YENÝ ANAYASA'NIN GÝZLÝ MÝMARLARIÝþte sivil Anayasa'nýn temellerini atan isimler
31.08.2007 11:50AKP’YE yeni Anayasa taslaðý hazýrlayan bilim kurulunun baþkaný Bilkent Üniversitesi Öðretim Üyesi Prof. Dr. Ergun Özbudun, bugüne deðin gizli tutulan beþ komisyon üyesinin adlarýný Hürriyet’e açýkladý. Çoðu Anayasa’daki Kemalist unsurlarýn ayýklanmasý görüþünü savunan öðretim üyelerinin ilginç özellikleri ve bazý görüþleri þöyle:
Prof. Dr. Levent Köker (Gazi Üniversitesi): Demokratik çoðulcu yaklaþýmý, sol ideolojiye yön gösteren görüþleriyle tanýnýyor. Resmi ideoloji karþý söylemiyle AKP’nin ilgisini çekti. Bir yazýsýnda þu görüþlerini kaleme aldý: "Kemalizm’e artýk aþýlmasý gereken bir tarihi fikirler bütünü olarak bakmalýyýz. Kemalizm olduðu sürece Türkiye’nin Avrupa’yla entegrasyonu gerçekleþemez. Kemalist Türkiye’nin vesayet rejimi olarak adlandýrýlmýþ olduðunu da hatýrlamak lazým."
Prof. Dr. Fazýl Hüsnü Erdem (Dicle Ü.): Anayasa’nýn Atatürkçülük unsuruyla tekçi bir resmi ideolojiye sahip olduðunu savundu, bir yazýsýnda, "Türklük’ün etnik bir çaðrýþým yapmadýðý ve yalnýzca vatandaþlýðý ifade eden bir terim olduðuna iliþkin söylem, özellikle Kürtler ve gayrimüslim azýnlýklar açýsýndan inandýrýcýlýktan uzaktýr" dedi. Erdem, Genelkurmay’ýn 27 Nisan bildirisi ve yargýdan gelen açýklamalar konusunda da, "Yerleþik demokrasilerde benzerine rastlanýlmasý mümkün olmayan bütün bu beyanat, bildiri ve kararlar alt alta konulup okunduðunda, bir cephe harekátýyla karþý karþýya olunduðu; seçilmiþler eliyle yürütülen demokratik siyasetin atanmýþlarca kýskaç altýna alýnmaya çalýþýldýðý görülür."
Doç. Dr. Serap Yazýcý (Bilgi Ü.): Küçük yaþta geçirdiði trafik kazasý nedeniyle eðitimini ámá olarak sürdürdü ve akademik kariyer yaptý. Bir yazýsýnda "Erdoðan’ýn Cumhurbaþkaný olamayacaðý iddiasý bir söylem olarak da demokratik deðildir" derken, Anayasa Mahkemesi’nin 367 kararýný eleþtirerek, siyasi konjonktüre göre karar alýndýðýný savundu.
Doç. Dr. Zühtü Arslan (Polis Akademisi): TESEV’in Almanak 2005 çalýþmasýna katýldýðý için Genelkurmay’ýn hedefi oldu. Bir yazýsýnda "Böylesine geniþ bir çerçevede tanýmlanan milli güvenlik kavramý, silahlý güçlerin ayný zamanda ideolojik devlet aygýtý olarak iþlev görmesini ve aslýnda milli güvenlikle doðrudan ilgisi olmayan konularda söz sahibi olmasýný beraberinde getirmektedir" dedi. Hakkýnda "TSK ile polisi karþý karþýya getirdiði" gerekçesiyle soruþturma açýldý.
Prof. Dr. Yavuz Atar (Selçuk Ü.): Cumhurbaþkaný’na tanýnan yetkilerinin parlamenter sistemden sapma olduðunu savunuyor. Yürürlüðe girmeyen 5 artý 5 düzenlemesiyle ilgili Anayasa Mahkemesi’ne dava açan Sezer’in görev süresinin sona erdiðini iddia etti.
Habertürk'ten alýntý.
Anayasayý hazýrlayanlarýn hepsininde Türklüðe,Tsk'ya ve Kemalizm'e bakýþlarý dikkatinizi çekmiþtir umarým.....![]()

Teþekkur:
Beðeni: 

AKP’YE yeni Anayasa taslaðý hazýrlayan bilim kurulunun baþkaný Bilkent Üniversitesi Öðretim Üyesi Prof. Dr. Ergun Özbudun, bugüne deðin gizli tutulan beþ komisyon üyesinin adlarýný Hürriyet’e açýkladý. Çoðu Anayasa’daki Kemalist unsurlarýn ayýklanmasý görüþünü savunan öðretim üyelerinin ilginç özellikleri ve bazý görüþleri þöyle:
Alýntý

Yer imleri