İMKB'de bugün gevşek seyir etkili oldu/ Endeks 392 puan geriledi/ Dolar ve faiz yükseldi
14/08/2007
İSTANBUL - Borsa, gevşek seyir izlediği günü 392 puan düşüşle 49881 puandan tamamladı. Gün sonunda hisse senetleri ortalama yüzde 0,8 değer kaybetti. Dolar 1.30 YTL, faiz yüzde 17,8 seviyesine taşındı.
İMKB hisse senetleri piyasasında, bugün, gevşeme eğilimli hareket ağırlık kazandı. ABD'de mortgage piyasasına yönelik endişelerin tam anlamıyla giderilmemiş olması nedeniyle piyasalarda temkinli görünüm etkisini sürdürdü. Bugün Avrupa Merkez Bankası (ECB), piyasaya 7.7 milyar euro daha verdi. Böylece ECB'nin toplam enjekte ettiği tutar 211.7 milyar dolara ulaştı. Piyasaya dört gündür likidite sağlayan Avrupa Merkez Bankası, sadece likidite açısından değil, yaptığı değerlendirmelerle de piyasaları rahatlatmaya çalıştı. Piyasaların, fonksiyonunu yerine getirebilmesi için likidite sağladığını açıklayan ECB, durumun yakından izlendiğini ve para piyasasında şartların normale dönmeye başladığını açıkladı.
Diğer yandan ABD ÜFE temmuz ayında yüzde 0,2 artış beklentisine karşın yüzde 0.6 artış gösterirken; çekirdek ÜFE yüzde 0,2 artış beklentisine karşın yüzde 0.1 arttı. Haziran'da 61 milyar dolar beklenen ABD dış ticaret açığı 58.1 milyar dolar olarak açıklandı.
Dışarıda özellikle ABD'den gelmekte olan veriler ve değerlendirmeleri takip eden İMKB, içerde ise seçim sonrası en önemli siyasi belirsizlik olan cumhurbaşkanlığı konusunu izliyor. Ak Parti'nin tek aday olarak Abdullah Gül'ü göstermesinin ardından gözler, siyasi partilerin tavrı ve Meclis'teki oylama sürecine çevrildi.
Tüm bu gelişmeler çerçevesinde bugün 693 puanlık bantta hareket eden endeks, günü 392 puan ve yüzde 0,8 değer kayıpla 49881 puandan tamamladı. Endeks, en düşük seviyesini 49308 puanla sabah seansında, en yüksek seviyesini de 50,000 puanla günün ikinci yarısında test etti. Gün sonunda yaklaşık 1.3 milyar YTL'lik işlem hacmi oluşurken; Garanti Bankası, İş Bankası C, Yapı Kredi Bankası, Kardemir D ve Halkbank en çok işlem gören hisse senetleri oldular.
Dolar ve faiz, yönünü yukarı çevirdi
Tedirginliğin tekrar baş göstermesi, para piyasasının da yönünü yeniden yukarı çevirdi. Gün içerisinde dolar 1.31 YTL'yi faiz yüzde 17.8 bandını test etti. Şu sıra dolar, bankalararası piyasada 1.2990-1.3080 YTL aralığında işlem görüyor. Kapalıçarşıda dolar 1.3020 YTL'den euro 1.7670 YTL'den el değiştiriyor.
Günü 17.69 seviyesinden tamamlayan 6 Mayıs 2009 vadeli gösterge tahvil, valörlü işlemlerde yüzde 17.82 seviyesine çıktı. Gösterge tahvil, dün aynı güne valörlü işlemlerde yüzde 17.62, bugüne valörlü işlemlerde yüzde 17,59 bileşik seviyesinden kapanmıştı.
Yer imleri