Derin Vali'den çarpýcý açýklamalar
]
'Kayýp silahlar' davasýyla Türkiye'nin hapis yatan tek valisi olan Salih Þarman'dan þok iddialar. Þarman, Çiller ve Org. Doðan Güreþ'in bilgisi dahilinde nasýl özel ordu kurdu?
12 Kasým 2007 12:21
Deniz GÜÇER'in haberi
Kamuoyunda “kayýp silahlar” olarak bilinen davada yargýlanan Batman eski Valisi Salih Þarman, terörle mücadelede özel yöntemlerin kullanýldýðý Tansu Çiller’in Baþbakanlýðý ve Doðan Güreþ’in Genelkurmay Baþkanlýðý dönemine iliþkin bir kitaba imza attý.
Kurduðu Batman Karma Özel Harekat Birliði (KÖHB) ile gündeme gelen Þarman, o döneme iliþkin bir çok soruya yanýt veren kitabýna, Süleyman Demirel’in “Devlet gerektiðinde rutin dýþýna çýkar” sözüne atýfta bulunarak “Rutin Dýþý” adýný verdi.
ÖZEL ORDUYA ÝTHAL SÝLAH
‘Özel ordu’nun kullandýðý ithal silahlardan rutin dýþý mücadeleye destek veren ve köstek olan isimleri de ayrýntýlarýyla belirten Þarman, JÝTEM ve MÝT’le olan baðlantýlarý da açýkladý. Þarman, bugün piyasaya çýkacak olan kitabýnýn son bölümünde ise, sýnýr ötesi operasyonun tek baþýna yeterli olmayacaðýný, Ýstanbul, Ankara ve Ýzmir gibi metropollerde, sýkýyönetim ilan edilmesi gerektiðini savundu. Ýþte Batman eski Valisi Salih Þarman’ýn, devletin rutin dýþýna çýktýðý günleri ayrýntýlarýyla anlatan kitabýndan çarpýcý bölümler:
1993, Batman....
- “..27 Eylül 1993’te Batman’da vali olarak göreve baþladým. Ýlk tespitim, ildeki durumun medyadan izlediðimden daha vahim olduðuydu. PKK ve Hizbullah, Batman’ýn üzerine kabus gibi çökmüþtü. Tabloyu tersine çevirmek için harekete geçmeye karar verdim. Oyunu kuralýna göre oynamak gerektiðine inandým. Hazýrladýðým projeyi OHAL Valisi Ünal Erkan’a götürdüðümde bana Ankara’yý iþaret etti..”
SALÝH ÞARMAN KÝMDÝR?
1948 yýlýnda Çorum’da asker bir babanýn çocuðu olarak dünyaya gelen Salih Þarman, 1970’te Mülkiye’yi bitirip 1971’de Ýçiþleri Bakanlýðý’na girdi. Ona yakýn ilçede kaymakam olarak görev yaptýktan sonra 1993 yýlýnda Çiller döneminde Valilik kararnamesi çýktý ve kendi isteði ile Batman’da görevlendirildi. 1997 yýlýna kadar Batman Valisi olarak çalýþtý. PKK ile bire bir çatýþmalara giren, operasyonlara katýlan eski vali, kurduðu özel ordu, getirdiði gizli silahlarla Türkiye tarafýndan tanýndý. Bulgaristan’dan alýnan bazý silahlarýn kayýp olduðu iddialarý gündeme gelirken, bir firmadan rüþvet olarak Mercedes aldýðý ileri sürülen Þarman, hapse girdi. Toplm 16 ay hapis yatan Þarman, Türkiye’de hapse giren ilk vali oldu.
3 milyon dolarla 4 birlik kurduk
- “...GÖNÜLLÜLÜK konusunda sýkýntý çekmedik. 800’e yakýn koruculardan oluþan bir kuvvet saðladýk... Batman’da kayýp silahlar olarak lanse edilen davadan aklandým. Benim yüz milyonlarca dolarlýk ithalat yaptýðým öne sürülüyordu. Kullanýlan kaynak sadece 3 milyon dolardýr, bu para 4 yýl boyunca 4 taksitle gelmiþti. Bu kaynakla 14 uçak dolusu silah ve mühimmat, 400 telsiz ve muharebe sistemi, mayýna karþý koruyucu sistemler alýnmýþ ve 3 birliðe kýþla düzeni kurulmuþtur...”
ÇÝN MALI SÝLAHI
...Yurtdýþýndan temin edeceðimiz silahlar için valilik olarak Hazine Dýþ Ticaret Müsteþarlýðý’ndan ithalatçý belgesi aldýk. Aðýr makineli tüfekler, roketatarlar ve benzeri silahlar almaya karar verdik. Önce Çin’den sonra üç parti halinde Bulgaristan’dan mühimmat aldýk.”
GÜREÞ BENÝ ÞAÞIRTTI
- “...Malzemelerin tamamý Genelkurmay Baþkanlýðý’nýn valiliðimize tahsis ettiði nakliye filo uçaklarý ile getirilmiþtir. O günlerde uçak filolarý tahsis eden Doðan Güreþ’in, yýllar sonra beni tanýmadýðýný söylemesine bugün bile akýl erdiremedim... Korucular 3 ay süren sýký bir eðitimden geçirildi. Ay yýldýzlý ve Batman Karma Özel Hareket Birliði armalarý taþýyan tek tip üniformalar daðýtýldý...”
KUNDAKÇI KIZDIRDI
- “..Ýngiliz Ordusu’ndan emekli Mitch isimli kiþinin getirdiði sistem helikopterlerin altýna monte edilebiliyor ve gece görüþ dürbünü oluþturuyordu. Konuyu ‘Tamburalý Paþa’ Korgeneral Hasan Kundakçý’ya açtým. Takdir ve onay beklerken, ‘Vali Bey herkes kendi iþine baksýn’ diyordu. Bunu hayatým boyunca unutamayacaðým”
Karma Özel Harekât Birlikleri
- “...KORUCULAR, beklenen görevleri yerine getirebilecekleri imkan ve kabiliyetlere, eðitime ulaþtýrýlamamýþ, teröristlerin boy hedefi olmuþtu. Bu insanlarý, üniformasýný devletten alan eðitimli, donanýmlý, disiplinli bir yapý oluþturarak terörle mücadele ile görevlendirecektik. Aðýrlýklý bölümü koruculardan oluþan ve asker ile özel timcilerin de aralarýnda bulunduðu Karma Özel Harekât Birlikleri böyle doðdu. 15 kiþilik 60 timden oluþan kuvvetler olacaktý...”
- “...Baþbakan Tansu Çiller’e ulaþabilmem birkaç günü aldý. Projeyi anlattým. Soru bombardýmanýna tutulmayý beklerken, ‘Dosyanýzý býrakýn 2 ay sonra gelin’ dedi. ‘Emredersiniz’ diyerek Batman’a döndüm. 2 ay sonra Ankara’nýn yolunu tuttum. Çiller, ‘Vali Bey bu projeyi uygulayacaðýz’ dedi. Tam çýkarken bana dönüp, ‘Bak Vali sana her türlü desteði vereceðim. Batman’da terörü bitireceðine söz veriyor musun?’ diye sordu. ‘Desteðiniz sürdüðü sürece sözümü tutacaðým’ dedim...”
Akþam

Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri