardin bölgesinde bir gün dahi evimden çýkmasam, yine 20-25 bin oy alýp parmenontoya girebilirim" diye konuþtu.
DTP eski Genel Baþkaný ve Mardin baðýmsýz milletvekili adayý Ahmet Türk, seçim çalýþmalarýný yürüttüðü Mardin’de sorularý yanýtladý. Son zamanlarda yapýlmasý planlanan sýnýr ötesi operasyon tartýþmalarýna dikkat çeken Türk, operasyonun “Türkiye’ye hiçbir fayda saðlamayacaðýný” ifade etti. Türk, “Tam tersi ülke içerisinde anti demokratik geliþmelere sebep olacaktýr” dediði sýnýr ötesi operasyon hakkýnda þunlarý söyledi:
“Geçmiþteki politikalarda ýsrar etmek Türkiye’nin zararýnadýr. Eski tarz, Türkiye’yi daha fazla bir gerginliðe, kaosa iter. Bu kaosu önlemek için Meclis'e gireceðiz. Þimdi herþeyden önce huzur olabilecek bir ortamý hazýrlamamýz gerekiyor. Yýllardan beri denendi. OHAL, sýký yönetimler, iþkenceler bu sorunu çözmedi. Fayda da getirmedi. Geçmiþteki politikalarda ýsrar etmek Türkiye’nin zararýnadýr. Biz þuna inanýyoruz. Halklar arasýnda kardeþleþmeyi saðladýðýnýz zaman, benim yurttaþýmýn haklarý var dediðiniz zaman bence çok önemli. Halk için Türkiye için çok önemli bir görevi baþarmýþ olacaðýz. Çünkü siz yurttaþýnýzý kazanmak zorundasýnýz. Farklý politikalarýn sonuç vermediði ortada. Yeniden düþünmemiz lazým. Sivil demokratik projelerle bu sorunu çözmeye yönelik artýk ciddi bir þekilde yeniden düþünmemiz gerekiyor. Bu süreçte parlamentodaki görevimiz, Türkiye’yi demokratik bir cumhuriyet yapmaya yönelik olacak. Kardeþleþmeye yönelik bir çaba olacak. Kürt halkýný kendi kimliðini, kültürünü özgürce kullanabileceði bir ortamý saðlayama yönelik olacak.”
“KÜRT SORUNU DEMOKRATÝK YÖNTEMLERLE ÇÖZÜLEBÝLÝR”
Kürt sorunun demokratik yöntemlerle çözülebileceðine inandýðýný belirten Türk, düþüncelerini þöyle özetledi:
“Somut olarak her zaman söylüyorum. Bugüne kadar söylediklerimiz ortada. Bunlarý maddeler halinde saðladýk. Genel af, köy korucularýnýn çýkarýlmasý, Kürt dilinin kamusal alanda kullanýlmasý, bölgeler arasýnda dengesizliðin giderilmesi, kültürel, kimliksel haklarýn güvence altýna alýnmasý. Ancak mesele bunlarý söylemekte sorun çözülmüyor. Önce sorunun demokratik yöntemlerle çözümü esas almalýyýz. Kürt sorunu demokratik yöntemlerle çözülebilir. Niyetin ortaya çýkmasý lazým. Yurttaþý kazanmak için böyle bir çabanýn içinde olacak o niyeti göstermek lazým. Ýmha inkar mantýðýndan vazgeçip yeniden farklý bir söylemle önümüze çýkmalý. Bütün mesele bu diyalogun oluþmasýdýr. Bunu oluþturabilirsek, gerçekten yurttaþýmýzý tatmin edecek formülleri geliþtirebilirsek, barýþçýl yönetmelerle niyeti ortaya koyabilirsek o zaman 72 milyon insanýn hassasiyeti göz önünde tutarak neler yapabiliriz, neleri yapabiliriz, tartýþýrýz. Sorunlar bir günde çözülmez. Önemli olan niyetin ortaya çýkmasý."
SINIR ÖTESÝ KONUSUNDA IRAK ÖRNEÐÝ
Ahmet Türk, sýnýr ötesi operasyon konusunda ise þu yorumlarda bulundu: "ABD bütün gücüyle Irak’a girdi. Diktatörlük gitti, demokrasi, barýþ geldi mi? Olmaz. Operasyonlar sorunu çözmez. Önemli olan halkýn yurttaþýn tatmin edilmesidir. Yani siz operasyon yaptýnýz, çatýþma çýktý insanlar öldü, peki daðdaki insanýn yakýnýný, babasýný kazanmýþ olacak mýsýnýz? Kazanmayacaksýnýz. Meseleyi köklü bir þekilde ele alýp bakmak lazým. 'Ýmha ederim bitiririm' olmaz, bir halk var halkýn talepleri var. Bu görmezden geldiðiniz zaman sorunu çözmüþ olamazsýnýz. Yani operasyonlarýn hiçbir faydasý olmaz. Türkiye’de anti- demokratik geliþmelerin nedeni olacaktýr.”
BAZI REFORMLAR OLDU AMA YETERSÝZ
Türkiye’nin demokratikleþmesi konusunda bazýr reformlar yapýldýðýný ancak bunlarýn yetersiz kaldýðýný kaydeden Türk, "Türkiye’nin demokratikleþmesi konusunda ciddi bir duruþ yok, AB hatrýna bir þeyler yapýlýyor" dedi. Türk, polise yetkiyi artýran yasayý örnek vererek "Demokratik reformlarý bir günde ortadan kaldýracak mantýk var. Burada mantýðýn deðiþmesi lazým. Niyet sorunun çözümüyse formüller bulunur” þeklinde konuþtu.
GEÇMÝÞTEN DERS ÇIKARDIK
Ahmet Türk, taleplerini dile getirirken ve politikalarýnýn yaþama geçmesi için çalýþýrken kimi dönemlerde yanlýþ ve eksik yaklaþýmlar sergilemiþ olabileceklerini ifade etti. Türk, "Ýki yönlü bakmak lazým. Biz dersler çýkardýk. Bazý olaylarda farklý durumlara farklý yaklaþabilirdik. Bunlarý çok rahatça söylüyoruz. Belki bu özeleþtiri de olabilir. Bu konuda rahatýz. Ama önemli olan devletin mantýðýnýn deðiþmesi. Eðer öyle olursa biz buna katký sunabiliriz. Buna birçok þey verebiliriz” dedi.
EVÝMDEN ÇIKMASAM DA MÝLLETVEKÝLÝ OLURUM
Türk, seçim çalýþmalarýný anlatýrken, “Ben açýkça söyleyeyim. Mardin bölgesinde bir gün dahi evimden çýkmasam, yine 20-25 bin oy alýp parmenontoya girebilirim. Ben burada güçlü bir destek almak istiyorum. Halkýn taleplerini dile getiren biri olarak halkýmla bütünleþmek istiyorum. Yüzde 50 oyla parlamentoya gitmek istiyorum. O benim için çok anlamlý. Önemli olan parlentoya girmek de deðil, siyasetle halkýn bütünleþmesidir. 20-25 bin oyla seçilmemi bile seçim kaybetmek olarak deðerlendiririm” þeklinde konuþtu.
GENEL AF
Ahmet Türk, Meclis'e girmeleri halinde izleyecekleri politikayý ve taleplerini þöyle anlattý:
“Genel siyasi af istiyoruz. Köy korucularýnýn çýkarýlmasýný, Kürt dilinin kamusal alanda kullanýlmasýný, bölgeler arasýnda dengesizliðin giderilmesini, kültürel haklarýn güvence altýna alýnmasýný saðlamaya çalýþacaðýz. Tabii ki bizim seçmenlerimizin beklentileri var. Türkiye’de bir kaos, Kürtleri dýþlayan bir mantýk var. Demokratik projelerin gündeme gelmesi için çaba göstereceðiz. Akan kaný durdurmaya yönelik, gerginliði ortadan kaldýrmaya yönelik bir çabadýr. Sivil demokratik projelerle bu sorunu çözebileceðine inanýyoruz. Bizim amacýmýz gerçekten kardeþleþmeyi savunacak bir siyaseti yürütmektir. Bin yýldýr birlikte yaþamýþ olan Türk ve Kürt halkýný, yurttaþý kucaklayacak politikalar ortaya çýktýðý taktirde bugün bu çatýþma döneminden kurtarmýþ oluruz."
ORTA DOÐU'YA DEMOKRASÝ GELMEDÝ
Saddam Hüseyin'in, Ýran Þahý'nýn devrildiðini ancak Ortadoðu'ya demokrasinin gelmediðini ifade eden Türk, "Biz bu nedenle halklarýn kardeþliðinin saðlanmasý konusunda, bir demokratik kültürün geliþmesini inanýyoruz" dedi.
Türk, diðer partileri ise þöyle eleþtirdi:
"Adeta bugün düzen partilerinde 'ben daha fazla Kürtlere karþýyým, daha fazla Kürtlerin üzerine giderim' mesajlarýndan öte bir þey yok. Türkiye için acý verici bir durum. Kucaklayacý bir politika bekliyor halkýmýz. Biz olabildikçe kucaklayýcý bir siyasetin geliþmesi konusunda çabamýzý, düþüncelerimizi parlemento zemimine aktaracaðýz.”

Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri