İŞTE YILIN GİRİŞİMCİSİ

Girişim Oscarı'nda dün final gecesi yapıldı, ödülü Goldaş Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yalınkaya kazandı.
03 Mart 2006 Cuma 14:38

Ernst & Young Türkiye ve Milliyet Gazetesi’nin işbirliğiyle düzenlenen "Dünya Yılın Girişimcisi Yarışması"nın Türkiye bölümü sonuçlandı.
Ernst & Young’ın 40’a yakın ülkede düzenlediği uluslararası yarışmanın Türkiye finalini, Goldaş’ın Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sedat Yalınkaya kazandı.
Ödül törenine katılan Abdüllatif Şener, ekonominin en temel taşının yenilik ve girişimcilik olduğunu belirterek, pazar büyüdükçe girişimciliğin gerçek anlamının ortaya çıktığını söyledi.
Şener, küresel rekabetin önemine dikkati çekerek, başarılı olmanın yolunun, dünyada o işi en iyi yapan kişilerle yarışmak olacağını vurguladı.
Artık sınırların eski anlamını kaybettiğini, insanların, malların ve sermayenin sınır tanımadan karlı buldukları ortama yerleştiklerini belirten Şener, başarılı olmanın ve ayakta kalmanın yolunun rekabetten geçtiğini kaydetti.
Şener, "Hangi ülkelerin girişimcileri başarılı ise o ülkeler daha yüksek bir refah seviyesi gösterecektir" dedi.
Daha sonra Şener, Haziran ayında Monte Carlo’da yapılacak "Dünya Yılın Girişimcisi Yarışması"nda Türkiye’yi, Sedat Yalınkaya’nın temsil edeceğini açıkladı.
Yalınkaya’ya ödülü, Bakan Şener, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin ve Ernst & Young Türkiye Genel Müdürü Osman Dinçbaş tarafından verildi.

HANZADE DOĞAN'IN KONUŞMASI

Gecede, Doğan Gazetecilik İcra Kurulu Başkanı Hanzade Doğan, yaptığı konuşmada girişimciliğin üzerinde durdu. Doğan, ekonomi bilminin son 300-400 yıllık süreçte ülkelerin refahını artırmaya odaklandığını ifade etti. Hanzade Doğan, ekonomik refah seviyesine nasıl ulaşılacağına dair soruların cevabını Adam Smith'in bundan üçyüz yıl önce verdiğini belirtti.
Doğan şöyle konuştu, " Adam Smith'in, ülkelerin ekonomik refaha ulaşabilmesi için üç şartı vardı. Birincisi barış, ikincisi kolay bir vergi sistemi ve üçüncüsü de toleranslı bürokrasi ve sağlam bir adli sistem. " Bugün en yüksek refah seviyesine sahip ülkenin ABD olduğunu belirten Doğan, ABD'nin bu başarısının altında aslında girimcilik ruhunun yattığını söyledi. Amerikan rüyası, insanların işini kurmayı hayal etmesinin önemi üzerinde duran Doğan, ABD'nin bu sistemi yarabilmek için düşünen, ve sorgulayan gençlerin yetiştirildiği bir eğitim sistemine sahip olduğunu ifade etti. ABD'nin bürokrasinin Avrupa'ya göre daha esnek olduğunu belirten Doğan, yüzyılın en büyük girişimcisi kim diye sorsanız aklınıza Microsoft, Google, Starbucks'ın geleceğini, bu isimlerin ABD'den olmasının da bir tesadüf olmadığını belirtti. Hanzade Doğan, AB'nin ise ekonomisinin yavaş büyüdüğünü, yaşlı bir nüfusa sahip olduğunu ve işsizliğin yüksek olduğunu, rekabet güçlerinin azaldığını ifade etti.
Avrupa'nın hedeflere ulaşabilmesi için girişimciliğie geliştirmesinin şart olduğunu, ABD ile arasındaki temel farkın 'girişimci ruh' olduğunun farkına vardığını belirtti. Doğan, AB'nin Brüksel'deki bürokratik yapının Avrupaya zarar verdiğini gördüğünü, eğitim sistemlerini değiştirmeye başladıklarını, ve sosyal devletin rahatlığından kurtulmak zorunda olduğunu kavradığını ifade etti. Doğan, Avrupa'nın bu yolda adımlar attığını da vurguladı.
Türkiye'nin AB kriterlerini yerine getirmek için çalışırken, bir taraftan da kendimizde varolan değerleri öne çıkarıp üstüne gitmeliyiz diyen Doğan, bizde varoaln değerin girişimcilik olduğunu söyledi. Doğan, geçen yıl Türkiye'de önemli miktarda işyeri açıldığını, toplumda böyle bir istek bulunduğunu ifade etti. Her insanın içinde yaratılığın olduğunu belirten Doğan, önemli olanın bunu dıyarı çıkarabilecek sistemi kurmak olduğunu belirtti. Türkiye'de Avrupa'da olmayan genç nüfusun olduğunu belirten Doğan, Türkiyede bulunan girişimci ruhu hayata geçirmenin yollarının sağlanması gerektiğini söyledi. Doğan, fikir önderlerimizin, hükümetimizin, Odalar Birliğinin bu konuda öncülük yapmasının önemi üzerinde durdu.

KİMLER KATILDI?

Törene, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, İMKB Başkanı Osman Birsen, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan ve Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.