SURİYE , KKTC'Yİ TANIMA YOLUNDA......
Suriye, KKTC’ye uygulanan seyahat ambargosunu kaldırarak Magosa ile Lazkiye limanları arasında düzenli feribot seferleri başlattı.
KKTC izolasyonların kaldırılması için AB’den hareket beklerken Suriye’nin jestiyle karşılaştı. Yavruvatan’a feribot seferi başlatma kararı alan Suriye, KKTC pasaportlarını tanıyacak ve vize de istemeyecek. Büyük gizlilik içinde yürütülen anlaşma KKTC Dışişleri Bakanı Turgay Avcı tarfından geçen hafta Şam’da imzalandı. Gazimağusa Limanından Akgünler’e ait deniz otobüsüyle başlayan seferlerin ilki, basına tanıtım amaçlı olarak dün yapıldı. Böylece KKTC’nin Gazimağusa ile Suriye’nin Lazkiye limanları arasında 1978-1979 yılları arasında yapılan ve bir yıl süren feribot seferleri, 28 yıl aradan sonra yeniden başlamış oldu. Suriye’ye yapılan ilk sefer dolayısıyla Gazmağusa Limanına gelerek yolcuları uğurlayan KKTC Dışişleri Bakanı Turgay Avcı, “bugünün tarihi ve önemli bir gün olduğunu” söyledi. Avcı, Gazimağusa’dan Lazkiye’ye başlayacak seferlerin ticari, turizm, kültürel ve eğitim alanlarındaki ilişkilerin artırılması, ekonomik ilişkilerin gelişmesi ve iki halkın kaynaşması açısından önemli olduğunu vurguladı. Geçen yıl Azerbaycan da KKTC’ye izolasyonları kaldırmak amacıyla Bakü-Lefkoşa arasında doğrudan uçak seferi başlatma girişiminde bulunmuş ancak AB’den gelen tepkiler üzerine geri adım atmıştı.
Yer imleri