Peygamber'den EllÝbeÞ Altin ÖÐÜt
Peygamber'den EllÝbeÞ Altin ÖÐÜt Deðerli üstad Ahmed b. Muhammed Tâhûn hadislerin tahricini çýkarýp þu kelimeleri de lutfetmiþtir.
Sunarken:
Allahû Teâla (cc) bizlere elçisi Muhammed (sav)'e Rabbinden getirip teblið ettiði þeylerde O'na uymayý, örnek alýp yolundan gitmeyi emretmiþtir. Peygamber (sav)'in sünneti sözlü ve fiili þekildedir ki bunlar dinin gayesini anlama ve tafsili hükümleri kavramada bizlere yol gösteren ýþýktýr. Rasulullah (sav)'den sözlü ve fiili olarak sabit olan herþey Kur'an'da açýk nas olarak zikredilmese dahi bizim için hüccettir. Kur'an'da zikredilmediði halde bizim için delil olan hadislerden bir tanesi de Ebu Hureyre (ra)'nin rivayet ettiði þu hadistir: "Bir erkek hanýmý ile hanýmýnýn halasýný, hanýmý ile hanýmýnýn teyzesini bir nikahta birleþtiremez."
Sünnet Kur'an'da açýk ifade edilmesede delil sayýlýr. Allah– Teâla (cc) þöyle buyurmuþtur: "Rasul size hangi þeyi vermiþ ise onu alýnýz, hangi þeyden de yasaklamýþ ise ondan geri durun. " (Haþr:7)
Bütün müslümanlara gereken þey peygamberlerinin sünnetine sarýlmalarý, öðrenmeleri ve müslümanlar arasýnda yaymak için gayret sarfetmeleridir. Bu kitabýn düþüncesi de bu yolda atýlmýþ baþarýlý bir adýmdýr. Zira kitaptaki hadisleri derleyen müellif-Allah O'nun sevabýný versin-kitabý yayýnlama hakkýný bütün müslümanlara vermekle tüm tavsiyeleri toparlamayý ve kitaptaki nebevi tavsiye, öðüt ve yönlendirmelerdeki faideyi genelleþtirmeyi uygun görmüþtür. Baþarý Allah'tandýr.
Ahmet Muhammed Tâhûn
Baþlarken:
Hamd Allah içindir. Selam Allah'ýn seçtiði kullarýna ve seçtiði en deðerli peygamber olan Efendimiz Muhammed (sav)'edir ki O'na Rabbinden: "Biz Seni ancak alemlere rahmet olarak gönderdik" (Enbiya:107), hükmü indirildiði gibi yine: "Andolsun içinizden size öyle bir peygamber geldi ki sýkýntýya ugramanýz O'na aðýr gelir; size düþkün, mü'minlere þefkatli, merhametlidir" (Tevbe:128), diye bildirmiþtir.
O ki söz ve fiillerinde bütün iyiliklere yol göstermiþ, tüm kötülüklerden de uyarmýþtýr. Allah'a çaðýran, yollarý aydýnlatan nurdur.
Elinizdeki þu Ellibeþ Peygamber Tavsiyeleri'ni kardeþimiz Ustad Hamza Muhammed Sâlih Ucâc hadis kitaplarýndan seçip derlemiþtir ki böylece mü'minlere bir hatýrlatma olsun, onlara hediye yerine geçsin. Allah ona yaptýðý hizmetin karþýlýðýný versin. Her kiþi ameline göre karþýlýk alýr. Eðer hayýr ise hayýrla, þer ise þerle karþýlýk görür.
Siz ey mü'minler Rabbinizden gönderilen kitabý okuyun ve düþünüp inceleyiniz. Zira size Enam Suresinde on, Ýsra Suresinde oniki tavsiyede bulunulduðu gibi daha pek çok yerde Kur'an'dan sizlere tavsiyeler mevcuttur. Yine sizler Rasulullah (sav)'in de tavsiyelerini okuyun, inceleyin ve onlara sýmsýký yapýþýnýz. Kim Rasulun yoluna sarýlýrsa büyük kurtuluþa erer. Kim de yüz çevirirse apaçýk zarara girer.
" Rasul size hangi þeyi vermiþse onu alýnýz, hangiþeyden de yasaklamýþsa ondan geri durunuz. " (Haþr:7)
Allah bizi ve sizi, Rablerinden haklarýnda güzellikler geçipte lutfuyla cennete girdirilen kullardan olmanýz için, söz dinleyen ve sözlerin en güzeline uyanlardan kýlsýn. Selam bütün peygamberlere olsun. Hamd de alemlerin rabbi Allah'adýr.
Medine-i Münevvere
Rabbinin Rahmetini Uman
Ahmet Abdu'l Cevvâd.
öNSöZ
Hamd alemlerin rabbi Allah'adýr. Salat ve selam peygamberlerin en deðerlisi Efendimiz Muhammed (sav)'e, O'nun ailesine ve arkadaþlarýnadýr.
Ben hadis kitaplarýnda Efendimiz'in bazý sahabelere tavsiyelerini okumuþtum. Ýstedim ki bunlardan bir kýsmýný küçük bir kitapçýkta toplayayým. Bu nedenle ellibeþ tavsiyeyi þu kitaplardan faydalanarak seçtim. Sahih-i Buhari, Sahih-i Müslim, Sünen-i ebi Davud, Sünen-i Tirmizi, Et-Terðib ve't-Terhib, Riyazu's-Salihin, Kitabû't-Tac, Teysirû'l-Vusûl.
Bu tavsiyeler her ne kadar bazý sahabelere söylenmiþ olsada, bütün müslümanlara da hitap eder. Bunlar Allah'a ihlasla bir kul olmaya, þirkten arýnmaya yöneltir. Kelimeyi Tevhid ve Allah'a secde etmenin fazileti, namaz, oruç ve geceleri ihya etmenin fazileti, ilim tahsili, sadaka vermek ve Allahý tesbih etmenin faziletlerini açýklar. Anne ve babaya itaate, güzel ahlaka, akraba ziyaretine, komþularla iyi geçinmeye, yemek yedirme ve fakirleri sevme gibi daha pek çok ameli salihaya da teþvik eder.
Ayný manadaki bazý hadisleri de faidesinden dolayý fazladan olarak zikrettim. Allah'tan amelimizin tamamýnýn salih ve kabul olunmasýný, bu amelleri kendi rýzasýna halis kýlmasýný diler, bu tavsiyelerde gelen þeylerden bizleri faydalandýrmasýný, onlarla amel etmeyi nasip etmesini isteriz. Doðru yola götürecek olan Allah'týr. Allah, Efendimiz Muhammed(sav) ve O'nun ailesine, arkadaþlarýna salat ve selam etsin.
Medine-i Münevvere
Hamza Muhammed Sâlih Ucâc
BÝRÝNCÝ TAVSÝYE
KELÝME-Ý TEVHÝD'ÝN FAZÝLETÝ
Ebu Hureyre (ra) tarafýndan þöyle rivayet edilmiþtir:" Dedim ki: "Ya Rasulallah, kýyamet günü þefaatinle insanlarýn en mutlusu olan kimdir? Rasulallah (sav) þöyle buyurdu: Ey Ebu Hureyre, senin hadise olan düþkünlüðünden dolayý senden önce hiçbir kimsenin bu hadisten sormayacaðýný tahmin etmiþtim. Kýyamet günü þefaatimle insanlarýn en mutlusu olan; ihlasla, kalbi veya gönlü ile LA ÝLAHE ÝLLALLAH, diyen kimsedir. " (Buhari)
Ubade Bin Samit (ra)'dan Rasulullah (sav)'in þöyle buyurduðu rivayet edilmiþtir: "Kim tek olan Allah'tan baþka ilah olmadýðýna, O'nun ortaðýnýn bulunmadýðýna, Muhammed'in kulu ve elçisi olduðuna, Ýsa'nýn Allah'ýn kulu ve eliçisi olup Meryem'e kendisinden gönderdiði ruhu olan kelimesi olduðuna, cennet ve cehennemin hak olduðuna þahadet ederse Allah onun üzerinde bulunduðu amele göre cennete koyar. " (Buhari, Müslim, Tirmizi). " Cennetin sekiz kapýsýndan hangisinden isterse" ilavesi de mevcuttur.
Müslim'in diðer rivayeti ise þu þekildedir:" Kim Allah'tan baþka ilah olmadýðýna, Muhammed'in de Allah'ýn elçisi olduðuna þehadet ederse, Allah ona cehennemi haram kýlar."
ÝKÝNCÝ TAVSÝYE
TEVHÝD ÜZERÝNE GENEL TAVSÝYELER
Ýbn-i Abbas (ra)'den rivayet edilmiþtir: "Bir gün Hz. Peygamber (sav) terkisinde idim. Bana dedi ki: "Ey evlat! Ben sana bir takým kelimeler öðretiyorum; Allah'ý gözet ki O da seni gözetsin. Allah'ý gözet ki karþýnda bulasýn. Bir þey istediðinde Allah'tan iste. Yardým talebinde bulunduðunda Allah'tan yardým iste. Þunu bil ki, bütün halk sana fayda vermek üzere birleþseler, ancak Allah'ýn sana takdir ettiði kadar fayda verebilirler ve eðer bütün halk sana zarar vermek için birleþseler ancak sana Allah'ýn takdir ettiði kadar zarar verebilirler. Kalemler kaldýrýldý, sahifeler kurudu." (Tirmizi, Müsned).
Tirmizi'nin dýþýndaki bir rivayette ise þöyle buyurmuþtur:" Allah'ý gözet ki önünde bulasýn, Allah'ý rahatlýkta taný ki O da seni sýkýntýda tanýsýn. Þunu bil ki baþýna gelmeyecek olan þeyin, sana isabet edeceði de yoktur ve senin baþýna gelecek olanýn da gelmemesi yoktur. Bil ki yardým ve zafer sabretmekle olur. Sevinç üzüntü ile beraberdir. Sýkýntý ve güçlük te kolaylýkla beraber olur."
ÜÇÜNCÜ TAVSÝYE
ÝLÝM TAHSÝL ETMENÝN FAZÝLETÝ
Kubeysa b. El-Muhârik (ra)'ýn þöyle dediði rivayet edilmiþtir: "Rasulullah (sav)'in yanýna gelmiþtim. Bana:
-Ey Kubeysa seni buraya getiren nedir?, dedi.
Ben de:
-Yaþým ilerledi, kemiðim inceldi, sana geldim ki bana Allah'ýn kendisiyle faydalandýracaðý þeyleri öðretesin, dedim. Bunun üzerine Rasulullah (sav) þöyle buyurdu:
-Ey Kubeysa bir taþa, bir aðaca, bir toprak yýðýnýna uðrasan sana mutlaka istiðfar eder. Ey Kubeysa sabah namazýný kýlýnca üç defa:" Sübhanellahi'l-Azim ve bihamdihi" de. Körlükten, cüzzamdan ve felçten kurtulursun. Ey Kubeysa þöyle dua et:" Allahümme inni Es'eluke mimma indeke ve efid aleyye min rahmetike ve enzil aleyye min berekatikeð Ey Allah'ým ben senin yanýndakilerden isterim, bana lutfundan gönder, bana rahmetini yay, bereketinden üzerime indir. " (Müsned).
Ýþte bu deðerli tavsiye ilim tahsili yapanýn deðerine delâlet eder.
Ebu'd-Derdâ (ra) tarafýndan rivayet edilen hadiste ise þöyle buyrulur:" Kim ilim elde edeceði bir yola girerse Allah'ta ona cennete giden yolu kolaylaþtýrýr. Melekler ilim talibine yaptýðý þeyden hoþnud olduklarýndan dolayý kanatlarýný korlar. Alime gökte ve yerde olanlar hatta sudaki balýklar istiðfar getirip onun için Allah'tan baðýþlama dilerler. Alimin Abid'e olan üstünlüðü dolunayýn diðer yýldýzlara olan üstünlüðü gibidir. Þüphesiz alimler peygamberlerin varisleridir. Muhakkak ki peygamberler ne bir dinar ne de bir dirhem miras býrakmazlar. Ama onlar ancak ilmi miras býrakýrlar. Kim de onu alýrsa büyük bir pay almýþ olur. " (Ebu Davud, Tirmizi, Ýbn-i Mace, Ýbn-i Hibban, Beyhaki)
Yine bu hususta Safvan b. Assâl el-MurâdŒ (ra)'dan rivayet edilen hadiste þöyle anlatýr:" Peygamber(sav)'in yanýna gelmiþtim. O mescidde kýrmýzý hýrkaya yaslanmýþtý.
-Ya Resûl-i Ekrem (sav) ben ilim istemek için geldim, dedim. Bunun üzerine þöyle buyurdu:
-Ýlim talibine merhaba, muhakkak ki ilim talibine melekler kanatlarýný gerer, sonra da istediði þeye karþý sevgi ve muhabbetlerinden birbirine girerek dünya semasýna ulaþýrlar. " (Müsned, Taberani, Ýbn-i Hibban, Hakim)
DÖRDÜNCÜ TAVSÝYE
ZORDA KALANA YARDIM ETMEK
Abdullah b. Ömer(ra) tarafýndan Efendimiz(sav)'in þöyle buyurduðu rivayet edilmiþti:" Müslüman müslümanýn kardeþidir. Ona zulmetmez, onu (baþkasýna da býrakýp) teslim etmez. Kim karedeþinin bir hacetinde bulunursa Allah'ta onun hacetinde bulunur. Kim bir müslümaný üzüntüsünden rahatlatýrsa Allah'ta onu kýyamet günü üzüntülerinden rahatlatýr. Kim müslümaný örterse Allah'ta onu kýyamet günü örter. " (Buhari, Müslim)
Bu hususta Ebu Hureyre (ra) tarafýndan da Hz. Peygamber(sav)'den þu hadis rivayet edilmiþtir: "Kim bir mü'mine dünya üzüntülerinden bir üzüntüden dolayý nefes aldýrýrsa, Allah'ta ona kýyamet günü üzüntülerinden bir üzüntüden dolayý nefes aldýrýr. Kim sýkýntýda olana kolaylýk saðlarsa Allah'ta ona dünya ve ahirette kolaylýk saðlar. Kim bir müslümaný örterse Allah'ta onu dünya ve ahirette örter. Kul kardeþinin yardýmýnda olduðu müddetçe Allah'ta o kulun yardýmýnda olur. Kim ilim talep edeceði bir yola girerse Allah'ta ona bununla cenneti kolaylaþtýrýr. Hiçbir topluluk yoktur ki, Allah'ýn evlerinden bir evde Allah'ýn kitabýný okumak ve aralarýnda inceleyip araþtýrmak üzere toplansýnda üzerlerine sekine inmesin, rahmet onlarý kaplamasýn, melekler onlarý kuþatmasýn, Allah onlarý yanýnda bulunanlara anlatmasýn. Kimi ameli geride kor ise onu soyu (öne geçirmek için) süratlendiremez. " (Müslim).
BEÞÝNCÝ TAVSÝYE
ALLAH ÝÇÝN SECDE ETMENÝN FAZÝLETÝ
Ma'dân b. Ebi Talha (ra) anlatýr: Rasulullah(sav)'in Mevlasý Sevban ile karþýlaþtým ve ona þöyle dedim:
-Bana iþlediðimde Allah'ýn beni cennete koyacaðý bir amel söyle veya diðer bir rivayete göre;
-(Allah'a en sevimli olan ameli) Bunun üzerine bir müddet sustu, sonra ben tekrar sordum, yine sustu, sonra üçüncü defa sordum þöyle dedi:
-Ben bu konu hakkýnda Rasulullah (sav)'e sordum. O da bana:" Çok secde etmeye bak. Çünki Allah için yaptýðýn her secde ile Allah seni bir derece yükseltir, senden bir hatayý da siler. " (Müslim, Tirmizi, Nesei, Ýbn-i Mace).
Ubâde b. es-Sâmit (ra)'ýn Rasulullah(sav)'ý þöyle derken iþittiði rivayet edilmiþtir:" Allah için secde yapan hiçbir kul yoktur ki, Allah ona bu secde ile bir hasene(sevap) yazýp ondan da bir seyyieyi(günahý) silmesin ve onu secde ile bir derece yükseltmesin. Bu sebeple secdeyi çok yapýnýz. " (Ýbn-i Mace).
Yine bu hususta Huzeyfe(ra)'ýn Efendimiz'in þöyle dediði rivayet edilir" Allah'ýn, kendisini yüzünü yere koymuþ secde eder halde iken kulunu gördüðü halden Allah'a daha sevimli gelebilecek kulun hiçbir hali yoktur. " (Taberani el-Evsat'ta zikreder).
ALTINCI TAVSÝYE
SADAKANIN FAZÝLETÝ
Ka'b b. Ucre (ra)'dan Rasulullah(sav)'in þöyle buyurduðu rivayet edilmiþtir:
" -Ey Ka'b b. Ucre haram kazançla beslenip büyüyen ne kan ne de et cennete giremez, cehennem ona daha uygundur.
-Ey Ka'b b. Ucre insanlar sabahleyin iki þekilde çýkarlar;(Birisi vardýr ki) nefsinin esaret zincirini çözerek çýkan bu sebeple de onu azat edendir, (diðeri) ise onu baðlýyarak çýkar.
-Ey Ka'b b. Ucre; namaz yakýnlýktýr, oruç da zýrhtýr, sadaka ise týpký kýraðýnýn parlak taþtan akýp gittiði gibi hatalarý söndürür. " (Ýbn-i Hibban).
Muâz b. Cebel(ra) þöyle anlatýr:" Peygamber(sav) ile beraber bir seferde idik. (Sonra Muaz(ra) hadisi anlatýr, hadisin bir bölümü de þöyledirPeygamber (sav) dedi ki:
-Ey Muaz sana hayýr kapýlarýný göstereyim mi? Ben de:
-Evet göster Ya Rasulullah, dedim. Rasulullah þöyle buyurdu:
-Oruç zýrhtýr, sadaka ise suyun ateþi söndürdüðü gibi hatalarý söndürür. " (Tirmizi).
" Þüphesiz sadaka sahibinden kabirlerin ateþini söndürür. Ancak ve ancak mü'min Kýyamet Günü sadakasýnýn gölgesinde gölgelenir. " (Taberani, Beyhaki).
Meymune b. Sa'd(ra) þöyle anlatýr:" Ya Rasulellah bize sadakanýn durumunu açýkla dedim, þöyle buyurdu: Þüpesiz sadaka Allah rýzasý için olupta sevabý da Allah'tan bekleyen için ateþten onu perdeleyip engel olur. " (Taberani).
YEDÝNCÝ TAVSÝYE
iKÝ REKAT KUÞLUK NAMAZI ÝLE HER AYDAN ÜÇGÜN ORUÇ TUTMANIN FAZÝLETÝ
Ebu Hureyre (ra)'ýn þöyle dediði rivayet edilmiþtir:" Benim dostum (sav) bana her aydan üçgün oruç tutmamý, iki rekat kuþluk namazý kýlmamý yatmadan öncede vitir namazýný kýlmamý tavsiye etti. " (Buhari, Müslim, Tirmizi, Ebu Davud, Nesei).
Ýbn-u Huzeyme'nin kitabýnda ise þu lafýzla rivayet edilmiþtir:" Benim dostum (sav) terk etmediðim üç þeyi tavsiye etti; vitir namazýný kýlmadan uyumamamý, iki rekat kuþluk namazýný býrakmamamý, çünki kuþluk namazý Allah'a yönelenlerin namazýdýr, her aydan da üçgün oruç tutmamý. "
Abdullah b. Amr b. el-ås (ra) Rasulullah (sav)'ýn þöyle buyurduðunu söylemiþtir:" Her aydan üçgün oruç tutmak bütün sene oruç tutmaktýr. " (Buhari, Müslim).
Ebu Zer(ra)'dan Efendimiz(sav)'in þöyle dediði rivayet edilmiþtir:" Sabaha çýkan sizin her bir ekleminden dolayý bir sadaka vardýr;þu var ki her bir tesbih bir sadakadýr. Her bir tahmid bir sadakadýr, her bir tekbir bir sadakadýr. Ýyiliði emretmek bir sadakadýr. Kötülükten alýkoymak bir sadakadýr. Kuþluk vakti kýlýnan iki rekat namaz da bunu karþýlar. " (Müslim).
Yine Ebu Zer (ra) þöyle dediði rivayet edilmiþtir:" Rasulullah (sav) þöyle buyurdu:Kim her aydan üçgün oruç tutarsa bu bir yýl oruç tutma demektir. " Allah Taala da Kitab'ýnda bu hükmü tasdik için þöyle buyurmuþtur:" Kim bir hasene getirirse ona on misli vardýr. " (En'am:160). Bu nedenle birgün on güne tekabül eder. " (Tirmizi, Nesei, Ýbn-i Mace, Müsned, Ýbn-i Huzeyme)
Abdullah b. Amr (ra)'dan þu hadis rivayet olunur ki:Bir adam Rasulullah(sav)'a oruç hakkýnda soru sormuþtu. O da þöyle buyurdu:" Her ayýn onüçüncü, ondördüncü ve onbeþinci gününde üçgün oruç tutmaya bak. " (Taberani, el-Evsat'ta rivayet eder).
Cerir(ra) da Rasulullah (sav)'den þu hadisi rivayet etmiþtir:" Her aydan üçgün oruç tutmak bir sene oruç tutmaktýr. Her ayýn onüçü, ondördü ve onbeþinin sabahý Eyyamu'l-Biyd'dir. " (Nesei, Beyhaki).
TESBÝH NAMAZI
Tabiinden Ýkrime, Ýbn-i Abbas(ra)'dan þu hadisi rivayet eder:" Rasulullah(sav) þöyle dedi:
-Ey Abdulmuttalib oðlu Abbas, Ey amcacýðým Abbas, sana bir þey vereyim mi? Sana bir þey aðýþlayayým mý?Sana bir þey hediye edeyim mi? Sana on tane günahlar dan baðýþlatýcý haslet bildireyimmi ? bunu yaptýðýnda Allah senin, önceki ve sonraki, eski ve yeni olan, gerek bilerek gerekse hata olarak yaptýðýn, gerek küçük gerek büyükgizli ve açýk on tane özelliði baðýþlar ;dört rekat namaz kýlarsýn, her rekatýnda Fatiha Suresini okursun, Ýlk rekatýn kýraatýný bitirdikten sonra ayakta iken " Subhanellahi vel-Hamdülillahi ve la ilahe illallahü vellahü ekber" diye onbeþ defa söylersin, sonra rukuya varýrsýn, rukuda iken yine bu duayý on defa söylersin, sonra baþýný rukudankaldýrýr on defa daha söylersin, sonra secdeye varýrsýn ve secdede iken de on defa söylersin, sonra baþýný secdeden kaldýrýr yine on defa söylersin, sonra secde eder yine on defa söylersin, sonra baþýný kaldýrýrsýn yine on defa söylersin. Tüm bunlar bir rekatta yetmiþbeþ tanedir. Bunlarý dört rekatta da yaparsýn. Eðer bunu her günde bir defa kýlmaya gücün yeterse yap. Eðer gücün yetmezse her cumada bir defa yap. Eðer yapamazsan her ayda bir defa yap. Eðer yapamaz isen her senede bir defa yap. Eðer yapamaz isen ömründe bir defa yap. " (Ebu Davud, Ýbn-i Mace, Ýbn-i Huzeyme). (1)
DOKUZUNCU TAVSÝYE
ALLAH'TAN BAÚIÞLAMA VE AFÝYET DÝLEYÝNÝZ
Ebu'l-Fadl el-Abbas b. Abdi'l-Muttalib(ra) þöyle demiþtir:" Ya Rasulallah bana Allah'tan isteyeceðim birþey öðret" dedim, þöyle buyurdu:" Allah'tan afiyet isteyiniz. " Birkaç gün durdum, tekrar:" Ya Rasulellah bana Allah'tan isteyeceðim birþey öðret" dedim. Bana þöyle buyurdu:" Ey Abbas, Ey Rasulullah'ýn amcasý Allah'tan dünya ve ahirette afiyet isteyiniz" . (Tirmizi).
-Þimdi biz burada Rasulullah(sav)'den rivayet edilen ve Ashab'ýna öðrettiði bazý dualarý getireceðiz.
Ýbn-i Ömer (ra)'ýn þöyle dediði rivayet edilmiþtir:" Rasulullah(sav) Ashab'ýna þu kelimelerle dua etmeden meclisinden nadiren kalkardý:" Allah'ým bizimle sana karþý olan isyanlarýn arasýnda engel olacak korkundan, bizi cennetine ulaþtýracak taatýndan ve bize dünya musibetlerini kolaylaþtýracaðýn yakin (sarsýlmaz iman)'den bizlere taksimet. Yaþattýðýn müddetçe bizleri, kulaklarýmýzdan, gözlerimizden ve kuvvetlerimizden yararlandýr. Bunlarý ölümümüze kadar kalýcý kýl. öcümüzü yalnýz bize zulmedenlere karþý kýl. Bize karþý düþmanlýk edenlere bizlere zafer nasibeyle. Musibetimizi dinimiz üzerine kýlma, dünyayý en büyük kaygýmýz ve ilmimizin ulaþabileceði yerde kýlma. Bizim üzerimize merhamet etmeyenleri de musallat etme. " (Tirmizi).
------------------------------------------------
(1) Tesbih namazý diye isimlendirilen bu namazýn görüldüðü gibi fazileti büyüktür. Ey müslüman kardeþim gücün yettiðince buna önem ver. Allah bizi ve seni hayýrda muvaffak kýlsýn. Bazý alimler tesbih namazý hadisinin rivayet tariklerini zayýf görmüþtür. Ýbn-i Abbas hadisi hasen hadis þartlarýna yakýndýr. Ancak rivayet zincirindeki tek ravinin çokluðundan ve diðer namazlara þekil itibariiyle ayrýcalýk arzetmesi nedeniyle þaz'dýr. Ýbn-i Teymiye bu hadisi zayýf görmüþtür. Ýmam Zehebi ise bu konuda durmuþ bir þey söylememiþtir. Ebu Mensur ed-Deylemi Müsnedü'l-Firdefs'te:" Tesbih namazý isnat yönüyle en sýhatli ve en meþhur namazdýr" demiþtir. Beyhaki ise:" Abdullah b. Mübarek bu namazý kýlardý. Salih insanlar bunu birbirlerine aktarýrlardý" demiþtir. Abdullah b. Mübarek'ten önce yaþamýþ olan Abdülaziz b. Ebi Davud:" Kim cenneti istiyorsa tesbih namazýna devam etsin" demiþtir. Þafilerden Ebu Hamid, El-Cüveyni, El-Gazali ve diðerleri bu namazýn müstehab olduðunu belirtirler.
Ebu Hureyre (ra) Rasulullah(sav)'in þöyle buyurduðunu rivayet etmiþtir:" Kim Allah Taala'nýn, þiddet ve üzüntü anlarýnda duasýný kabul etmesini istiyorsa rahatlýk anýnda da duayý çok yapsýn. " (Tirmizi).
Abdullah b. Mesud(ra) Rasulullah(sav)'in þöyle buyurduðunu rivayet eder:" Ey Allah'ým ben senden hidayet, takva, iffet ve zenginliði isterim. " (Müslim).
Târýk b. eþyem el-Eþcâi(ra) þöyle demiþtir:" Bir adam müslüman olduðunda Peygamber (sav) ona namazý kýlmayý öðretir sonra da þu kelimelerle dua etmesini emrederdi;Allah'ým beni baðýþla, bana merhamet et, beni hidayete eriþtir, bana afiyet ver ve beni rýzýklandýr. " (Müslim).
Yine Müslim'in diðer bir rivayetinde Hz. Târýk(ra) Peygamber(sav)'den þunu iþitmiþtir ki:Bir adam O'na gelip þöyle demiþtir:
-Ya Rasulellah Rabbimden birþey istediðimde nasýl diyeyim?. O da þöyle buyurdu:
-Þöyle de; Allah'ým beni baðýþla, bana merhamet et, bana afiyet ver ve beni rýzýklandýr. Ýþte tüm bunlar sana dünya ve ahiretini toplar. "
Ebu Hureyre(ra)'ýn þöyle dediði rivayet edilmiþtir:" Rasulullah (sav) þöyle dedi:" Allah'ým üzerinde bulunduðum iþimin(hatalardan) koruyucusu olan dinimi benim için islah et. Ýçerisinde geçimim olan dünyamý da benim için islah et. Ýçerisinde son mercim, dönüþüm olan ahiretimi de benim için islah et. Benim için bütün iyiliklerde hayatý artýr. ölümü de bana her türlü þer ve kötülükten rahat kýl. " (Müslim).
Ebu Ýmame (ra) þöyle demiþtir:" Rasulullah(sav) öyle bir dua etti ki biz ondan hiçbir þeyi ezberleyip muhafaza edemedik. Bunun üzerine de:
-Ya Rasulellah Sen pek çok dua ettin ki biz onlardan birþey ezberliyemedik, dedik. Þöyle buyurdu:
-Size tüm bunlarý toplayan þeyi göstereyim mi? Þöyle dersin:Allah'ým Peygamberin Muhammed (sav)'in Senden istetiklerinin hayýrlý olanlarýndan Senden isterim. Peygamberin Muhammed(sav)'in Sana sýðýndýðý þeyin þerli olanlarýndan da Sana sýðýnýrýz. Sen ki kendisinden yardým talebedilesin. Sonuç Sanadýr. Allah'tan baþka hiçbir kuvvet ve engel yoktur. " (Tirmizi).
ONUNCU TAVSÝYE
ORUÇ TUTMANIN FAZÝLETÝ
Ebu Umare (ra)'ýn þöyle dediði rivayet edilmiþtir:
" -Ya Rasulellah bana bir amel emret, dedim. Þöyle buyurdu:
-Oruç tutmaya bak. Þu bir gerçektir ki onun yerine geçecek birþey yoktur.
-Ya Rasulellah bana bir amel emret dedim, þöyle buyurdu:
-Oruç tutmaya bak. Þu bir gerçektir ki onun yerine geçecek birþey yoktur.
-Ya Rasulellah bana bir amel emret dedim, þöyle buyurdu:
-Oruç tutmaya bak. Þu bir gerçektir ki onun bir benzeri yoktur. " (Ýbn-i Huzeyme, Nesei).
Nesei'nin rivayeti þu lafýzladýr:" Rasulullah bana Allah'ýn kendisi ile beni faydalandýracaðý bir iþ emret, þöyle buyurdu:Oruç tutmaya bak. Þu bir gerçektir ki onun bir benzeri yoktur. "
Diðer bir rivayet ise þöyledir:" Ya Rasulellah bana kendisi ile cennete gireceðim bir amel göster, dedim. Þöyle buyurdu:Oruç tutmaya bak. Þu bir gerçektir ki onun bir benzeri yoktur. " Ravi sözüne þöyle devam etmiþtir:" Onlara misafir gelmesi hariç, Ebu Umame(ra)'ýn evinde gündüz duman görünmezdi. " (Ýbn-i Hibban).
Þu hadisi de iyi düþünmemiz gerekir.
Ebu Said (ra)'ýn Rasulullah (sav)'in þöyle dediði rivayet edilmiþtir:" Allah yolunda bir gün oruç tutan bir kul olmasýn ki Allah bu yüzden dolayý onun yüzünü cehennemden yetmiþ yýl uzaklaþtýrmasýn. " (Buhari, Tirmizi, Müslim, Nesei).
ON BÝRÝNCÝ TAVSÝYE
ALLAH'a TEVBE ETMENÝN FAZÝLETÝ
Aðarr b. Yesar el-Müzeni(ra) Rasulullah (sav)'in þöyle buyurduðunu rivayet etmiþtir:" Ey insanlar, Allah'a tevbe ediniz, O'ndan baðýþlama dileyiniz. Ben bile günde yüz defa tevbe ediyorum. " (Müslim).
Ebu Hureyre(ra)'ýn þöyle dediði rivayet edilmiþtir:" Rasulullah(sav)'i þöyle derken iþittim:" Allah'a yemin olsun ki ben günde yetmiþten fazla Allah'tan baðýþlanma dileyip, O'na tevbe ediyorum. " (Buhari).
Efendimiz(sav)'in hizmetkarý Ebu Hamza Enes b. Malik el-Ensari(ra) Rasulullah(sav)'in þöyle buyurduðunu rivayet etmiþtir:" Allah kulunun tevbesine, sizden birinizin çölde devesini kaybettiði haldeyken devesini bulmasýndan daha çok sevinir. " (Buhari, Müslim).
Müslim'in rivayeti ise þöyledir:" Allah, kulunun kendisine tevbe ettiði sýrada onun tevbesine sizden birinizin þu haldeki durumundan da çok sevinçlidir ki sizden biriniz çöl bir arazide bineðinde iken, bineði üzerinde yiyeceði ve içeceði olduðu halde birden kaybolur, o da buna üzülüp bir aðaca gelip bineðine üzgün bir halde iken aðacýn gölgesinde uzanmýþ olduðu sýrada birden onu yanýnda ayakta durur bulur, yularýndan tutar, sonra da sevincinin þiddetinden dolayý:" Allah'ým sen benim kulumsun ben de senin rabbinim" deyipte hata eder. "
Ebu Musa Abdullah b. Kays el-Eþari(ra) Rasulullah(sav)'in þöyle buyurduðunu rivayet etmiþtir:" Allah Taala gündüz günah iþleyenin tevbe etmesi için gece elini açar. Gece günah iþleyenin tevbe etmesi için de güneþin batýþýndan doðuþuna kadar gece elini açar. " (Müslim).
ON ÝKÝNCÝ TAVSÝYE
ÝSLAM ESASLARI
Muaz b. Cebel(ra)'ýn þöyle dediði rivayet edilmiþtir:" Rasulullah(sav) ile beraber bir seferde idim. Bir gün yakýnýnda bulundum. Beraber yürürken:
-Ya Rasulellah beni cennete koyan, cehennemden de uzaklaþtýran bir amel bildir, dedim. Þöyle buyurdu:
-Sen gerçekten büyük bir þeyden sordun. Ama bu Allah'ýn kendisine kolaylaþtýrdýðý kimseye mutlaka kolay gelir. Allah'a O'na ortak koþmadan kulluk edersin, namazý dosdoðru kýlarsýn, zekatý verirsin, Ramazan orucunu tutarsýn, Kabe'i de haccedersin.
Sonra þöyle buyurdu:" Sana hayýr kapýlarýný göstereyim mi?" . Ben de:
-Evet Ya Rasulellah , dedim. Þöyle buyurdu:" Oruç zýrhtýr, sadata suyun ateþi söndürdüðü gibi hatalarý söndürür. Kiþinin gecenin ortasýnda kýldýðý namazdýr. " Sonra da þu ayeti okudu:" Yanlarý yataklardan uzak durur(az uyurlar), Rablerine ümit ve korku iledua ederlerve kendilerine verdiðimiz rýzýklardan harcarlar. " (Secde:16). Sonra þöyle buyurdu:" Ýþin baþýný, temel direðini, en üst noktasýný bildireyim mi?" . Ben de:" Evet bildir, Ya Rasulullah" dedim. Þöyle buyurdu:" Ýþin baþý Ýslam'dýr, temel direði namaz, en üst noktasý da Cihat'týr. " Sonra þöyle buyurdu:" Bunlarýn hepsini tutaný bildireyim mi?" . Ben de:" Evet bildir Ya Rasulellah" dedim. Dilini iþaret etti ve:" Þunu tutmandýr" buyurdu. Ben dedim ki:" Ya Rasulellah biz konuþtuklarýmýzdan sorguya çekilecekmiyiz" . Þöyle buyurdu:" Hay Allah hayrýný versin, insanlar dillerinin ekip biçtiðinden baþka yüzüstü cehenneme sürülürler mi?" . (Tirmizi, Nesei, Ýbn-i Mace, Müsned).
ONÜÇÜNCÜ TAVSÝYE
ANNE BABAYA ÝYÝ DAVRANMAK
Ebu Hureyre(ra)'ýn þöyle dediði rivayet edilmiþtir:" Bir adam Rasulullah(sav)'e geldi ve þöyle dedi:
-Ya Rasulellah benim güzel muamele etmeme insanlardan en çok kim hak sahibidir?" . Þöyle buyurdu:
-Annendir.
-Sonra kimdir?, dedi.
-Annendir, buyurdu.
-Sonra kimdir?, dedi.
-Annendir, buyurdu.
-Sonra kimdir?, dedi.
-Babandýr, buyurdu. " (Buhari, Müslim).
Ebu Hureyre(ra)'dan gelen bir diðer rivayette lafýz þöyledir:" Ya Rasulellah güzel muameleye en çok hak sahibi olan kimdir?" . Þöyle buyurdu:" Annendir, sonra yine annendir, sonra yine annendir, sonra da babandýr, sonra da sana yakýn olanlardýr. " (Müslim).
Yine Ebu Hureyre(ra)'dan Hz. Peygamber(sav)'in þöyle buyurduðu rivayet edilmiþtir:" Yaþlandýklarý sýrada anne ve babasýna, bunlarýn birisine yahut her ikisine eriþipte sonra da cennete giremeyen kiþinin burnu sürtülsün, sonra yine burnu sürtülsün, sonra yine burnu sürtülsün. " (Müslim).
ONDÖRDÜNCÜ TAVSÝYE
NAMAZA DEVAM ETMEK
Abdullah b. ömer (ra) Hz. Peygamber(sav)'in bir gün namazý andýðý ve þöyle buyurduðunu rivayet etmiþtir:" Kim namaza devam ederse onun için namaz Kýyamet Günü'nde kurtuluþ, burhan ve nur olur. Kim de devam etmez ise onun ne kurtuluþu, ne burhaný ve ne de nuru olur. Kýyamet Günü de Karun, Firavn, Haman ve Ubey b. Halef ile beraber olur. " (Müsned).
Enes (ra) þöyle demiþtir:" Namaz Hz. Peygamber(sav)'e Miraç Gecesi'nde elli vakit olarak farz kýlýnmýþ, sonra da beþ vakte kadar indirilmiþtir. Sonra da þöyle nida edilmiþtir:" Ey Muhammed þu bir gerçektir ki katýmda söz deðiþtirilemez. Sana bu beþ vakitle elli vakit sevabý vardýr. " (Buhari, Müslim, Tirmizi, Nesei, Ýbn-i Mace).
Ebu Katâde kanalý ile Hz. Peygamber(sav)'in þöyle dediði rivayet edilmiþtir:" Allah þöyle buyurdu:" Ben ümmetine beþ vakit namaz farz kýldým ve kendi katýmda da þu sözü verdim ki kim bu beþ vakit namazý vaktinde riayet ederek gelirse onu cennete koyarým. Kim de buna riayet etmez ise benim katýnda onun için bir söz yoktur. " (Ebu Davud).
Ebu Hureyre(ra) Rasulullah(sav)'in þöyle buyurduðu rivayet edilmiþtir:" Ne dersiniz. Sizin birinizin kapýsýnda bir nehir olsa da ondan her gün beþ defa yýkansa onun kirinden birþey kalýr mý?" . Oradakiler:" -Hayýr onun kirinden birþey kalmaz " dediler. Rasulullah da þöyle buyurdu:" Ýþte beþ vakit namaz da böyledir. Allah onlarla hatalarý yokedip siler. " (Buhari, Müslim, Tirmiz, Ýbn-i Mace, Nesei).
Amr b. Said anlatýr:" Hz. Osman(ra)'ýn yanýnda idim. Abdest almak için su istedi ve þöyle dedi:" Rasulullah(sav)'i þöyle derken iþittim:" Hiçbir müslüman kiþi yoktur ki ona farz namazýn vakti gelirde namazýn abdestini, huþuunu, rukusunu, güzelce yapsýnda, namazdan önceki büyük günah iþlemediði haldeki diðer günahlarýný örtmesin . Bu durum her zaman için de böyledir. " (Müslim).
Osman b. Affan(ra) Rasulullah(sav)'i þöyle derken iþittiðini rivayet etmiþtir:" Kim cemaatle yatsý namazýný kýlarsa o sanki gecenin yarýsýný ihya etmiþ gibidir. Kim de cemaatle sabah namazýný kýlarsa o sanki gecenin tümünü ihya etmiþ gibidir. " (Müslim)
Ebu Musa (ra) Rasulullah(sav) þöyle buyurduðunu rivayet etmiþtir:" Kim sabah ve ikindi namazýný kýlarsa cennete girer. " (Buhari, Müslim).

Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri