Büyükanýt'tan köstebek açýklamasý
Gazetecilerle bugün sohbet toplantýsý düzenleyen Genelkurmay Baþkaný Orgeneral Yaþar Büyükanýt'tan sýnýrötesi operasyon ve Daðlýca'ya yönelik açýklamalar geldi.
09 Kasým 2007 19:55
]
Org. Büyükanýt'ýn gündemdeki konulara iliþkin görüþleri ve gazetecilerin sorularýna verdiði yanýtlar þöyle:
Org. Büyükanýt, hükümete sýnýr ötesi harekât yetkisi veren tezkerenin 19 Ekim 2007 günü Resmi Gazete'de yayýmlandýðýný belirttikten sonra þu bilgiyi verdi:
'Operasyona hazýrýz'
"24 Ekim 2007 günü Baþbakanlýk bize bir yazý yazarak tezkere kapsamýndaki operasyonla ilgili görüþlerimizi sordu. Biz de görüþlerimizi 1 Kasým 2007 günü Baþbakanlýða bildirdik. Tekliflerimizi Baþbakanlýða iletmiþ olduk. Baþbakanlýk ve Dýþiþleri bu teklifler üzerinde çalýþýyor. Bu bir hükümet direktifine dönüþecek ve bize gelecek. Zaten normal planlama usulü de budur. Þu anda yetki hükümette. Deðerlendirilecek. Eðer harekâtýn gerekli olduðuna inanýrlarsa 'þu operasyonlar yapýlýr' denilecek.
Zaten biz asker olarak her türlü olasýlýða karþý önceden planlama yaparýz. Bir çatýþma çýktýktan sonra planlama olmaz. Askeri birliklerimiz bir görev verildikten sonra kýsa süreli bir ikazý müteakip son hazýrlýklarý yaparak operasyonu gerçekleþtirebilecek durumdadýr. Geldiðimiz nokta bu. Þimdi hükümetten gelecek direktifi bekliyoruz. O direktife göre, gereðini yapacaðýz. Bu süreçte bir gecikme yok."
'Birazcýk operasyon olmaz'
Org. Büyükanýt, gazetecilerin "Kapsamlý bir operasyon mu olacak, yoksa nokta operasyonlarý mý" sorusuna, þu yanýtý verdi:
"Sýrf operasyon yapmak için operasyon yapýlmaz. Askeri gerekçeleri ve hedefi olur. Birazcýk operasyon yapalým diye operasyon yapýlmaz. Nokta veya nokta deðil diye bir þey söylenemez. Bizim kafamýzdaki þey, bunun ciddi bir hedefi olduðudur." Org. Büyükanýt, muhtemel operasyonun çapý ve sýnýrý konusundaki bir soruya da þu karþýlýðý verdi:
"Önce hükümet direktifini görmemiz lazým. O direktifte bazý sýnýrlamalar olur. O sýnýrlamalara bakacaðýz."
'Ýcazet alýnmaz'
Org. Büyükanýt, bu konuda "niye ABD'ye sormuyorsunuz" þeklindeki yaklaþýmlara karþý da þunu söyledi:
"Ýcazet alýnmasý gibi bir yaklaþým çok yakýþýzsýzdýr. Böyle bir durum söz konusu olamaz. ABD'ye soruldu mu, diye soruyorlar. Biz kimseden icazet almayýz. Bizim icazet alacaðýmýz yer bellidir. O da kanunlarýmýz ve Atatürk'ün yol göstericiliðidir."
'ABD düþüncemi açýklamam'
Org. Büyükanýt, "ABD'nin tutumunu güvenilir, inandýrýcý ve samimi buluyor musunuz" sorusuna þu yanýtý verdi:
"Bulunduðum konumda düþüncelerim var ama açýkça ifade etmeyi uygun görmem. Biz düþman kazanmaya deðil, dost kazanmaya çalýþacaðýz. Toplumda negatif duygu ve düþünceler var." "Bu negatif düþünceler var mý" sorusu üzerine de Org. Büyükanýt "Bilemiyorum" karþýlýðýný verdi.
'Turþu kurmayacaðýz'
Genelkurmay Baþkaný Org. Büyükanýt, Baþbakan Erdoðan'ýn ABD Baþkaný Bush'la yaptýðý görüþmelere iliþkin olarak þu deðerlendirmeyi yaptý:
"Bu tür üst düzey görüþmelerin politik, diplomatik ve askeri yönü vardýr. Ben askeri yönüne, Erdoðan-Bush'un basýn toplantýsýna bakýyorum. Baþkan Bush'un konuþmasý tamamen istihbarat üzerine kurulmuþtu. Tabii istihbarat önemli. Ýstihbarat olursa gider orayý, o noktayý tahrip edersin.
Operasyon yapýlmayacaksa istihbaratý ne yapalým? Turþu kurmuyoruz. Operasyon yapýlmayacaksa onun geçerliliði kaybolur."
'ABD ile çatýþmamak için'
Org. Büyükanýt, Genelkurmay Ýkinci baþkanlarý ve ABD'nin Irak'taki komutaný Petraus arasýndaki mekanizmaya iliþkin olarak da þu bilgiyi verdi:
"Üçlü mekanizma kavramý bize oyalamayý hatýrlatýyor. O nedenle ben o kavramý kullanmýyorum. Çünkü ayný þey deðil. Buna 'üçlü sistem' diyorum. Ýþte komutanlar arasýnda kýrmýzý telefon hattý olacaðý da söylendi. Bu, operasyonel bir sistemdir. Sýnýr ötesi harekât olduðunda biz orada uçaklarýmýzý uçuracaðýz diyelim. ABD uçaklarý da var. Baþka devriye gezenler var. Bu bakýmdan birbirimizle çatýþmamamýz için, istemeden bir çatýþma olmamasý için koordine edilmesi gerekiyor. Kurulan üçlü sistem bu." (Org. Büyükanýt, bu konuda Genelkurmay Ýkinci Baþkaný Org. Ergin Saygun'a da söz verdi. Org. Saygun, söz konusu sistemin Edip Baþer-Ralston arasýndaki sistem gibi olmadýðýný söyledi.).
'Daðlýca'da Köstebek yok'
Org. Büyükanýt, PKK tarafýndan kaçýrýlan 8 asker arasýnda köstebek olduðu ve PKK'ya bilgi verildiðine iliþkin iddialara þu karþýlýðý verdi:
"Bana ulaþan böyle bir bilgi yok. Mehmetçiklerin yaþadýklarý veya bulunduklarý yer itibarýyla onlara þüphe ile bakmak, son derece tehlikeli ve yanlýþ olur. Biz, etnik kökene bakmayýz. O güvene sahibiz. Böyle bir yaklaþým bizi rahatsýz eder. Öyle bir þey olsa, tekrar Türkiye'ye teslim ederler miydi? Etnik kökenleri ne olursa olsun Türkiye'ye vatandaþlýk baðý ile baðlý herkes bizim kardeþimizdir."
'Taburda soruþturma sürüyor'
Org. Büyükanýt, 12 þehit verilen Daðlýca'daki terörist saldýrý konusunda þunlarý anlattý:
"Daðlýca olayýnda þu anda neredeyiz, ne yapýlacak? Þu anda kaçýrýlan erlerle ilgili olarak idari soruþturma yapýlýyor. Bu 8 erle sýnýrlý deðil. Daðlýca Taburu'ndaki herkesle görüþülüyor.
Askerlikte 'faaliyet sonu incelemesi' yapýlýr. Þu anda o kapsamda inceleme yapýyoruz. Ýdari soruþturma sonrasýnda ortaya bir resim çýkacak. Bu 8 erin hemen suçlu ilan edilmesi yanlýþ olur. Bir kusurlarý varsa, tabii ki o kusura göre sorumlu kiþi veya kiþiler hakkýnda iþlem yapýlýr.
Bazý yayýn organlarýnda bu çocuklar için esir kavramý kullanýlýyor. Bundan büyük hata olamaz. Cenevre Sözleþmesi'ne göre ancak 'savaþ esiri' olur ve savaþan iki devlet varsa kullanýlabilir. Terör örgütü kendini bu anlamda taraf yapmaya çalýþýyor."
'Asteðmen yaralýyken çatýþtý'
"Daðlýca olayý 21.10.2007 günü gece yarýsý oldu. Üç koldan saldýrýlýyor. Çatýþma aralýklarla 36 saat sürdü. 12 personeli kaybettik. 8 personelle de irtibatýmýz kesildi. Sonra bunlarýn terör örgütünün elinde olduðu ortaya çýktý. Birlik Daðlýca'daki normal piyade taburudur. Taburun ilerisinde hududa yakýn yerde taburun emniyetini saðlayan unsur ile yine o unsurdan daha ileride emniyet saðlayan ufak bir gruba saldýrý yapýldý. Zayiat emniyet grubundadýr.
Küçük grubun baþýnda bir asteðmen vardý. Yaralanmasýna raðmen çatýþmayý sürdürdü. Ve zayiat vermedi. O asteðmene üstün cesaret ve feragat madalyasý verilmesini önerdim. Nasýl bir coðrafyada mücadele ettiðimizi sizler biliyorsunuz. Oraya gitmeyenlere Daðlýca'yý tarif etmek olanaksýzdýr. Örnek, Gabar Daðý 40 km. geniþlikte, 30 km. derinlikte, 1200 kilometrekare yüzölçümü olan bir coðrafyadýr.
Bunun içinde 100 tane terörist arýyorsunuz. Kumluðun içinde toplu iðne aramak gibi bir þeydir. O zor araziye raðmen tabii ki bunu yapacaðýz. Bizim görevimiz budur. Bir Ýngiliz sözü vardýr. Baþarýsýzlýðýn 40 bin tane nedeni olabilir, ama mazereti olamaz."
'Basýn Þahin'i doðru yorumladý'
Org. Büyükanýt, Baþbakan Yardýmcýsý Mehmet Ali Þahin'in "Kurtulduklarýna pek sevinemedim" þeklindeki açýklamasýnýn sorulmasý üzerine, "Benim yorumlamam doðru olmaz. Basýn sanýyorum doðru yorumladý" dedi.
'Halkýn tepkisi mükemmel'
Org. Büyükanýt, þehit aileleri baþta olmak üzere, halkýn tepkisinin mükemmel olduðunu belirtti ve þöyle dedi:
"Son olaylara bakýnca halkýmýzýn duygularý, düþünceleri mükemmel. Halkýmýz metin ve milletine baðlý. Þehit ailelerini metanetli görmek beni derinden etkiliyor. Ben, þehit annelerinin ellerini öperim, yaþlarý benden küçük olsa da. Babalarýn da gözlerinden öperim.
Haymana'da bir þehit annesinin elini öpmüþtüm. Sonra o köye gazeteciler gitmiþ ve þehit annesinin benim onun elini öptüðümde ne hissetiðini sormuþlar. Þehit annesi ise 'Ben o zaman kendimde deðildim. Eðer kendimde olsam ben O'nun elini öperdim' demiþ. Ýþte bizim milletimiz böyle büyük bir millettir.
Türkiye güçlü bir ülkedir. Tehdit olmak baþkadýr, o tehditi yaþama geçirmek baþkadýr. Kimsenin gücü Türkiye'yi bölmeye yetmez. PKK'nýn gücü Türkiye'nin gücüne yetmez. Þimdi kendimizi Atatürk'ün yerine koyun. 15 Mayýs 1919'da daha Samsun'a çýkmadan, o koþullarda Samsun'a çýkma kararý alýr mýydýnýz? Para yok, pul yok, ordu yok.
Ülke iþgal altýnda. 17 yýldýr savaþan bir ülke, okuma oraný erkeklerde yüzde 10, kadýnlarda yüzde 1. Bu durumda gider miydiniz? Ama Atatürk'ün sezisi bu kararý aldýrmýþ. Þimdi koþullarýmýz daha mý kötü? Kimse Türkiye'ye hayalindekileri dayatamaz."
'DTP'nin adýný anmak istemiyorum'
Org. Büyükanýt, gazetecilerin DTP kongresiyle ilgili soru sormalarý üzerine de þu yanýtý verdi:
"O siyasi partinin adýný aðzýma almak istemiyorum. Bunlarýn yaptýðý gerçekten kabul edilemez. Bazýlarý terör örgütü olayýný çok uluslu hale getirmeye çalýþýyor. Perde açýldýðýnda baþka bir þeyle karþýlaþabilirsiniz. Yaptýklarý kabul edilemez.
Böyle devam ederse toplumda bir kutuplaþma ve çatýþma ortamý ortaya çýkabilir. Herkesin bu konuda sorumluluðu var. Buna uygun davranmaklazým. Biz hep halký ve teröristleri birbirinden ayýrdýk. Diyarbakýr, Türkiye'de en çok sevildiðim yerlerden biridir."

Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri