Üstad aslýnda polemiðe gerek yok ama sanýrým tartýþmaya açýk ve cevap hakký olan bir konu olduðundan;cevap hakkýmý kullanacaðým...
O elalem dediðiniz ülkeler hem ekonomik hem de teknolojik açýdan ve tabii olarak da toplumsal refah açýsýndan,senin memleketinin 100 yýl önünde ve sen eðer bugün bir cihazý sýrf flashý bozuldu veya beslemesinde arýza hasýl oldu diye atacak veya atabilecek durumu kendinde hissediyorsan ozaman benim dediðiim yanlýþ...O bazý ülkelerde çoðumuzun 5.kez tamire götürdüðümüz cihazlar hurdalýkta.Adamlarýn çekirdekten yetiþme elemana ihtiyaçlarý hemen-hemen yok...
Yok eðer ülkede araba sürmeyi bilmeyen ehliyetliler aranýyorsa siz haklýsýnýz...
Amma bu ülkede 25 yýl okutulmuþ ve ehliyet sahibi teknisyenler de azdeðil...Gelin görün ki 5 yýl okumuþ ustalar kadar bilgileri yok...Tamirat vb.de..
Rakamsal ve aritmetiksel olaylar içiinse zaten üniversiteler mevcut...Ama onlar da tam eðitimsiz deðil mi?
O zaman eðitimi 25 yýl yaparsak ortalýk düzelecek mi?Adam 50 yaþýnda ve sadece belge sahibi...Adý:Mühendis...Elektronik mühendisi.Sonrasý?Verim sýfýra doðru hareketli...
Göz görmüyor,algýlama iniþe geçmiþ...
Böyle bir durum söz konnusu iken insanlarýn yeteneklerini kýsýtlamanýn ne anlamý var?Ya da algýlamanýn en-üst düzeyde olduu yaþlarda önünü kapatmanýn...
Eðer lostracý olmak yani kundurayý dikmek okul ile oluyorsa ve bunu okuyanda var ve anlýyorsa diyecek lafým yok...
Teknik liselerden mezun arkadaþlarý iþe alýyoruz ama geneline bakýn veya bu iþiin içinde olan ustalara sorun(ki bu ustalar da 8 yýl býrakýn 5 yýl dahi okumayaný çok ve usta gibi-ustalardýr);elleri tornavida tutmayý bilmiyor,hesap iþi,bilgi yetersiz,zaten yeterli bilgisi olaný da üniversitelere gidiyor,ortada yok;bir görev verirken yapamayýnca çok nazik dahi eleþtirmeye gelmiyor ve ÝÞTE O ZAMAN ELLERÝ TORNAVÝDA-KESKÝ TUTUYOR...Kazýk kadar olmuþ adama ve hele de kaný kaynýyorsa ve hatta eðilmemiþse,usta eðitiminden geçmemiþse ne diyebilirsiniz?
Ayrýca benim bu okuldan 4 tane adamým vardý ve biri de býrakýn kalifiyeliði;ADAM deðildi...
Birtane deðil üstad:Tam 4 tane...Delili de var...Bu sadece benden...
Eðitim için temennim ise;Bence çocuklarýmýza evvela AHLAKÝ eðitim verilmeli ve temel alýnmalý...
Bu evvela aileden baþlamalý.Sonra da okullardan istenmeli.Kimmsenin tavuðuna kiþ denilmeyen bir döneme girdik ve kimseye de "senin çocuðunun þu kabahatini gördüm yaw",diyemiyorum...Babasý veya annesi"düþman kesiliyor"...
Mühendis olmuþ ama insan olmamýþ...Doktor olmuþ ama insan olmmamýþ...
Örnekleme devam eder-gider...
Bu da benim özlediðim ve istediðim eðitim þekli...Yani evvela "ÝNSAN" yetiþtiren;güzel ahlaklý insan,insan gibi "insan" yetiþtiren eðitim sistemi istiyorum...
Ve tabii ki öðrenmenin de sonu yok...Devam diyorum...
Sürç-ü lisan olduysa affola...Kolaygelsin üstadým...
Ýmzanýzdaki o mükemmel sözde ÖZ yatýyor üstad...

Teþekkur:
Beðeni: 

Yer imleri