Teşekkur Teşekkur:  0
Beğeni Beğeni:  0
29 sonuçtan 1 ile 10 arası

Konu: 23/01 Dünyadan Haberler

Hybrid View

önceki Mesaj önceki Mesaj   sonraki Mesaj sonraki Mesaj
  1. #1

    Kullanıcı Bilgi Menüsü

    Standart İslami Cihad'dan Filistin seçimlerini boykot çağrısı

    İslami Cihad örgütü, yandaşlarını, 25 ocakta yapılacak Filistin genel seçimlerini boykot etmeye çağırdı.

    Örgütten yapılan açıklamada, tüm savaşçılarından ve yandaşlarından hiçbir şekilde seçimlere katılmaması istendi.
    Tel Aviv'de geçen hafta düzenlenen 17 kişinin yaralandığı intihar saldırısının sorumluluğunu üstlenen örgütün, çarşamba günkü seçimlerde adayı bulunmuyor.

    Filistin seçimlerinde Hamas örgütünün büyük çıkış yapması bekleniyor.

    Alıntı hurriyet.com.tr
    YA OLDUĞUN GİBİ GÖRÜN
    YADA GÖRÜNDÜĞÜN GİBİ OL

  2. #2

    Kullanıcı Bilgi Menüsü

    Standart Times: Bush'un Abramoff'u tanımadığı yalan

    Time dergisi, yolsuzluk yaptığını itiraf eden ve ABD Başkanı George Bush'un seçim kampanyasına destek verdiği ortaya çıkan lobici Jack Abramoff'un Bush ile çekilmiş 5 fotoğrafı bulunduğunu yazdı.

    Derginin dünkü sayısındaki makalede, Abramoff'u tanımadığını söyleyen Bush'un, bu kişiyle çekilmiş 5 fotoğrafının bulunduğunu açıklaması, skandaldan uzak durmaya çalışan Bush'u rahatsız edebileceği ve bu olayın son yılların büyük skandallarından biri olabileceği yorumunda bulunuyor.

    Fotoğrafları yayınlamayan dergi, bunun nedenini açıklamazken, fotoğrafların Beyaz Saray'daki resepsiyonlarda çekilmiş olduğunu, bununla birlikte karelerden birinde Bush ile ve Abramoff'un Teksas'taki Kızılderili Kickapoo kabilesinin şefiyle görüldüğü belirtiliyor. Skandalın, Washington'ın en parlak, en başarılı lobicileri arasında yer alan Abramoff'un, iki yıl kadar önce, çeşitli Kızılderili gruplarının haklarını savunmak üzere usulsüz bir şekilde 82 milyon dolardan fazla para aldığının ortaya çıkmasıyla patlak verdiği hatırlatılıyor.

    Washington'u sarsan lobicilik skandalında, yolsuzluk yaptığını itiraf eden lobici Jack Abramoff'un Bush'un seçim kampanyasına da destek verdiği ortaya çıkmış, Cumhuriyetçi Parti yetkilileri, Başkan Bush'un da, Abramoff'tan kampanyasına destek aldığını ve bu destekle bağlantılı olarak gelen paranın 6 bin dolarının yardım kuruluşlarına bağışlanacağını belirtmişti. Beyaz Saray sözcüsü Scott McClellan da, Başkanın Abramoff'u tanımadığını ve bu kişiyle karşılaştığını hatırlamadığını söylemişti.


    Alıntı hurriyet.com.tr
    YA OLDUĞUN GİBİ GÖRÜN
    YADA GÖRÜNDÜĞÜN GİBİ OL

  3. #3

    Kullanıcı Bilgi Menüsü

    Standart Fehriye'nin davası hızlandırılıyor

    Belçika'nın Bruges Ceza Mahkemesi, terörist Fehriye Erdal ve terör örgütü DHKP-C üyesi 10 kişiyi Belçika'da işledikleri suçlardan dolayı yargılamaya bugün devam ediyor. Mahkemenin, “hızlandırılmış sürece” geçeceği ve davanın bu ay içinde sonuçlandırılacağı ifade ediliyor.

    Mahkeme, bugünkü oturumunda savunma avukatlarını dinlemeyi sürdürecek. Teröristler, Konokke kenti yakınlarındaki Duinbergen'de yakalanmalarından 6 yıl sonra yargılanıyor. Sabancı Holding Otomotiv Grubu Başkanı Özdemir Sabancı, Toyota-Sa Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe'nin 9 Ocak 1996 tarihinde öldürülmesi olayının zanlılarından terörist Fehriye Erdal, 26 Eylül 1999'da, Belçika'da, Neşe Yıldırım adına düzenlenen sahte pasaportla yakalanmıştı.

    Belçika, Türkiye'nin iade talebini, idam cezasının yasalardaki varlığı nedeniyle reddetmiş ve bu arada teröristin siyasi sığınma başvurusunu da geri çevirmişti. Erdal, bir yıl kadar hapis yattıktan sonra bir evde gözaltına alındı ve Belçika'da işlediği suçlardan yargılanmasını bekliyor. Bu suçlar arasında silah taşımak, suç örgütü faaliyetlerine katılmak, sahte kimlik kullanmak gibi unsurlar bulunuyor.

    Bruges'deki davada, Erdal ile birlikte, Belçika'da işledikleri suçlardan dolayı “suç örgütü üyeleri” olarak yargılananlar arasında terör örgütünün başı Dursun Karataş da bulunuyor. Sanıklar arasında, Fehriye Erdal ile birlikte ele geçirilen Kaya Saz, Musa Asaoğlu ve Zeki Karaman, bunlarla işbirliği yaptıkları belirlenen Akar Özordulu, İrfan Demirtaş, Hasan Ekici, Nebi Albayoğlu, Zerrin Sarı, Bahar Kimyongür, Aydın Daldal yer alıyor. Terör örgütünün başı Karataş gıyabında yargılanıyor.

    SAVUNMA

    Sanık avukatları, davaya siyasi görüntü kazandırma çabalarını sürdürüyor ve vakit kazanma taktiklerine devam ederek Türkiye'den şahit çağırmak istediklerini söylüyorlar. Türk devletinin de bir avukat tarafından müdahil taraf olarak temsil edildiği davada sanık avukatları müvekkillerinin “siyasi suçlu”, terör örgütü DHKP-C'nin bir “siyasi parti” olduğunu ileri sürüyorlar. Federal Savcı Johan Delmulle, sanık avukatlarının davayı uzatma manevralarını eleştiriyor.

    Türkiye'yi temsil eden Belçikalı avukat Dries Vincken, Savcı Delmulle ile mutabık olduğunu belirtiyor ve dava sürecinde, sanık avukatlarından sonra konuşacağını bildiriyor. Müdahil taraf olan Türkiye, terör örgütünün ve teröristlerin gerçek yüzlerini göstermek amacıyla Belçika adaletine ve kamuoyuna çok sayıda belge aktarıyor.

    TÜRKİYE'DE İŞLEDİĞİ SUÇLARDAN YARGILANMIYOR

    Belçika'nın Gent Mahkemesi, geçen ekim sonunda, terörist Fehriye Erdal'ın Türkiye'de işlediği suçlardan dolayı Belçika'da yargılanamayacağı yönünde görüş bildirmişti. Gent Mahkemesi, 25 sayfalık gerekçeli kararında, Belçika adaletinin Türkiye'de işlenmiş suçları yargılama yetkisi olmadığını ileri sürdü.

    Sabancı ailesinin avukatı Fernand Schmitz, “son derece saçma” olarak nitelendirdiği karar karşısında derhal Yargıtay'a giderek son itiraz hakkını kullandığını, bunun ardından, gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracaklarını açıkladı. Gent Mahkemesi kararında, teröristin Avrupa Terörizme Karşı Mücadele Sözleşmesi çerçevesinde yargılanamamasına gerekçe olarak, Sabancı suikastında kullanılan silahın “tam otomatik” değil, “yarı otomatik” olması gösterildi. Söz konusu sözleşmede, “tam otomatik silah” kullanılan eylemler hedef alınıyor.
    Schmitz, Belçikalı hakimleri “siyasi yaklaşımla” suçlamayı ve ulusal ve uluslararası hukukun ihlal edildiğini söylemeyi sürdürüyor.

    DAVA AŞAMALARI

    Bruges Mahkemesi'nin, “hızlandırılmış süreç” sonunda, bu ay içinde son kararı vermesinin ardından taraflara temyiz yolu açılacak. Adli kaynaklar, Temyiz Mahkemesi'nin kararını Yargıtay'a başvurunun izleyeceğini, bu kurumun “son durak” olacağını ifade ediyor. Teröristlerin Belçika'daki suçlarından dolayı yargılanma süreçlerinin yaz dönemine kadar tamamlanabileceği ifade ediliyor.


    Alıntı hurriyet.com.tr
    YA OLDUĞUN GİBİ GÖRÜN
    YADA GÖRÜNDÜĞÜN GİBİ OL

  4. #4

    Kullanıcı Bilgi Menüsü

    Standart Rumlar, Straw'u soğuk karşıladı

    Rusya'yı etkisi altına alan soğuk hava dalgası, Almanya'ya ulaştı. Almanya genelinde yılın en soğuk günleri kaydedilirken, Saksonya-Anhalt eyaletinde 2 kişinin donarak öldüğü bildirildi.

    Rumlar, yaptıkları tüm girişimlere rağmen KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'la cumhurbaşkanlığında görüşmekte ısrarlı olan İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw'a, soğuk ve protestolu karşılama hazırlıyor. Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos'un ardından, Rum Meclis Başkanı ve AKEL Genel Sekreteri Dimitris Hristofyas da, Straw'un Talat'la makamında görüşmesini gerekçe göstererek İngiliz Bakanla bir araya gelmeyeceğini açıkladı. Politis gazetesinin haberine göre, Rum yönetimi, Kıbrıs Rum kesimine yarın öğleden sonra gelmesi beklenen Straw'la diyalogu düşük düzeyde tutacak.

    Straw'u Larnaka Havaalanı'nda Rum Dışişleri Bakanlığı'nın alt düzey memurlarının karşılayacağını ve havaalanının VİP salonunun da kullanılmayacağını belirten gazete, Straw'un Cumhurbaşkanı Talat'la makamında görüşme konusunda ısrar etmesi nedeniyle ziyaretin Rum tarafınca düşük düzeyde tutulduğunu, bununla Rum yönetiminin Straw'u cezalandırmaya çalıştığını yazdı.

    Habere göre, Straw, Rum kesiminde sadece Rum Dışişleri Bakanı Yorgo Yakovu'yla görüşecek. Görüşme, çarşamba sabahı kısa bir görüşme ve ardından Dışişleri Bakanlığı'nda çalışma yemeği şeklinde olacak.
    Politis'e göre, Straw'a yönelik düzeyi düşürülmüş ziyaret senaryosu şöyle:

    “Straw'u salı günü öğleden sonra saat 17.30'da Larnaka Havaalanı'nda protokol müdürlüğünde hiyerarşinin en son basamağındaki memur karşılayacak. Salı günü aynı saatlerde Papadopulos Rusya'dan dönecek. VİP'te dahi tesadüfi bir karşılaşma olmaması için Straw'un VİP salonunu kullanmaması kararlaştırıldı. Straw bir araçla havaalanından ayrılıp İngiliz Yüksek Komiserliği'ne hareket edecek.

    Yakovu, çarşamba günü Straw'la yapacağı görüşmeden sonra ortak basın toplantısı düzenlemeyi reddetti.”
    Rum göçmen dernekleri de çarşamba günü Rum Dışişleri Bakanlığı binası dışında Straw'un ziyaretini protesto eylemi düzenleyecek.

    Alıntı hurriyet.com.tr
    YA OLDUĞUN GİBİ GÖRÜN
    YADA GÖRÜNDÜĞÜN GİBİ OL

  5. #5

    Kullanıcı Bilgi Menüsü

    Standart Edmonds'a konuşma yasağı getiren yargıç Bush'un danışmanı çıktı

    11 Eylül saldırıları öncesi FBI’nin birçok istihbaratı gözardı ettiğini öne sürerek çalkantılar yaratan eski FBI çalışanı Türk kökenli Sibel Edmonds’a konuşma yasağı getiren yargıç Reggie Walton’un bağlantılarına dikkat çekildi. CIA ajanı Valerie Plame’nin kimliğini açıklayan Beyaz Saray danışmanı Scooter Libby’i de yargılayacak olan Walton’un iki yıl Başkan Bush’un danışmanlığını yaptığı vurgulanıyor.

    ABD’de 11 Eylül saldırıları öncesi FBI’nin birçok istihbaratı gözardı ettiğini öne sürerek çalkantılar yaratan eski FBI çalışanı Türk kökenli ABD vatandaşı Sibel Edmonds’a konuşma yasağı getiren yargıç Reggie Walton’un bağlantıları tartışılmaya başlandı CIA ajanı Valerie Plame’nin kimliğini açıklayan Beyaz Saray danışmanı Scooter Libby’i de yargılayacak olan yargıç Walton’un iki yıl süreyle Başkan Bush’un danışmanlığını yaptığına da işaret edildi.

    Bush Yönetimi’nin terörle savaş ve Sibel Edmonds olayı konularında kitap ve makaleler yayınlayan yazar W. David Jenkins, "Old American Century" adlı sitesinde "Sibel Edmonds, Terörle Savaşın Yalan Olduğunun Kanıtıdır" başlıklı bir yazı kaleme aldı.

    Jenkins, Edmonds’a konuşma yasağını koyan yargıç Reggie Walton’un CIA ajanı Valerie Plame’nin kimliğini açıkladığı için yargılanacak olan Beyaz Saray danışmanı Scooter Libby hakkındaki davaya bakacağına dikkat çekerken, Walton’un Bush Yönetimi ile olan yakınlığının altını çizdi.

    Yargıç Walton’un Sibel Edmonds’a koyduğu konuşma yasağının "gülünç" olduğunu savunan Jenkins, bu karar sonucunda teknik olarak Edmonds’un sürücü ehliyetine, doğum sertifikasına ve doldurabileceği iş başvuru formlarına el konulabileceğini belirtti.

    Bazı kişilerin Edmonds’un konuşmasından büyük kaygı duyduklarını kaydeden Jenkins, yargıç Walton konusunda fazla bir şey bilinmediğini ancak bilinenlerin Walton’un "Bush çetesi" ile olan ilişkilerinin gözler önüne serilmesi için yeterli olduğunu savundu.

    Jenkins, Watson’un iki yıl boyunca Beyaz Saray’da Bush’un danışmanlığını yaptığını bunun ardından eski göreve döndüğünü, şimdi ise Edmonds davasından sonra Libby davasına bakacağına dikkat çekti. Oklahoma bombalama olayının kurbanlarının avukatlarının FBI’dan bazı dosyaları sağlamak amacıyla yasal işlemlerini başlattığını ancak bu talebin 2002 yılında Walton tarafından teknik bir bahane ile reddedildiğine dikkat çeken Jenkins, Walton gibi Bush Yönetimi ile yakın bağları olan bir yargıcın "tesadüfen" Libby gibi üst düzey bir Beyaz Saray görevlisi hakkındaki dava ile görevlendirilmesinin "ilginç" olduğunu belirtti.

    Bush Yönetiminin terörle savaşın "seçici" olduğunu savunan Jenkins, "Bush Yönetimi, Edmonds, Plame, Libby, Irak, 11 Eylül ve Bush ile ilgili tüm şeyler konusunda gerçeğin hiç bir zaman ortaya çıkmamasını sağlamak için Yargıç Walton’u yeniden göreve çağırdı" yorumunu yaptı.

    FBI için tercüman olarak çalışan Sibel Edmonds, 11 Eylül saldırısı öncesi terör örgütlerine ilişkin istihbaratı içeren belge ve kanıtlarının gözardı edildiğini, diğer bir Türk kökenli çevirmenin de Türk örgütlerine bilgi sızdırdığını öne sürmüş, bunun üzerine işten atılmıştı.


    Alıntı hurriyet.com.tr
    YA OLDUĞUN GİBİ GÖRÜN
    YADA GÖRÜNDÜĞÜN GİBİ OL

  6. #6

    Kullanıcı Bilgi Menüsü

    Standart Hamas hükümete girerse ABD veto edecek

    Amerikan yönetiminin, İsrail'e, Hamas'ın yer alacağı bir Filistin hükümetini tanımama sözü verdiği bildirildi.

    İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesinin haberine göre, Kudüs'teki İsrailli hükümet kaynakları, yaklaşık 10 gün önce İsrail'i ziyaret eden Amerikalı temsilcilerin, İsrailli yetkililere, “böyle bir hükümeti tanımanın, Amerikan yasalarını ihlal etmek anlamına geleceğini söylediğini” belirtti.

    Aynı kaynaklar, İsrail'in ABD'nin yanı sıra geçen hafta İsrail'i ziyaret eden AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana ve İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Moratinos'tan benzer mesajlar aldığını söyledi.
    Filistin'de 25 Ocak Çarşamba günü yapılacak seçimlerle ilgili kamuoyu yoklamaları, iktidardaki El Fetih'le çekişen Hamas'ın, oyların üçte birini alabileceğine işaret ediyor.

    Bu arada İsrail Başbakan Vekili Ehud Olmert'in dün Filistin seçimlerini görüşmek üzere özel bir toplantı düzenlediği bildirildi. Toplantıya, Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Savunma Bakanı Şaul Mofaz, Kamu Güvenliği Bakanı Gideon Ezra, üst düzey emniyet yetkilileri, İsrail Savunma Güçleri yetkilileri, iç istihbarat servisi Şin Bet ve Ulusal Güvenlik Konseyi'nden üst düzey yetkililerin katıldığı belirtildi.

    Alıntı hurriyet.com.tr
    YA OLDUĞUN GİBİ GÖRÜN
    YADA GÖRÜNDÜĞÜN GİBİ OL

  7. #7

    Kullanıcı Bilgi Menüsü

    Standart BM: Kosova’nın nihai statüsüne yönelik görüşmeler sürecek

    Birleşmiş Milletler ve ABD, İbrahim Rugova’nın ölümüne rağmen Kosova’nın nihai statüsüne yönelik görüşmelerin kesintiye uyramayacağını bildirdi.

    Kosova Başkanı İbrahim Rugova’nın ölümünün ardından Birleşmiş Milletler ve ABD, Kosova’nın nihai statüsü ile ilgili müzakerelerin kesintiye uğramayacağını açıkladı. Uzmanlar ise son dönemde Kosova’da bazı münferit şiddet olaylarının yaşandığını hatırlatarak Rugova’nın yokluğunda oluşan boşluğu milliyetçi Arnavutlar’ın doldurmaması gerektiği uyarısında bulunuyor.

    Yeni Dönem Haber Ajansı’na göre, Birleşmiş Millletler Genel Sekreteri Kofi Annan ve ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın Kosova ile yapılması planlanan müzakerelerin kesintiye uğramayacağını açıkladı.
    Uzmanlar ise Rugova’nın boşluğunu milliyetçilerin doldurmasından endişeleniyor. Kosova’nın bağımsızlığı için barışçıl mücadeleden yana olan Rugova, Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) tarafından pasif kalmakla eleştiriliyordu. Kosova’da yapılan son seçimlerde milliyetçilerin ciddi bir oy almasının ardından Rugova’nın da hayatını kaybetmesiyle Kosova’da milliyetçi eylemlerin artmasından endişe ediliyor.

    'TÜRKİYE KOSOVALILAR’IN YANINDA OLACAKTIR'

    Öte yandan Türkiye’nin Kosova’daki Eşgüdüm Bürosu Şefi Volkan Türk Vural, İbrahim Rugova’nın ailesine ve Kosova halkına bir taziye mesajı yayınladı. Kosova Radyosu’na göre mesajda, "Kosova Başkanı İbrahim Rugova’nın kayıbını büyük bir üzüntüyle öğrendik. Şahsım ve ülkem adına öncelikle Rugova ailesine ve tüm Kosova halkına taziyelerimizi bildirirken, Başkan Rugova’ya tanrıdan rahmet diliyorum. Bütün bir ömrünü Kosova’yı daha iyi günlere taşımaya adamış olan Başkan Rugova’nın ani ölümü hepimizi derinden sarsmıştır. Temennimiz, umudumuz tüm Kosovalılar’ın Rugova’nın başlattığı yolda birlik içinde çalışmaya devam etmeleridir. Bu konuda Türkiye daima yanlarında olacaktır" ifadeleri yer aldı.

    Kosova Türk Gazeteciler Derneği de Rugova’nın ölümü üzerine bir mesaj yayınladı. Mezajda, Rugova’nın kaybının sadece Kosova için değil, bölge barışı ve istikrarı açısından da büyük bir kayıp olduğu dile getirildi.

    SULTAN MURAT TÜRBESİNİN AÇILIŞI ERTELENDİ

    Öte yandan 1389 yılında yaşanan Kosova Savaşı sırasında Miloş Obiliç isimli bir Sırp’ın suikasti sonucu öldürülen Sultan Murat’a ait olan türbenin restorasyonu tamamlanmıştı. Daha önce 27 Ocak’ta yapılacağı bildirilen türbe açılışı, Rugova’nın ölümü üzerine ertelendi.


    Alıntı hurriyet.com.tr
    YA OLDUĞUN GİBİ GÖRÜN
    YADA GÖRÜNDÜĞÜN GİBİ OL

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an Bu Konuyu Gorunteleyen 1 Kullanıcı var. (0 Uye ve 1 Misafir)

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •