'Nüfusumuzu 'Nüfuz' haline getirelim'
Uluslararasý bir eðitim konferansýna katýlma üzere Almanya'nýn Köln kentine gelen Milli Eðitim Bakaný Hüseyin Çelik, Türklere "sorunlarýn çözümü için birlik olalým" mesajý verdi.
21 Kasým 2007 18:24
Almanca öðreniminin gönüllük esasýna dayanmasý gerektiðini vurgulayan Çelik, Almanya'da yürürülüðe giren yeni göç yasasýný eleþtirdi.
Uluslararasý bir konferansa katýlmak üzere Almanya'nýn Köln kentine gelen Milli Eðitim Bakaný Hüseyin Çelik, Rastatt ve Dietzenbach gibi kasabalarýndaki Türkçe yasaðýný eleþtirdi ve Türklerin bu sorunlarýnýn çözümü için birlik olmalarý gerektiðini söyledi.
Almanya'da çok büyük bir Türk nüfusu olduðunu ifade eden Milli Eðitim Bakaný Hüseyin Çelik, ancak sorunlarýn çözümünde yetersiz kaldýðýmýzý belirterek, bu nüfusu 'nüfuz' haline getirmemiz gerektiðini söyledi. Bakan Çelik, Bonn'daki konferans öncesinde merkezi Köln'de bulunan Avrupalý Türk Demokratlar Birliði'nde (UETD) Almanya'daki eðitim ataþeleri, Türk sivil toplum kuruluþlarý ve vatandaþlarla bir araya gelerek Almanya'daki Türk toplumunun baþta eðitim olmak üzere çeþitli konulardaki sorunlarýný dinledi.
Vatandaþlarýn ilettiði sorunlarý hem kendisinin hem de ataþelerin not aldýðýný belirten Milli Eðitim Bakaný Hüseyin Çelik, bu konular üzerinde gereken çalýþmalarý yürüteceklerini bildirdi. Almanya'da Aðustos sonunda yürürlüðe giren yeni göç yasasýna deðinen Bakan Çelik, Alman hükümetinin göç ve uyumdan sorumlu Devlet Bakaný Maria Böhmer ile Türkiye'de daha önce yaptýklarý görüþmeyi aktardý. Bakan Böhmer'in evlilik yoluyla Almanya'ya gelecek gelin ve damatlarýn Almanca öðrenimi konusunda kendisinden yardým istediðini ifade etti.
"Biz kendisine þunu söyledik. Eðer vatandaþlarýmýz gelir bizden Almanca öðrenme talebinde bulunurlarsa, biz kendilerine imkaný saðlayacaðýmýzý söyledik. Ancak bunun gönüllük esasýna dayanmasý gerektiðini söyledik.
Zorunlu olarak Almanca öðrenimine karþý olduðumuzu aktardýk" diyen Çelik, ancak bu ifadelerin Alman tarafýndan yanlýþ aktarýldýðýný belirtti. Çelik, "Alman yetkililer Almanca mecburiyetini bizim istediðimizi ileri sürdüler. Ancak bu doðru deðil. Dil öðrenimi gönüllük esasýna dayanmalýdýr. Almanca mecburiyetinin vize ve oturma izni için þart koþulmasý insan haklarýna ayýkýrýdýr. Bunu doðru bulmamýz mümkün deðil" þeklinde konuþtu. Ýki ülke arasýndaki iliþkilerin çok iyi düzeyde olduðuna dikkat çeken Milli Eðitim Bakaný Hüseyin Çelik, ancak bu iliþkilerin de yara almamasý gerektiðini kaydetti. Sorunlarýn çözümü için demokratik hak mücadelesini adres gösteren Bakan Çelik, hamasetten de uzak durulmasý tavsiyesinde bulundu.
Çelik, "Burada Türk vatandaþlarýmýza ve velilerimize büyük görev düþüyor. Karþý tarafý rencide etmeden demokratik mücadele vermeliyiz. Bunlar sabýr gerektirir" dedi.
CHA

Teþekkur:
Beðeni:

Alýntý

Yer imleri