Çift yükleme bilgisayarınıza iki işletim sistemi kurarak, hangisinin yükleneceğine başta karar vermeniz anlamına geliyor.Böylece her işletim sistemi diğerinden bağımsız olarak kendi ayarları ve kendi programlarıyla çalışıyor.Örneğin; Win.XP, Vista ve Linux un herhangi bir sürümünü bu şekilde kullanabilmeniz mümkün.
Şimdi Vista ve XP için bu işlemin nasıl yapılabileceğini yazalım.
1.ADIM = Bölümleri oluşturuyoruz : Norton Partition Magic gibi bölümlendirme programları, bölünmüş alanlar oluşturmayı ve bu alanları yönetmeyi son derece kolaylaştırıyor.Ama biz bildik yoldan gidelim derseniz "resize" komutunu kullanarak mevcut alanlarınızı küçültün.Ardından "create" (oluştur) seçeneği ile yeni bir tane bölüm meydana getirin.Sistemi yeniden yükledikten sonra (ki bu biraz zaman alabilir) yeni bölüm oluşmuş olacaktır.
2.ADIM = Vista yı kuruyoruz : Bu aşamada iki seçeneğimiz var.Dilerseniz Xp içerisinden Vista CD sini çalıştırarak otomatik yükleyebilirsiniz ya da CD yi yerleştirdikten sonra sistemi başlatabilirsiniz.
Yükleme sırasında iki ana işlemimiz olacak.Öncelikle "Which type of installation do you want?" (hangi tür kullanım istiyorsunuz) ekranından "custom" (özel) kısmını seçiyoruz.
Bir sonraki ekrandan da Vista yı nereye kuracağınızı belirlerken yeni bölümlendirdğimiz alanı seçiyoruz.
Bundan sonra kurulumun bitmesini bekleyin.Bu sırada pc niz kendini birkaç kez yeniden başlatacak ve her başlatma sırasında ekrana gelecek seçeneklerden en üstteki "earlier versions of Windows" (Windows un önceki sürümleri) ve altta Windows Vista seçenekleri çıkacak.Yüklemek istediğiniz işletim sistemini seçip enter tuşuna basmanız gerekiyor.
3.ADIM = Sistem kontrolü : Bu süreçte Windows un XP sisteminin yükleme alanını yanlışlıkla Vista için de seçmişseniz size uyarı verecektir.Bu olursa cancel seçeneği ile ilk adımda oluşturmuş olduğumuz yeni bölümü seçebilirsiniz.
4.ADIM = Ayarlamalar : Vista kurulduğunda yükleme menüsünü ayarlayabiliyorsunuz.Ancak Windows un eski sürümünü (örn.XP) "boot.ini" dosyasında saklarken, Vista bu bilgileri saklamak için "Boot Configuration Data (BCD)" alanını kullanıyor.Bu alana komut satırından bcdedit.exe yazarak ulaşabiliyorsunuz.Ancak bu kısım fazlasıyla anlaşılmaz.
Bunu anlaşılır ve hükmedilebilir duruma getirebilmek için Vista Boot Pro veya Easy BCD programlarından birini kullanabilirsiniz.Bu şekilde ayarlamak istediğiniz herşey için bir kullanıcı arayüzüne sahip oluyorsunuz.
Bu programlara Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir. veya Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir. adresinden ulaşabilirsiniz.
UYARI Eğer çoklu yüklenebilen bir sistem istiyorsanız, sonradan kurduğunuz programın Vista olmasına dikkat etmeniz gerekiyor.Eğer önce Vista yı sonradan Windows XP yi kurarsanız, Vista çalışmaz.Bunun sebebi ise; XP nin otomatik olarak yüklediği boot.ini dosyasının BCD yi kullanılamaz duruma getirmesi.Yine de Xp içinden fixntfs.exe uygulamasını çalıştırarak BCD yi geri alabilirsiniz.
Vista çalışırken sistemin otomatik olarak "System Restore" uygulaması noktaları oluşturuyr ancak Vista dan çıkıp XP yi açtığınızda bu eski işletim sistemi Vista nın geri yükleme noktalarını siliyor.Buna da dikkat etmek lazım
((dikkat alıntıdır)
Yer imleri