Soðuk havanýn kronik böbrek, diyabet, kalp hastalarý ile by-pass ameliyatý geçirenler için öldürücü olabileceði bildirildi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Týp Fakültesi Göðüs Hastalýklarý ve Tüberküloz Anabilim Dalý Baþkaný Prof. Dr. Tevfik Özlü, kýþ mevsiminde soðuk havaya baðlý olarak nezle, grip, faranjit, zatürree gibi hastalýklarýn görülme sýklýðýnýn arttýðýný, KOAH ve astým hastalarýnýn ise daha fazla sorun yaþadýðýný belirtti.
Halk arasýnda müzmin bronþit, kronik bronþit olarak bilinen KOAH ile astým hastalarýnýn kýþ mevsiminde risk altýnda olduðunu kaydeden Özlü, yaðýþlý, sisli, soðuk havalarýn bu hastalarda krize neden olabileceðini ifade etti.
Özlü, "Kýþ aylarýnda salgýnlar yapan soðuk algýnlýðý, grip gibi viral solunum sistemi enfeksiyonlarý, KOAH ve astým hastalarýnda normal kiþilere göre daha aðýr geçmekte ve krizleri baþlatabilmektedir." dedi.
Enfeksiyonlarýn özellikle çocuklar, yaþlýlar, hamileler ve kronik saðlýk sorunlarý olanlarda çok daha olumsuz etkiler gösterdiðini belirten Özlü, soðuk havaya uyum saðlamak için vücudun daha fazla enerji harcadýðýný ifade etti.
Enerji ihtiyacýnýn karþýlanmamasý halinde vücut direncinin düþtüðüne, enfeksiyonlara yatkýn hale geldiðine dikkati çeken Özlü, þöyle devam etti:
"Soðuk havalarda bronþit, astým gibi saðlýk sorunlarý daha sýk görülür. Soðuk havalar, akciðerin akut veya kronik tüm hastalýklarý tetikler. Kronik böbrek, diyabet, kalp hastalarý, by-pass geçirenler soðuktan çok daha fazla etkilenir. Soðuk havalar, bu tür kronik hastalýklarý bulunanlar için öldürücü bile olabilir. Kýþýn yoðunluk kazanan hava kirliliði soðuk havayla birleþince sorun daha da büyür."
Alýntý trt.net.tr


Teþekkur:
Beðeni: 



Alýntý

Yer imleri