Yeni tasarý TBMM'ye sunuldu
Türkiye Futbol Federasyonunun (TFF) yapýsý ile denetiminin, uluslararasý federasyonlarýn kurallarýna uygun olarak yeniden düzenlenmesini öngören kanun tasarýsý, TBMM Baþkanlýðýna sunuldu.
Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluþ ve Görevleri Hakkýnda Kanunda deðiþiklik öngören kanun tasarýsýna göre, TFF'nin, Uluslararasý Futbol
Federasyonlarý Birliði (FIFA) ve Avrupa Futbol Federasyonlarý Birliði'nin (UEFA) üyesi olduðu kanun metninde yer alacak.
Uluslararasý geliþmelere paralel olarak TFF'ye yeni görevler veren tasarýya göre, Fair-Play kurallarýna uygun olarak baðlýlýk, dürüstlük ve
sportmenlik prensiplerini gözetmek, Uluslararasý Futbol Birliði Kurulu (IFAB) tarafýndan hazýrlanan oyun kurallarýna ve FIFA Yönetim Kurulu
tarafýndan hazýrlanan futbol oyun kurallarýna uymak, FIFA ve UEFA'nýn statüleri, talimatlarý ve kararlarýna riayet etmek, FIFA ve UEFA
statülerinde belirtilen tahkim kurullarý ile Uluslararasý Spor Tahkim Mahkemesinin (CAS) yetkisini tanýmak, TFF'nin yeni görevleri arasýnda
yer alacak. TFF, kulüplerin, futbolcularýn, hakemlerin, yöneticilerin, teknik yönetici ve antrenörlerin, masörlerin, futbolcu temsilcileri ve müsabaka organizatörleri ile diðer tüm ilgililerin Federasyon tarafýndan konulan düzenleme ve talimatlara uymalarýný saðlayacak, ýrkçýlýk ve her türlü ayýrýmcýlýkla mücadele edecek.
GENEL KURULUN OLUÞUMU
Federasyon Genel Kurulunun oluþumu ile toplanma esaslarý yeniden düzenlenecek. Genel Kurul, her yýl haziran ayýnda, Seçim Genel Kurulu
ise dört yýlda bir, futbol liglerinin tescili tarihinden itibaren en geç 45 gün içinde, yönetim kurulunun belirleyeceði tarihte olaðan olarak
toplanacak.
Genel Kurul gerektiðinde, toplam üye sayýsýnýn yüzde 40'ýnýn noter onaylý yazýlý müracaatý veya Yönetim Kurulunun kararý üzerine en geç
otuz gün içinde olaðanüstü toplanacak.
BAKANIN OLAÐANÜSTÜ TOPLANTI ÇAÐRISI KALDIRILIYOR
Spordan sorumlu Bakanýn çaðrýsý üzerine, Genel Kurulun gerektiðinde olaðanüstü toplanacaðý yönündeki düzenlemeden ise vazgeçilecek.
Olaðan ve olaðanüstü toplantýnýn yapýlabilmesi için üye tam sayýsýnýn yarýsýndan fazlasýnýn katýlýmý gerekecek. Ýlk toplantýda çoðunluk
saðlanamadýðý takdirde, ikinci toplantý ertesi gün üye tam sayýsýnýn üçte biri ile yapýlacak. Ýkinci toplantýda da çoðunluk saðlanamadýðý
takdirde, üçüncü toplantý bir hafta sonra çoðunluk aranmaksýzýn yapýlacak.
Olaðan veya olaðanüstü toplantýlarda, Federasyon Baþkaný, Yönetim Kurulu ve diðer kurullarýn seçimi yenilenebilecek. Olaðanüstü toplantýda
seçilen Federasyon Baþkaný, Yönetim Kurulu ve diðer kurullar olaðan toplantý süresine kadar görev yapacak.
Genel Kurulun görevleri arasýndan Tahkim Kurulunu seçme çýkarýlýrken, Tahkim Kurulu Baþkan ve üyeleri ile Uyuþmazlýk Çözüm Kurulu Baþkanýný Yönetim Kuruluna teklif etme baþkanýn görevi olacak.
UYUÞMAZLIK ÇÖZÜM KURULU
Kulüplerin kendi aralarýnda, kulüpler ile futbolcular, teknik direktörler, antrenörler, oyuncu temsilcileri, masörler ve müsabaka organizatörleri; oyuncu temsilcileri ile futbolcular, teknik direktörler, antrenörler arasýnda her türlü sözleþmeden doðan veya futbolla ilgili olan uyuþmazlýklarý, taraflarýnýn baþvurusu üzerine münhasýran yetkili olarak incelemek ve karara baðlamak üzere Uyuþmazlýk Çözüm Kurulu oluþturulacak.
Uyuþmazlýk Çözüm Kurulu, 15 üyeden oluþacak. Kurul Baþkan ve üyeleri için en az 5 yýllýk mesleki tecrübeye sahip hukukçu olmalarý þartý
aranacak. Kurulun görev süresi, Federasyon Baþkanýnýn görev süresi kadar olacak. Tahkim Kurulu da yeniden düzenlenecek. Tahkim Kurulu, Federasyon Baþkanýnýn teklifi ve yönetim kurulunun kararý ile en az 5 yýllýk mesleki tecrübeye sahip hukukçular arasýndan bir Baþkan, 6 asýl ve 6 yedek üyeden oluþacak. Tahkim Kurulu, Federasyon ile kulüpler, hakemler, futbolcular, teknik direktörler ve antrenörler arasýnda çýkan ihtilaflar hakkýnda Yönetim Kurulu tarafýndan verilecek kararlarý, amatör ve profesyonel disiplin kurullarý kararlarýný, Uyuþmazlýk Çözüm Kurulu
kararlarýný, itiraz üzerine inceleyerek kesin olarak karara baðlayacak.
ULUSLARARASI SPOR TAHKÝM MAHKEMESÝNE BAÞVURMA HAKKI
Sporcularýn transfer, lisans ve sözleþmelerinden kaynaklanan ihtilaflar ile teknik direktörler ve antrenörlerin sözleþmelerinden kaynaklanan
ihtilaflar hakkýndaki Tahkim Kurulu kararlarýna karþý, Uluslararasý Spor Tahkim Mahkemesine baþvurma hakký olacak. Federasyonun hesaplarý ve mali durumu, uluslararasý spor sektöründe denetim tecrübesi bulunan baðýmsýz denetim kuruluþlarýna denetletilebilecek.
Federasyon Baþkanýnýn "üst üste ya da aralýklarla en fazla üç dönem seçilebileceðine" iliþkin düzenlemeden vazgeçilerek, Federasyon
Baþkanýnýn üç dönemden fazla seçilmesine olanak saðlanacak.
30 GÜN SONRA GENEL KURUL
Kanunun yürürlüðe girdiði tarihten itibaren en geç otuz gün sonra, seçimli Genel Kurul toplantýsý yapýlacak. Bu toplantýda seçilecek
Federasyon Baþkaný, Yönetim Kurulu ile Denetleme Kurulunun görev süresi, olaðanüstü toplantýlarda seçim yapýlmasý hali hariç olmak üzere, 2011 yýlýnda futbol liglerinin tescili tarihinden itibaren en geç 45 gün içinde yapýlacak seçimli Genel Kurul toplantýsýna kadar olacak.
Tahkim Kurulu da kanunun yürürlüðe girmesinden sonra yapýlacak seçimli Genel Kurulda seçilecek Federasyon Baþkaný ile yönetim kurulu tarafýndan yeni Kurul oluþturulana kadar görev yapmaya devam edecek.

Teþekkur:
Beðeni:
Alýntý

Yer imleri