Teþekkur Teþekkur:  0
Beðeni Beðeni:  0
2 sonuçtan 1 ile 2 arasý

Konu: Ýsveç'ten Banu AVAR'a baský

Kullanýcý Bilgi Menüsü

Standart Ýsveç'ten Banu AVAR'a baský

Sonuna kadar okuyun...

Not:Bu haber eski ama herkesin görmesini istedim.Belki hiç okumayanlar ve duymayanlar vardýr malum bizim medyamýzý bu haberleri vermiyor.Bu program bugün yeni bölümleri ile baþlýyor bilginize...

Yayýn saatleri ve tarihleri
    01.10.2007 00:25 / TRT1
    02.10.2007 23:20 / TRTINT
    02.10.2007 13:15 / TRTINT
    02.10.2007 19:25 / TRTTÜRK
    02.10.2007 13:15 / TRTTÜRK

Banu Avar: 'Ben Taraflý Gazeteciyim'
    Fikir özgürlüðünün bayraktarý Ýsveç, Banu Avar’ý ve programýný Dýþiþleri’ne þikayet etti. TRT arkasýnda durdu ve o yoluna devam ediyor. Taraþý gazeteci Avar, “Türkiye’nin tarafýndayým”diyor

‘Sýnýrlar Arasýnda’ TRT’de iki yýldýr, iki haftada bir periyoduyla yayýnlanan bir haber programý.

Deneyimli gazeteci ve belgeselci Banu Avar hazýrlayýp, sunuyor. 11 Aralýk’ta yayýnlanan Ýsveç konulu bölümü kriz yarattý. Çünkü içerikten rahatsýz olan Ýsveç’in Ankara Büyükelçiliði, Dýþiþleri’ni arayarak üzüntüsünü iletti. Peki, içerikte neler vardý? “Ýsveç 1980'lere kadar Sami halkýna soykýrým uyguladý. On binlerce evsiz ve iþsiz var. Alkol ve uyuþturucu sorunu çok yaygýn. Kadýn haklarý sözde kalmýþ. Azýnlýk haklarý ihlal ediliyor. Nobel Ödülü, Amerika’nýn kültür emperyalizmine hizmet amacýyla verilmektedir….”

Ýddialar üzerine TRT Genel Müdürlüðü, söz konusu programýn bant kayýtlarýný incelemeye aldý. Ýsveç’in isteði, programýn tekrar yayýnýný engellemekti ancak TRT tekrar yayýnlarý gecikmeli de olsa yaptý. Bu arada Türk basýný da olayýn üzerine gitti. Aslýnda olaydan çok Banu Avar’ýn üzerine... Yaptýðýnýn taraþýlýk ve dayanaktan yoksun bilgileri yayýnlamak olduðunu yazanlarýn yaný sýra TCK’nýn halký kin ve galeyana teþvik suçunu düzenleyen 216. maddesinden yargýlanmasýný isteyenler de oldu. Tüm bu gürültüler arasýnda sukunetini koruyan Banu Avar, sessizliðini AKfiAM Pazar için bozdu.

■ Programýnýzýn Ýsveç’le ilgili bölümünün baþýna gelenleri bir de sizden öðrenebilir miyiz?

Attila Ýlhan’ýn çok önemli bir sözü var: “Türk medyasýnda az sayýda Türk kaldý!” Son olay da bunun bir göstergesi. Türkiye karþýtý hareketlerin merkezi, haftada birkaç kez Gece Yarýsý Ekspresi gibi filmler, ‘Özgür Kürdistan’ belgeselleri yayýnlanan, Türkiye karþýtý hareketlerin onlarcasýna ev sahipliði yapan Ýsveç, bilmiyorum Dýþiþleri tarafýndan hiç uyarýldý mý? Ben programýn TRT INT’de tekrarý yayýnlandýðý zaman Ýrlanda’daydým… Ýsveç Büyükelçisi’nin programýn yayýnlanmamasý için Dýþiþleri’ne baþvurduðunu biliyorum. Bilgim bununla sýnýrlý. Büyükelçi bana da bir mektup göndermiþti. Biliyorsunuz daha sonra programýn TRT 2’deki tekrarý yayýnlandý.

■ Ýki temel eleþtiri var; bir, yayýnladýðýnýz bilgilerin ‘gerekçesiz’ olmasý, iki ‘taraflý’ olduðunuz. Aynen sormak istiyorum, yayýnladýðýnýz bilgilerin dayanaðý nedir ve taraflý mýsýnýz?

Ben ülkemin gazetecisi olmakla gurur duyuyorum ve bu anlamda tabii ki taraflýyým. Türkiye’nin tarafýndayým! Programda yer alan tüm bilgiler delilli, ispatlý ve tüm batýda gayet iyi bilinen gerçekler. Ýsveç’in Samilere (Laponlara) 1980’lere kadar ‘biyolojik soykýrým’ uyguladýðýný bilmeyen yoktur. Bu konuda yazýlmýþ onlarca kitap, araþtýrma var. Ayrýca röportajlar kesintisiz yayýnlandý ve Ýsveçli aydýnlar bu gerçekleri kabul ettiler. fiu anda hâlâ Ýsveç’te bu konular tartýþýlmakta. Bunu ben deðil, röportajlarda Ýsveçliler söylemiþtir… Ýsveç’te kadýn haklarý darmadaðýndýr. Bunu da orada yaþayanlar belirtmiþlerdir. Ýsveç’te yüksek oranda alkolizm vardýr, intihar oranlarý yüksektir. Tüm batý bu dertten muztariptir. Bu gerçekler bir kýsým gazeteci tarafýndan neden bu kadar ýstýrapla karþýlandý? Bu bir merak ve araþtýrma konusu olmalý…

■ Nobel konusuna gelirsek…

Bu konu da herkesin malumu. Nobel dinamitin mucidi, yaþadýðý dönemde 90 silah fabrikasýnýn ve Bakü petrollerinin sahibiydi. Nobel Barýþ ve Edebiyat Ödülleri her zaman küresel sermayenin takdiri doðrultusunda sahiplerini bulmuþtur. Bunu bana açýklayan da Horace Engdahl. Kendisi Ýsveç Kraliyet Akademisi Nobel Sözcüsü.

BATI ÇÝFTE STANDARTLI

■ Gazeteci Yavuz Baydar, 216. maddeden yargýlanmanýzý önerdi. Türkiye malum 301. maddeyi çözmeye, düþüncenin özgürleþtirilmesine çalýþýyor. Bir yanda da örneðin, Danimarka’nýn yarattýðý karikatür krizinde, bunun basýn özgürlüðü olduðunu ve gazetelere müdahale edilemeyeceðini söyleyen Avrupa ülkeleri var. Programýnýzýn yankýlarý ortaya kaotik bir durum çýkardý…

‘301 kalksýn!’ diye baðýrýp çaðýranlar çýkarlarý zedelenince ‘falanca 216’dan yargýlansýn!’ diyebiliyorlar. Bu belli bir grubun uyguladýðý çifte standarda sadece küçük bir örnek ve gülünç… Batý dünyasý çifte standartlý. Bu her konuda böyle. “Kürdistan özgürleþmeli, bir ülke yaratýlmalý” diyenler, KKTC’de özgür ülkeye karþý çýkarlar. Soykýrýmdan bahsedenler Azerbaycan’daki soykýrýmý, Filistin’i, Cezayir’i, Ruanda’yý, Somali’yi görmezler… En saygýn kanal BBC’de bile devlet görüþü aksine görüþ belirtmek zordur. Bunu 15 Ocak’ta yayýnlanacak ‘Sýnýrlar Arasýnda’nýn Ýngiltere bölümünde BBC yetkilisinin aðzýndan duyabilirsiniz.

■ Avrupa’da ve özellikle Ýsveç medyasýnda programýnýzla ilgili yorum yapýldý mý?

Ýsveçlilerden tepki aldýnýz mý? Çeþitli basýn organlarý röportaj istiyor. Ýsveç’ten garip e-postalar alýyorum. Örneðin, Ýsveç’ten Lars Larsko imzalý bir e-posta, “Türk milliyetçi örgütlerin sponsorluðunda mý çalýþtýðýmý?” sordu. Ben devlet kanalýna çalýþýyorum. Bunun dýþýnda kimseyle maddi baðým yok.

■ Þimdiye kadar hep medyadan eleþtirilerin yansýmalarýný sordum ama izleyicileri de unutmamak lazým. Ýzleyicilerinizin direkt size ulaþarak ilettikleri eleþtiriler ne yönde?

Sayabildiðim bize gelen 5 bin e-posta ve TRT aktif hatta biriken binlerce posta bize en içten desteði vermiþ bir kitlenin varlýðýný gösteriyor. Bu kadarýný biz bile beklemiyorduk. Eleþtiriler, kraldan çok kralcý olanlardan. Tabii kýzacak, sinirlenecekler… Bizim krallarla iþimiz yok; biz Cumhuriyet’in evlatlarýyýz. Son derece sýký iç ve dýþ basýn takibi, inceleme araþtýrma yapýlarak her biri belgesel deðerinde haber programlara imza atýyoruz. Büyük bir sevgi ve emekle yoðuruyoruz. Ben hayatýmý bu programa adayarak iþin altýndan kalkabiliyorum.

Alýntý...

Kullanýcý Bilgi Menüsü

paylaþým için saðol

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Þu an Bu Konuyu Gorunteleyen 1 Kullanýcý var. (0 Uye ve 1 Misafir)

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri