Rekabet Kurulu (RK), kola ve rakı piyasasına yönelik iki önemli karar aldı. Bu kararla, lokanta ya da marketlerde sadece Cola-Cola ve Yeni Rakı satılması devri bitiyor. Satış noktalarında, her marka kola ve rakı bulunabilecek. RK Başkan Vekili Tuncay Songör, “Bundan sonra gidilen her restoranda istenilen marka rakı, kola bulunabilecek. Artık, ‘benim ürünümü sat, başka ürünü satma’, ‘benim ürünümü satarsan sana bedelsiz ürün veririm’ devri sona erecek” dedi.

DOLAPTA HER MARKA OLACAK

Tuncay Songör, kolalı/gazlı içecekleri ile rakı piyasalarında yürüttüğü incelemeleri tamamladığını, buna göre sözleşmelere ve uygulamalara bireysel muafiyet tanınmayacağına oybirliğiyle karar verdiklerini söyledi.

Songör, Coca-Cola’nın kendi dolabını vererek, “benim dolabıma başka marka ürün koyamazsın” yönündeki uygulamalarına da müdahale ettiklerini belirterek, artık Coca-Cola’nın dolaplarına her marka ürün konacağını söyledi.

Rakı piyasasında da benzer bir karar aldıklarını belirten Songör, pazardaki uygulamaların 4054 sayılı Kanun’un 5. maddesinde sayılan muafiyet koşullarıyla bağdaşmaz etkilere sahip olduğunu belirtti. Songör, bu karar sonucunda, tekel olan bir teşebbüsün devamı niteliğindeki Mey İçki’nin rakip ürünlerin satılamaması sonucunu doğuran anlaşma ve uygulamalarla piyasaya yeni girişleri engelleyerek ya da rakip teşebbüslerin faaliyetlerini zorlaştırarak piyasayı rekabete kapatmasının önüne geçilmiş olduğunu söyledi.

10 AY SÜRE VERİLDİ

Rekabet Kurulu’nun bu kararları için Danıştay’da dava açma yolu bulunduğunu da anımsatan Songör, konuya ilişkin tebliğ ile Coca-Cola ve Mey İçki’nin satış noktalarıyla yaptığı anlaşmaların değişmesi için 1 Temmuz 2008’e kadar süre tanıdıklarını belirtti.

Karardan memnunuz

MEY İçki’nin rekabet kurallarına aykırı davrandığı gerekçesiyle Rekabet Kurulu’na başvuran Elda Alkollü Kurul’un kararını memnuniyetle karşıladı. Elda CEO’su Egemen Demirtaş kararı şöyle yorumladı. “Biz öncelikle kararın çıkmasından son derece memnunuz. Rakı satan satış noktaları ve şirketimiz adına son derece mutlu olduk. Yüksek pazar payından kaynaklanan güç ile MEY A.Ş.’nin haksız rekabet ortamı ortadan kalkıyor. Efe Rakı da artık diğer rakılar gibi eşit şekilde teşhir edilerek tüketicilerle daha fazla satış noktasında buluşacak” dedi.
Akşam

Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir.