Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir.

Ýstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öðretim üyelerinden Prof. Dr. Füsun Sokullu Akýncý, avukatlýk yapan eþine ceza verilince mahkeme salonunu karýþtý.
29 Ekim 2007 09:25
Yazý boyutunu büyütmek için

Bülent Ceyhan'ýn haberi

Bir grup avukat da Akýncý'ya destek vererek duruþma salonunu iþgal etti. Ýlginç olay Bakýrköy Adliyesi'nde yaþandý. Ýþadamý Mehmet Yoluç, avukatý Dr. Ateþ Akýncý'yý 'yasaya aykýrý sözleþme hazýrlayýp kendisinden yüksek ücret aldýðý' gerekçesiyle mahkemeye verdi. Alacak davasý açan Yoluç'u haklý bulan mahkeme, avukat Akýncý'ya 6 bin YTL ceza verdi. Kararýn ardýndan salon karýþýrken hakime, sanýðýn eþinin aralarýnda yer aldýðý avukatlar itiraz etti. Duruþma salonu polis zoruyla boþaltýlýrken Prof. Dr. Akýncý, "Bu iþin peþini býrakmayacaðým. Benim hakkýmda da dava açýn. Haydi, çýkalým." diyerek duruþma salonuna tükürdü. Füsun Akýncý, tutanaklara yansýyan iddialarý reddediyor.

Bakýrköy Adliyesi 9. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yaþanan olay þöyle gerçekleþti: Ýþadamý Mehmet Yoluç'un þikayeti üzerine açýlan davaya göre avukat Dr. Ateþ Akýncý, 'Kamulaþtýrma Yasasý'na aykýrý bir sözleþme hazýrladý. Sözleþmede, bakacaðý davada baþarý elde ederse müvekkilin hak ettiði bedelin 6 milyon YTL veya altýnda olmasý halinde bu miktarýn yüzde 6'sý oranýnda, eðer bedel 6 milyon YTL'den fazla olursa yüzde 16 oranýnda ücret alacaðý belirtildi.

Yoluç, istenen yüksek oranlý ücret nedeniyle önce avukat Akýncý'yý azletmek istedi. Ancak Akýncý davaya bakmakta ýsrarcý olduðunu belirterek müvekkili hakkýnda alacak davasý açtý. Yasaya aykýrý sözleþme yapýldýðý da bu davayla ortaya çýktý. Avukat Ateþ Akýncý'nýn cezalandýrýlmasý talebiyle dosyasýnýn gönderildiði Bakýrköy 9. Asliye Ceza Mahkemesi tüm davetlerine raðmen sanýk avukatý duruþmaya getirtemedi. Son duruþmada hakim Ali Kara, sanýk Dr. Ateþ Akýncý'yý 'Kamulaþtýrma Kanunu'na aykýrý hareket etmekten' önce 1 yýl hapis ve bin 500 YTL para cezasýna çarptýrdý. Hapis cezasýný ücretlendiren mahkeme netice olarak sanýðý 6 bin YTL para cezasýna çarptýrdý.

Kararýn açýklanmasýnýn ardýndan duruþma salonu karýþtý. Sanýk Akýncý'nýn avukatý Mehmet Asým Ýplikçioðlu, hakimin, "Duruþma bitmiþtir. Sýradaki davalara bakacaðýz. Lütfen salonu terk edin." uyarýlarýna raðmen mahkemeden çýkmayacaklarýný söyledi. Ýplikçioðlu, hakimin taraflý davrandýðýný savundu.

Davaya gözlemci olarak katýlan Ýstanbul Barosu avukatlarýndan Ýbrahim Ozan ile Ýstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Bölümü Ceza ve Ceza Usul Hukuku Anabilim Dalý Baþkaný Prof. Dr. Füsun Sokullu Akýncý, avukat Recep Yýlmaz, avukat Ayþe Çiftçi ve avukat Hüseyin Uður kendilerini kimsenin duruþma salonundan çýkaramayacaðýný söyledi. Hakim Ali Kara, mahkemeyi iþgal ettiklerini belirterek polisin müdahale etmesini istedi.

Polisin müdahalesine direnen avukatlar ile itiþmeler yaþanýrken ceza alan sanýðýn eþi Prof. Dr. Füsun Akýncý, "Ben sizi tanýyorum. Bu iþin peþini býrakmayacaðým. Benim hakkýmda da dava açýn. Haydi çýkalým." diyerek duruþma salonuna tükürdü. Hakim Ali Kara, mahkemede cumhuriyet savcýsýnýn huzurunda tüm yaþananlarý tutanaða geçirerek 12 kiþiye tanýk olarak imza attýrdý.

Sadece hâkime tepki gösterdim

Prof. Dr. Füsun Sokullu Akýncý, 'mahkeme salonuna tükürdü' iddiasýnýn doðru olmadýðýný savundu. Akýncý, "Mahkemenin ara karar sýrasýnda eþimin avukatý hakimi reddetti. Hakim bunu deðerlendirmek yerine aradan sonra kararý açýkladý. Avukatlar içeri alýndýðýnda hakim, çýkýn dýþarýda okuyun dedi. Baro avukatlarý da bu yüzden tepki gösterdi." iddiasýnda bulundu. Davada yargýlanan avukat Ateþ Akýncý eþinin mahkeme salonuna tükürmediðini savunurken þunlarý söyledi: "Bunlar yalan. Eþim tükürmemiþtir. Tutanaðýn altýna imza atanlar yalan tanýklýk yapmýþtýr.