Teşekkur Teşekkur:  0
Beğeni Beğeni:  0
Sayfa 1/2 12 SonSon
17 sonuçtan 1 ile 10 arası

Konu: Türk Alfabesine X, Q, W...

Kullanıcı Bilgi Menüsü

Türk Alfabesine X, Q, W...

Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın, İngilizce çıkan ’Today’s Zaman’ gazetesine söylediğine göre, hükümet ’x, q, w’ harflerinin Türk alfabesine eklemeyi düşünüyor. Hükümetin adını açıklamadığı ’sürpriz bir reform paketi’ hazırlamakta olduğunu ve paketi ocak ayına yetiştirilmek amacında olduklarını bildiren Babacan şunları söyledi
    Hürriyet'ten Yalçın Bayer'in yazdığına göre Babacan, "29 harfli Türk alfabesini 32’ye çıkartmak için çalışıldığını" ve bu çalışmanın, sürmekte olan Anayasa ile ilgili çalışmalara eş zamanlı ve uyumlu olacağını belirtiyor.

Yalçın Bayer yazısına şöyle devam ediyor:

Haberde, "Bu üç harf muhtemelen ki, Türkçe ve Kürtçeyi birbirine yakınlaştıracaktır" yorumu yapılırken, eski DEP milletvekili ve Kürt-Pen Yazarlar Birliği temsilcisi Sedat Yurttaş da "Üç harfin eklenmesi ile iki dilin birbirine yakınlaşabileceğini" söylüyor.

Özal döneminde de böyle bir girişim olmuş, ancak ’muhafazakar’ çevrelerden tepki geldiği için geri adım atılmak zorunda kalınmıştı.

Bu arada İngiltere İçişleri Bakanı Jack Straw’ın da geçen hafta sonu Ankara ziyaretinde İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile görüşmesinde ilk olarak "Kürt alfabesinin yasaklı harfleri üzerinde "Gazetelerde öğrendim kadarıyla w, x ve q harflerinin serbest kullanılması için öneriler varmış" demesi dikkat çekmiş, Atalay da "Çok önemli gelişmeler değil ama çalışmalar var" demekle yetinmişti.

ESAS SORUN BAŞKA

Kürt vatandaşlara karşı açılan davalar sorun oluyor. Nitekim, bu harflerin geçtiği bazı metinler nedeniyle "Türk harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanuna Muhalefet’ten dava açılıyor. Son olarak Kilis’te bir sendikacı yerel bir gazetedeki yazısında ’w’ (Newroz) harfini birçok kez kullandığından ötürü, 1-3 yıl arasında hapis cezası ile yargılanıyor.

Bu konuyu sorduğumuz bir Türkçe öğretmeni, konunun son zamanlarda tartışmaya açıldığını belirterek, "Aslında gereksiz. Türkçe’deki ses değerleri alfabemizi karşılıyor.. Aslında Türkçe’nin esas başka sorunları var; yabancı sözcüklerin istilasına uğraması gibi... İş Bankası bile ’maxsimum’ diye yazıyor; aslında ’maksimum’ diye yazılması gerekiyor" dedi.

ALINTIDIR.

Kullanıcı Bilgi Menüsü

Bir milletin özbenliğini yok etmenin en temel yollarındandır diliyle oynamak bu da bugün kü hükümet tarafından cok rahat yapılıyor.Bundan sonra sırada ne var;bayrağımız mı yoksa marşımız mı...Ölmüşüzde ağlayanımız yok!!!Bütun bunlar olurken benim halkım bilmem kaçıncı uykusundadır

Kullanıcı Bilgi Menüsü

Icon8

Bir Milleti meydana getiren,ayakta tutan en büyük değerlerden bir tanesidir dil birliği.Çok'mu lazım o harfler nerede kullanacaksın.Olmaz böyle bir şey olamaz.Türkçemize yapılan en büyük kötülüktür bu.Millet olmanın anlamını bilmiyen kişilerin yapacağı bir uygulamadır.Bunu yapmaya kalkanları şiddetle kınıyorum.

Kullanıcı Bilgi Menüsü

eceli gelen mendebur cami duvarına pislermiş...bunlarda bunu yapıyolar şu an resmen...e intihar etmek istiyolarsa paşa keyifleri bilir...kimse üzülmesin...o harfleri alfabemize sokacak 'delikanlı' daha babasının niyetinde bile oluşmadı...rahat olun...

Kullanıcı Bilgi Menüsü

Alıntı bulletfromhell Nickli Üyeden Alıntı Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir.
    eceli gelen mendebur cami duvarına pislermiş...bunlarda bunu yapıyolar şu an resmen...e intihar etmek istiyolarsa paşa keyifleri bilir...kimse üzülmesin...o harfleri alfabemize sokacak 'delikanlı' daha babasının niyetinde bile oluşmadı...rahat olun...
    resmen yok ama kullanan çok ---bu harflerin kullanılmadığı yer var sanki...yolda yürürken sağınıza solunuza bakınız mutlaka göreceksiniz...kimi tabelalarda nerdeyse türkçe kullanılmamaya gayret gösterilmiş gibi...
    ----iş kürtlere bağlamak kolay ama,,genel düşünürsek "bi ingilizce hayranlığı almış gitmiş memlekette....
    ----arkadaşın dediği gibi""İş Bankası bile ’maxsimum’ diye yazıyor; aslında ’maksimum’ diye yazılması gerekiyor"
    örnek::sitede kullanıcı adlarına bakın...x q w bu harflere bakın --iyi bakın

bu harfleri kabul etmenize gerek yok ...çünkü kullanıyorsunuz...kullanıyoruzzz...
    Konu leyla tarafından (01-12-2007 Saat 01:45 ) değiştirilmiştir.

Kullanıcı Bilgi Menüsü

Alıntı leyla Nickli Üyeden Alıntı Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir.
    resmen yok ama kullanan çok ---bu harflerin kullanılmadığı yer var sanki...yolda yürürken sağınıza solunuza bakınız mutlaka göreceksiniz...kimi tabelalarda nerdeyse türkçe kullanılmamaya gayret gösterilmiş gibi...
    ----iş kürtlere bağlamak kolay ama,,genel düşünürsek "bi ingilizce hayranlığı almış gitmiş memlekette....
    ----arkadaşın dediği gibi""İş Bankası bile ’maxsimum’ diye yazıyor; aslında ’maksimum’ diye yazılması gerekiyor"

bu harfleri kabul etmenize gerek yok ...çünkü kullanıyorsunuz...kullanıyoruzzz...
    kullanmak başka,bunları harf olarak alfabeye sokmak başka...ikisi arasında dağlar kadar fark var.... ..meseleyi sulandırmayın... ..bu ülkede yine söylüyorum;harf inkılabının ucuna dokunup herhangi bir değişikliği dahi teklif edebilecek bi delikanlı daha babasının niyetinde bile yok...değilki 29 harfli alfabemize 3 harf daha ekleyecek...hakkaten kafayı sıyırmış olması lazım öyle bişeyi teklif edecek kişinin....selametle

Kullanıcı Bilgi Menüsü

Sağımızda solumuzda böyle İngilizce tabelalar olmasını desteklemiyorum ve istemiyorum ama bunu yapanlar özenti oldukları için yaptıklarını düşünüyorum..Aynı zamanda ingilizce uluslar arası bir dil'dir.Artık ülkemizde dahi ingilizceyi yabancı dil olarak kabul etmiyorlar.Şimdi ingilizceyi konuşmak ve yazmak farklı bir şey,bu harfleri resmi olarak dilimize sokup kullanmak farklı bir şey.Arasındaki farkı anlatabildimmi.Bu iş bizi ayakta tutan değerlerimizden birini daha yıkmaktır.

Kullanıcı Bilgi Menüsü

Alıntı bulletfromhell Nickli Üyeden Alıntı Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir.
    kullanmak başka,bunları harf olarak alfabeye sokmak başka...ikisi arasında dağlar kadar fark var.... ..meseleyi sulandırmayın... ..bu ülkede yine söylüyorum;harf inkılabının ucuna dokunup herhangi bir değişikliği dahi teklif edebilecek bi delikanlı daha babasının niyetinde bile yok...değilki 29 harfli alfabemize 3 harf daha ekleyecek...hakkaten kafayı sıyırmış olması lazım öyle bişeyi teklif edecek kişinin....selametle
    meseleyi sulandırdığımız yok..
    bu benim fikrim..
    fikrimizi söyleyemeyeceksek bu konunun anlamı ne...
    "harf inkılabı evet latin alfabesi" türk değil "
    ---ben demiyorum ki bu harfler olsun...ben diyorum ki karşıysak kullanmayalım..
    bu harfleri kullanırsan eninde sonunda alfabene girer...ben bunu diyorum..
    ...

Kullanıcı Bilgi Menüsü

bir bu eksikti
    atatürk'ün bırakmış olduğu en büyük eserlerden birisi olan türk dili ve alfabesine bunlar bir nebze darbemi indirmeye çalışıyorlar anlayamadım

Kullanıcı Bilgi Menüsü

arkadaşlar burası isteyenin istedğini söyleyebileceği bi yer olmasa gerek
    bizim ana dilimiz nedir türk çe Atatürk bize neyi kullandıttırıyor latin alfabesini Atatürk latinceyi kabul ettirmiş bişey yok bunlar o günden beri her tarafımızda kullanılan x.q.w harflerini alfabemize alacaklarmış diye afaroz edelim
    çok mantıklı ve adaletli bi yaklaşım değilmi.......... başka söz etmek istemiyorum
    anlayana sivri sinek...

Sayfa 1/2 12 SonSon

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an Bu Konuyu Gorunteleyen 1 Kullanıcı var. (0 Uye ve 1 Misafir)

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri