Geç de olsa
Erman TOROÐLU
![]()
MAALESEF Fatih Hoca’nýn bazý takýntýlarý bu maçýn baþlama kadrosunda da kendini gösterdi.
Mutlak bir þeyler yapýyor. Mesela Ýbrahim Kaþ. Senin elinde kendi takýmýnda son zamanlarda mükemmel oynayan Gökhan Gönül var. Onu da býrakýn kendi takýmýnda bile daha henüz oynamayan Ýbrahim Kaþ’la baþladýn. Ama Allah herhalde yukarýdan dedi ki, "Ya Fatih kardeþim sen bir türlü akýllanmayacaksýn. Bari son defa sana bir kýyak yapayým." Ýbrahim Kaþ sakatlandý, Gökhan girdi. Ondan sonra takým normale döndü. Bizim bu maçtaki en büyük avantajýmýz, beraberliðin Norveç’e yetmesiydi. O psikoloji altýnda ezildiler. Aslýnda aydan gelen toptan gol yedik. Norveç bir hata yaptý. Hep Carew’in üzerine oynadýlar. Kenarlara fazla inmediler. Biz de oyunu Gökhan girdikten sonra ortaya iyi sýkýþtýrdýk. Nihat, Hamit ve Emre boþ top kullanmayýnca, Norveçliler rahatsýz olmaya baþladýlar. Ayaða top yaptýðýmýz zaman oyundan düþüyorlardý. Ýlk 30 dakika çabuk çýkamadýk. Bir türlü karar veremiyorduk.
Koskoca 2 yýl kaybettik
Aslýnda bu maçtan evvel maçtan fazla ümidim yoktu. Sebebi, biz son zamanlarda takým olma hüviyetimizi kaybetmiþtik. Teknik direktörün gazetecilerle mücadelesi, kendi takýmlarýnda oynamayan bazý futbolcularýn ayrýcalýklarý varmýþ gibi iyi de olmasalar kadroya alýnýp oynatýlmalarý benim bütün ümidimi kýrdý. Ama herhalde Futbol Federasyonu’nun son aldýðý kararla yetki biçimlerinin sýnýrlanmasý, görev bölümünün yaptýrýlmasý ya da bazý futbolculardan vazgeçilmesi tekrar doðruya dönmemizi saðladý.
Milli takým bugün çýkan kadroya yakýnýný kurmaya Ersun Yanal döneminde iki sene önce baþlamýþtý. Ne yazýk ki, Yanal’dan sonra tekrar yanlýþ yapýlmaya baþlandý. Koca bir iki sene kaybettik.
Bazý þeyler gözden geçmeli
Þunu çok net söylüyorum. Ýyi olduðumuz zaman pembe bulutlarýn üzerine çýkmayalým. Fatih Terim, yardýmcýlarý ve futbolcular her þeyi iyice gözden geçirmeliler. Eðer iki yýldýr yaptýklarý inanýlmaz hatalarý görüp vazgeçerlerse tamam. Yoksa hiç kimsenin gözünün yaþýna bakýlmamalý. Markus Merk’in herhalde son uluslararasý maçý. Ona da fazla iþ düþmedi. Bence lehimize çalmadýðý elle oynama penaltýydý. Ýkinci yarý Emre’nin adama basmasý da tartýþýlýr.
Bosna Hersek maçý bitmeden hiçbir þey garanti deðil. Futbol Federasyonu’nun ve Fatih Terim’in Avrupa Þampiyonasý finallerine gitsek dahi bazý þeyleri gözden geçirmeleri gerekir. Takým mý olacaðýz, yoksa yaz boz tahtasý mý? "Ben yaptým oldu mu?" yoksa "Aklýn yolu bir mi?" Hep birlikte göreceðiz.
------------------------------------------------------------
Doðru adam
Can BARTU
![]()
MÝLLÝ Takým gerçekten çok büyük iþ baþardý. Kolay deðil, maçýn baþýnda 1-0 yenik duruma düþüyorsun, rakip sahadasýn ve üstelik moralin dibe vurmuþ durumda.
Böyle bir ortamda maç kazanmak gerçekten büyük baþarý. Norveç, kiþisel becerileri fazla olmayan, sadece fizik güçleriyle bir þeyler yapmaya çalýþan, kötü Ýngiliz futbolu oynayan bir takým. Böyle bir takýmý yenmenin yolu en az onlar kadar mücadele etmekten geçiyordu. Milli futbolcular iþte bunu yaparak zafere ulaþtýlar.
Bu zafer her ne kadar önemli olsa da yapýlan büyük hatalarý kapatmaz. Gökhan Gönül 5-6 maçtýr Fenerbahçe’nin en iyi futbolcu. Fatih Terim yine fantaziye kaçýp bu oyuncunun yerine Ýbrahim Kaþ’la maça baþladý. Fakat, ne gariptir ki, normalde yedek kulübesinde olmasý gereken bu futbolcu maçýn henüz 16. dakikasýnda sakatlanýnca yerine doðru adam, yani Gökhan girdi. Ve o Gökhan da maçýn kahramaný oldu. Önünde oynayan Hamit Altýntop da onun kadar iyi olsaydý, Norveç’in sol kanadýný iyice felç ederdik.
Dün sahanýn en iyilerinden biri de Emre Belözoðlu idi. Zaten bu futbolcu daha önceki maçlarda da böyle oynasaydý, biz Norveç’e 4-5 puan farkla önde gider, böyle eziyet çekmezdik. Emre Belözoðlu bugüne dek topu ileriye vurmaktan kaçýnýyordu. Ýyi mücadele ediyor ama aldýðý her topu yana veya geriye oynadýðý için yeterince etkili olamýyordu.
Stressiz oynadýlar
Milli takýmda dün bütün futbolcular çok iyiydi. Bunun en önemli sebebi oyuncularýn stressiz olmasýydý. Fatih Terim de maç öncesindeki basýn toplantýsýnda son derece stressizdi. Ýlk defa aðzýný burnunu oynatmadan bir basýn toplantýsý yaptý. Onun bu ruh hali takýma da olumlu yansýdý.
Norveç maçýndaki mücadelemiz her türlü övgüye deðerdi. Ancak eksik olan bir þey vardý, o da topu ileride tutamayýþýmýz. O bölgede Mehmet Yýldýz gibi topu iyi saklayan ve vücudunu kullanabilen bir oyuncu olsaydý, biz son dakikalarda bu kadar zorluk çekmezdik.
Çoðu kiþinin maç öncesi en çok korktuðu futbolcu olan John Carew dün hiçbir þey yapamadý. Servet ona bir tane kafa topu aldýrmadý. Zaten bu Carew öyle söylendiði gibi hava toplarýnda etkili bir forvet deðil. Ama nedendir bilinmez bizim büyük takýmlar habire onun peþinde koþup duruyorlar. Bütün milli futbolcularý ve Fatih Terim’i tebirk etmek lazým ama iþ burada bitmiyor. Final bileti için bir maçýmýz daha var. Onlar Malta ile deplasmanda oynayacaklar, biz de evimizde Bosna Hersek’le. Ýnanýn bana bizimki daha zor bir maç. Çok ama çok dikkatli olmak zorundayýz.
-----------------------------------------------------------------
Finaller hakkýmýz
Ýlker YASÝN
![]()
ÖNCE Fatih Terim ve Milli Takým oyuncularýný yürekten kutlarým. Kanal D’de maç için hazýrladýðým tanýtýmlarda ’Biz zoru severiz’ cümlesini kullanmýþtým.
Milli Takým hakikaten oynadýðý tüm zorlu maçlarý baþarýyla geçti. Yani denizi geçti, ama derede boðuldu. Aslýnda bu iþ buraya kalmamalýydý. Malta, Moldova gibi dünya futbolunda esamesi okunmayan ülkelere 4 puan kaptýran, Bosna Hersek’e 3 puan veren, Atina’da 4 çektiði Yunanistan’a evinde yenilen Milli Takým mý gerçek Milli Takým...
Yoksa, zora geldiðinde, kazanmak zorunda olduðu karþýlaþmalarda dünkü futbolunu oynayan Milli Takým mý bizim gerçek Milli Takýmýmýz...
Zaten dün akþamki Norveç’in Avrupa Þampiyonasý’nda ne iþi var... Þiþirme top yapmaktan ve uzun taç atýþlarýndan baþka futbol adýna sergiledikleri hiç birþey yok. Terim, kendi takýmlarýnda zor forma bulan Ýbrahim Kaþ, Hakan Balta ve Semih gibi Milli formanýn acemileri ile maça baþladý. Bu büyük riskleri aldýðýnýn iþaretiydi.
Maçýn baþýnda Ýbrahim Kaþ’ýn sakatlanýp yerini bu sezon o yerin en iyisi Gökhan Gönül’e býrakmasý belki de maçýn kaderinin deðiþti andý. Orta alanda ayaða paslar, yardýmlaþmalý futbol, yüksek top tekniði ve iyi konsantrasyon Milli Takýmý baþka bir havaya sokmuþtu. Maçýn baþýnda yine bir taç atýþýndan gelen gol, Milli Takým oyuncularýnýn inancýný ve heyecanýný bozmadý. Sabýrlý ve rakibe az top vererek oynama düþüncesi sonuç verdi. Zaten Emre, Nihat, Hamit gibi oynadýðý zaman maçlarýn kaderini deðiþtiren yýldýzlarý olan bir takým bizim Milli Takým...
Planýmýz tuttu
Planýmýz içinde golü uzaktan vurulan toplarla bulmak birinci sýradaydý. Öyle de oldu...Karþýlaþmanýn 31.dakikasýnda Emre’nin rakip sahanýn ortasýna yakýn yerden attýðý harika golde kaleci Opdel herhalde Ýsviçre-Avusturya rüyasýna yatmýþtý. Beraberlikten sonra da temel felsefeden ayrýlmadý hiç Milli Takým. Kontrollü futbolu býrakmadýk. 60.dakikada Nihat’ýn golü de alkýþlanacak güzellikteydi. Zaten Milli Takým buraya rakibi boðmaya, rakip kalenin önünden ayrýlmamaya deðil, bir pozisyon da bulsa maçý kazanmaya gelmiþti. Ýkinci yarýda temposu düþen Hamit dýþýnda kaleci Volkan yediði goldeki hatasýný telafi eden kurtarýþlara imza atarak Milli Takýmda baþarýlý oyuncu grafiðini yükseltti.
Kim ne derse desin, bu zor bir maçtý. Fakat dediðim gibi bizde, Fatih Terim de, futbolcularýmýzda zoru seviyoruz. Çarþamba günü bu inanç ve motivasyonla Bosna Hersek’ten de rövanþý alýp Avrupa Þampiyonasý Finallerine gideceðiz. Emeði geçen herkese yürekten teþekkür...Avrupa Futbol Þampiyonasý dün geceki Türkiye’nin hakký. Finaller hakkýmýz.
</B>---------------------------------------------------------------
Ders almýþ!..
Vedat Okyar
Yaaa... Gördün mü Fatih kardeþ? Ben ders almam ders veririm dedin, hem kendinle hem takýmla o büyük kalabalýðýn cereyanýný kestin. Takýmýn ritmini kendinle beraber bozdun. Ben de aðabeyin olarak ‘Ölene kadar ders almak var Fatih’ diye dile getirmiþtim.
Negatif kulvarlara girmek insanlarý zora sokar. Çýkmaz sokaða girmiþtin, geri dönüþ yaptýn, dün akþamý kazandýn. Ýnsanlarýn kendi ettiði laflardan bile ders almasý önemlidir. Kendini seninle baþbaþa býraktýn herhalde, doðruyu buldun.
Maç öncesi çýktýn ‘Ben formdayým’ dedin. Sana maçý kazandýran iþte bu laf Fatih. Sen bu ülkenin milli takýmýný çalýþtýracak tek adamsýn. Þu maçý kaybetsen bile sana bir yazý hazýrlamýþtým. Yazýnýn ana fikri þu idi: Fatih bu ülkede senden daha iyisi yok. Bu ayýbý kapat.... Nasýl kapayacaðýný da þöyle dile getirecektim: Federasyon deðiþse de sen deðiþesin istemiyorum. Bu ayýbý bu ülkede kapatacak tek insan da sensin. Fedakârlýk yap demiyorum. Bu fedakarlýðýn dýþý bir þey. Artýk para almadan 2010’a bu takýmý hazýrlayayým de. Kendi ayýbýný ancak böyle kapardýn. Dün akþam kazanýlanla para da kazan be güzel kardeþ.
KEYFÝNÝ ÇIKARIYORUM
Sahanýn içine girelim... Maç öncesi Volkan kardeþime bir yazý verdim. Bu çocuklar 1 kiþilik deðil 3 kiþilik koþacak, en zor yerlerde iyi iþler çýkarýyorlar demiþtim. Bunun da keyfini çýkarýyorum. Her oynayan, her þeyini sahaya býraktý. Kaldý ki her zaman yediðimizden köfte bir gol yedik. Ama sonrasýnda su vermedik. Topu yere indirdiðimizde iyi iþler yaptýk, 2 gol bulduk, 2 fazlasýný da yapabilirdik.
Maçý ipten alacak oyuncular bizde. Rakip topu havadan indirmeden, yerden durdurmadan oynayan bir ekip. Ýkinci planlarý yok. Fatih, yazdýðý senaryoyu oyuncularýna ezberletmiþ. Geriye düþtüðümüzde bile inançlarýný kaybetmediler. Kusursuz takým olmaz. Tabii ki vardý. Ama dün akþam için defolu bir takým deðildik. Bana göre kusur Ýbrahim Kaþ’la baþlamak, Gökhan’ý kenarda tutmak. Kaþ kötü futbolcu demiyorum, Kaþ sað bek deðil stoper.
Bir oyunun yönetimi ne kadar önemli dün yine gördük. Hakem ne bir oyuncuyu rahatsýz etti, ne tribündekileri. Bizim hakemlere ders olsun diye gösterilmeli.
-------------------
Bükemediðin kolu öpeceksin
Gökmen Özdemir
Tek çare kazanmaktý. Kazandýk... Türk futbol tarihinin en önemli maçý deðildi elbette. Zaten olmamalý da... Öyle olsa, Dünya Kupasý finali oynadýðýmýzda (olur ya!) ne diyeceksiniz? Ama futbol literatürümüzün en tartýþýlan maçýydý. Öncesiyle, sonrasýyla da yýllar boyu unutulmayacak. Ýþi buraya kadar getirmek, riske sokmak hataydý. Fakat hatayý düzeltmek de güzel. Hem de çok güzel...
2004 ve 2006’da uzaðýnda kaldýðýmýz büyük turnuvalarýn artýk bir adým uzaðýndayýz. Çarþamba akþamý Bosna maçýný da kazanýrýz. Bu havayla baþka bir düþünceye kapýlmak hata olur... Bu galibiyette emeði geçen herkesi tebrik etmeliyiz. Ellerimiz patlayýncaya kadar alkýþlamalýyýz... Emreler’i, Nihat’ý, Semih’i, Arda’yý, Gökhan’ý, Hakan’ý, Volkan’ý, Mehmet’i alkýþlamalýyýz... Mükemmel mücadele ettiler. Zaten dün kazanmak için mükemmel oyuna deðil, insan üstü mücadeleye ihtiyacýmýz vardý... Onu yaptýk... Her maç yapmalýydýk, her maç yapmalýyýz. Mücadele etmeliyiz. Sorumluluk almalýyýz. Türk Milli Takýmý sahaya çýktýðýnda rakip kiminle oynayacaðýný bilmeli, bize karþý önlem almalý. Tek istediðimiz bu. Kazanýrýz, kaybederiz önemli deðil. Sadece iyi temsil edilmek istiyoruz.
KAVGA BÝTSÝN ARTIK
Emre Belözoðlu’na ayrý bir paragraf açmak gerek. Yunanistan maçýnda Basýn Tribünü’nde açýlan pankart onun gardýný düþürdü. Kaptan olarak çýktýðý sahada kendi halkýný temsil eden basýný tarafýndan protesto ediliyordu. Küstü. Sorumluluk almadý. Sonuçta kaybettik. Ama dün gecenin tartýþýlmaz yýldýzýydý. Takýmýný sýrtladý. Avrupa Þampiyonasý’nýn kapýsýna kadar götürdü. Terim ona dün gece kazanmayý emretmiþti. Çýktý futbolunu oynadý. Artýk çarþamba akþamý Euro 2008’e içeri giriþ adýmýný attýðýmýzda bu kavga da bitmeli. Eee, ne demiþler? Bükemediðin kolu öpeceksin!
Norveç maçý bizim açýmýzdan artýk bazý defterlerin de kapandýðýnýn bir göstergesi oldu. Bu maç için sakat olmayýp da Milli Takým’a çaðýrýlmayan futbolcular lütfen artýk gölge etmesinler futbolumuzun üzerinde... Duygu sömürüsü istemiyoruz. Artýk sahada gerçekten mücadele eden, birbirine kenetlenen bir takým istiyoruz.
Son bir rica... Lütfen bu galibiyet gözlerimizi kör etmesin. Futbolumuzun çok eksiði var. Avrupa Þampiyonasý’na katýlmak, bizi gereken reformlarý yapmaktan alýkoymamalý. Yoksa bir arpa boyu yol alamayýz...
Tebrikler Fatih Terim... En zor anýnda, en tartýþýldýðý günlerde sorumluluk alýp, yeniden futbola geri döndüðü için tebrikler...
-------------------------------------------------------------
Ýbrahim Kaþ iyi ki sakatlandý
Mircea Lucescu
Dünkü maçý seyrettikten sonra þunu rahatlýkla söyleyebilirim: Eðer 2008’e Türkiye deðil de Norveç gitseydi, futbol adýna büyük haksýzlýk olurdu. Çünkü Türkiye finallere gitmek için sadece 1 puana ihtiyacý olan evsahibi Norveç’i tek kelimeyle ezdi geçti.. Yunanistan’dan sonra Norveç’i de deplasmanda yenip 2008 vizesini alan Türkiye’yi þimdiden kutlarým.. Ýlk tebrik etmek istediðim kiþi Fatih Terim.. Bu maça çýkarken üstünde nasýl bir baský olduðunu tahmin edebiliyorum.. Üstelik sakat ve cezalýlar nedeniyle ideal kadronun dýþýnda bir 11 sahaya sürmek zorunda kalmýþtý. Mesela Emre Aþýk-Servet ikilisi, baþka hiçbir þartta yanyana gelemezdi. Ama bu ikili gol dýþýnda nerdeyse hiç hata yapmadan oynadý, baþta Carew olmak üzere uzun Norveç hücum hattýna geçit vermedi. Yani Türk deyimiyle, eðrisi doðrusuna geldi.. Bu seçim, Terim’in þanslý olduðu noktaydý..
EMRE BAÞ AKTÖRDÜ
Ama Terim’i esas övmek istediðim nokta Emre Belözoðlu’yla ilgili.. Emre’ye karþý Türkiye’de oluþan tepkiyi yakýndan takip ettim. Belki baþka bir teknik adam Emre’yi daha önce feda ederek yoluna devam edebilirdi. Ama Terim, büyük bir cesaret örneði gösterip, kendini de riske atarak Emre’ye sahip çýktý. Ýþte o Emre, dünkü maçý kazandýran ilk aktördü. Türkiye’nin paniðe kapýldýðý anlarda gerçek bir lider gibi ortaya çýktý ve beraberlik golünü attý. Ondan sonra da orta sahayý adeta tek baþýna kaplayarak Türkiye’yi muhteþem organize etti. Son saniyeye dek durmadý. Kariyeri açýsýndan da büyük bir zafere imza attý.
Türkiye’nin ikinci þansý ise Ýbrahim Kaþ’ýn sakatlanmasý oldu. Uluslararasý tecrübesi hiç olmayan Kaþ’ýn oynadýðý bölümde, Norveç sol kanattan akýn akýn geldi. Uzun paslar ve taç dahil duran toplar dýþýnda hiçbir taktik varyasyonu bulunmayan Norveç, ilk 16 dakika içinde Kaþ’ýn olduðu bölgeden 6 tehlikeli taç atýþý kullandý. Kaþ sakatlanýp çýktýktan sonra yerine giren ve en az onun kadar tecrübesiz olan Gökhan Gönül de maçýn kaderini deðiþtiren isimlerden biri oldu. Hem sað kulvarý çok iyi kapadý, hem de takýmýn ileriye çýkmasýný saðladý. Nihat’ýn attýðý 2. golde de geriden gelip verdiði asist Gökhan’ýn sonuç üzerinde ne kadar etkili olduðunun kanýtýydý.. Bana göre Oslo galibiyetinin baþ mimarlarý Emre ile Gökhan’dý..
UYARMAM GEREK
Türkiye’nin dün yapmasý gereken tek þey topu yere indirmek ve sakin olmaktý.. lk 30 dakikada bunu hiç yapamadýlar. Norveç’in tam direksiyonu aldýðý sýrada Emre’nin golü, bütün oyun kurgusunu deðiþtirdi.. Türkiye güven kazandý, Norveç ise teknik ve hýzlý futbol karþýsýnda çaresiz kaldý.. Türkler’i iyi tanýrým.. Ýþler kötü gittikçe durumu toparlayamazlar.. Ama iþler iyi giderken de onlarý tutmanýn imkaný yoktur.. Kritik dönemlerde gelen 2 gol ve Norveç’in kýsýr futbolu sayesinde, bence dün gecenin en önemli zaferlerinden birini elde ettiler.. Yalnýz çok sevdiðim Türkiye’yi uyarmadan edemeyeceðim:
Bosna maçýný kazanmadan finale gittiðinize emin olmayýn, 3 gün daha gevþemeyin.. Çünkü futbolda eðer böyle tatsýz sürprizler olmasa, Türkiye düne kadar final vizesini zaten cebine koymuþ olurdu..

Teþekkur:
Beðeni:

Alýntý

Yer imleri