Şaraplı risotto valiyi yerinden etti



İçişleri Bakanı Güneş’in Muğla Valisi Koçaklar’ı görevden alması tepki çekmişti

Muğla Valisi Temel Koçaklar’ın “keyfi kararla” merkeze çekilmesiyle patlak veren ve tepki çeken hukuk skandalının altından “şaraplı risotto” yemeği çıktı.

VATAN yazarı Zülfü Livaneli’nin 10 Temmuz’da köşesine “hukuk skandalı” diye taşıdığı olayın perde arkası aydınlandı. Koçaklar’ın, Muğla Valiliği görevinden “hukuka aykırı” bir şekilde merkeze çeken İçişleri Bakanı Osman Güneş’le yaşadığı tartışmanın öyküsü şöyle:

Mülkiye Teftiş Kurulu, yıllık toplantısını Turgutreis’teki Yasmin Otel’de yaptı. Seçimlerden önce Anayasa gereğince Abdülkadir Aksu’nun yerine bağımsız bakan olarak atanan Güneş de toplantıya katıldı. Vali Koçaklar, toplantının ardından İçişleri Bakanı Osman Güneş ve bürokratlara beş yıldızlı bir otelde yemek verdi. Yemekte bakan Güneş risotto yedi. Risottoyu çok beğenen Bakan Güneş, otelin aşçısını çağırarak, yemeğin tarifini istedi. Aşçı “Et ve sebzeleri birlikte kaynatıyoruz ve kaynayan et sebze suyunun içine yarım kadeh kadar şarap ekliyoruz” dedi. Bu sözler üzerine Bakan Güneş önündeki tabağı masanın ortasına fırlattı. Güneş, “Utanmıyor musunuz, bana alkollü yemek verdiniz. Bu ne rezalettir!” diye bağırmaya başladı.

Valiye fırça

Kendisini sakinleştirmeye çalışan Vali Koçaklar’a kızan Güneş, “Durduk yerde bana haram yedirdiniz” diyerek oteli terk etti. Güneş Ankara’ya döndükten 5 gün sonra Koçaklar görevden alındı.

VATAN’ın ulaştığı Koçaklar, Danıştay üyeliğine atandığını hatırlatarak konuyla ilgili konuşmak istemediğini söyledi. Ancak Koçaklar’ın yakın çevresine “Evet olay doğru” dediği öğrenildi. VATAN yazarı Leyla Umar’ın konuştuğu Koçaklar’ın eşi Sabahat Koçaklar da olayı doğruladı.

RİSOTTO NASIL YAPILIR

Risotto İstanbul’un ünlü restaurantı Papermoon’un şef aşçısı Gıusseppe Pressani’nin tarifine göre şöyle yapılıyor: Tencereye zeytinyağı konur. Yağ kızmaya başladığınca soğan konur. Soğanlar pembeleşmeye başlayınca risotto pirinci eklenir. Pirinçler yaklaşık 5 dakika kavurulur. Daha sonra şarap ilave edilir. Pirinç şarabı çektikten sonra, bir başka tencerede özel olarak hazırlanan etli sebze suyu eklenir.

(Etli sebze suyu için kereviz, havuç, soğan, maydonoz ve yarım kilo dana eti aynı tencerede haşlanır. Daha sonra tenceredeki su başka bir kaba süzülür.) Pirinçler diriyken ocaktan alınır. Risotto balık ve tereyağ ya da tereyağ ve permesan peyniriyle servis edilir.

“Şaraplı yemek” haram mı?

Pişirilirken içine şarap konulan yemeklerin helal mi haram mı olduğu yıllardır tartışılıyor. Genel olarak yemek pişerken içine şarap konulması haram sayılıyor. Prof. Yaşar Nuri Öztürk ise alkolün keyif verici ve uyuşturucu olarak kullanılmasının haram olduğunu, ancak yemekle pişen alkolün helal olduğunu söyledi. VATAN yazarı İlahiyatçı Prof.Dr. Süleyman Ateş ise şunları söyledi: “Eğer bir kişi şarapla yapılmış bir yemeği bilerek yerse haramdır. Bilmeden yediyse farkında vardığında Allah’ım beni affet diyerek tövbe etmeli.”

Faks emriyle görevden aldı

Bakan Güneş, Muğla Valisi Koçaklar’ı görevden almak için ilginç bir formül uyguladı. Güneş, 2001’de görevden alınınca 6 yıl boyunca hukuk mücadelesi veren eski vali Lütfi Yiğenoğlu hakkında Danıştay’ın göreve iade kararını uygulamaya karar verdi. Yiğenoğlu’nu vekaletle idare edilen valiliklerden biri yerine Muğla’da görevlendirmeye karar veren Güneş, bir “bakanlık oluru” hazırlattı ve 6 Temmuz tarihli faks emri ile Vali Koçaklar’ı Merkez Valiliği’ne, Vali Lütfi Yiğenoğlu’nu da Muğla Valiliği’ne atadı.

Asil değil vekiller

Bakanlık olurunda bürokrat olarak Genel Müdür Vekili Dr.Yusuf Mayda, Müsteşar Yardımcısı Vekili Zekeriya Şarbak’ın imzaları yer aldı. Güneş, kendisinin imzalamadığı belgeyi, İçişleri Bakanlığı’na vekalet eden Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz’ın imzalamasını sağladı.