Teşekkur Teşekkur:  0
Beğeni Beğeni:  0
6 sonuçtan 1 ile 6 arası

Konu: Kurban Nasıl Kesilir?

  1. #1

    Kullanıcı Bilgi Menüsü

    Kurban Nasıl Kesilir?

    Kurban Nasıl Kesilir?

    I.

    Kurban kesmek için bıçak önceden bilenip hazırlanır ve hayvanın göremeyeceği bir yere konulur.

    Sonra hayvan ayakları ve yüzü kıbleye gelecek şekilde sol tarafına yatırılır.

    Hayvanın sağ arka ayağı serbest kalmak şartıyla diğer ayakları bağlanır.

    Bundan sonra tekbir ve tehlîl getirilir.

    Arkasından "Bismillâhi Allâhü ekber" denilerek, hayvanın boynuna bıçak vurulur. Nefes ve yemek boruları ile şahdamarı denilen iki ana damarı kesilir.

    Hayvan soğumaya bırakılır, kanının akması beklenir ve sonra derisi yüzülür.

    Hayvanı elinden gelirse, kurban sahibinin kendisinin kesmesi menduptur. Kendisi kesemezse, bir müslümana kestirir. (1)

    II.

    Hayvan incitilmeden kesilecek yere götürülür. Devenin dışındakiler kıbleye karşı sol tarafları üzerine yavaşça yatırılır. Kolaylık olması için üç ayağı da bağlanır. Sonra kesecek olan:

    "Allahü ekber, Allahü ekber, lâ İlâhe illallahü vellahü ekber, Allahü ekber ve Lillahilhamd. Bismillâhi Allahü ekber'' der, ara vermeden büyük ve keskin bir bıçakla keser.

    Sadece "Bismillâhi Allahü ekber'' diye kesse de olur.


    Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için, hayvanın yemek ve nefes boruları ile iki şah damarının kesilmesi gerekir.

    Kurban kesildikten sonra sahibi, Allah rızası için iki rekat namaz kılar, sonra da dua ederek Cenâb-ı Hak'tan dileklerde bulunur.

    ALINTIDIR

  2. #2

    Kullanıcı Bilgi Menüsü

    Kurban Ailede Kimin Adına Kesilir?

    Kurban Ailede Kimin Adına Kesilir?

    Hanefi âlimlerinin görüşlerine göre, aile içinde, şahsı adına kimin serveti varsa kurban onun adına kesilir. Aile içinde her zengin şahıs, kendi adına kurbanını kesmekle mükellef olur. Ailede kendi adına serveti bulunmayanların ise hiçbirine kurban gerekmez. Yani zengin olmayan aile fertleri kurbanla mükellef olmazlar...

    Diyelim ki servet, aile reisinin şahsına aittir. Öyle ise kurban borçlusu da servetin sahibi olan aile reisidir. Aile içinde serveti olmayan ötekilerin kendi adlarına kurban kesme mecburiyetleri söz konusu olmaz.

    Bu sebeple de serveti olmayan aile fertlerinin kurbanı kendi adlarına kestirmek istemelerine gerek olmaz. Çünkü böyle bir mükellefiyetleri söz konusu değildir. Bilindiği üzere borç kimin ise ödeme mecburiyeti de ona aittir. Borcu olmayanın ödeme mecburiyeti de olmaz. Hanefi mezhebinin gereği budur. (3)

    Kaynak: 3) Kurban Ailede Kimin Adına Kesilir, Ahmed Şahin, Zaman Gazetesi, 12.01.2006

  3. #3

    Kullanıcı Bilgi Menüsü

    Kurban Etlerini Hemen Buzdolabınakaldormayın

    Hemen buzdolabına kaldırmayın

    Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde (14 C'nin altında) hava alması sağlanarak (5-6 saati geçmemeli) bekletilmeli. Daha sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa, iç kısımları soğumadığı için çok kısa sürede (2.gün) bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme görülür. Böyle kısımlar kesinlikle tüketilmemeli, atılmalıdır.

  4. #4

    Kullanıcı Bilgi Menüsü

    Standart

    güncell

  5. #5

    Kullanıcı Bilgi Menüsü

    Standart

    makbul olanı çok profesyonel kasaplar tarafından tek vuruşta hayvanın boynunun yarısına veya daha fazlasına inerek hayvana acı çektirmeden kesim işini yapabilmektir...acemilerin yapacağı iş değil kurban kesmek...

  6. #6

    Kullanıcı Bilgi Menüsü

    Standart

    bilgi için tşk

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an Bu Konuyu Gorunteleyen 1 Kullanıcı var. (0 Uye ve 1 Misafir)

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •