* ATATÜRK'ÜN RÜYASI
Atatürk'ün bir rüyasýný da Dr.Reþit Galip Bey'den öðrenmekteyiz,
"Mustafa Kemal ,Ankara'ya geldikten bir süre sonra ilginç bir rüya görmüþtü.Ertesi gün bana þöyle anlattý. ;
"Reþit Bey,rüyamda bana 'Paþam ,Ýnönü'den ne haber?'diye sordunuz.Bende 'vaziyet kritiktir' cevabý verdim.'Kritik nedir?
Anlamadým ki!'dediniz.Bende 'Bunun cevabýný 15 dakikaya kadar veririm' diyerek odama çekildim."
Mustafa Kemal bana bu rüyasýný anlattýðýnda düþman henüz Ýzmir'e çýkmamýþtý,Ýnönü mevkii de henüz bir önem taþýmýyordu.Aradan yýllar geçti 2.Ýnönü savaþý'nýn kritik günlerinden biriydi.Mustafa Kemal'in arabasý Millet Meclisinin önünde durdu.Hemen yanýna koþarak,telaþ ve endiþe içinde, "Paþam ,Ýnönü'den ne haber?" diye sordum.
Aynen þu cevabý verdi ;
"vaziyet kritiktir"
O zaman ben ;
"Kritik nedir? Anlamadým ki!" dedim.
O da ;
"Sana bunun cevabýný 15 dakikaya kadar veririm" dedikten sonra gülümsedi ve ;
"Hani Ankara'ya geldikten sonra bir rüya görmüþtüm,hatýrladýn mý?"
Hafýzamý yoklayarak, rüyasýný anlattým.Gülerek ;
"iþte, rüya ayniyle vakidir.Ben Ýsmet'i tanýrým,göreceksin 15 dakikaya kadar kendisinden muzafferiyet haberi alacaðýz."
Gerçekten de 5 dakika geçmeden bir telgraf gelmiþ ve 2.Ýnönü savaþý'nýn da zaferle sonuçlandýðýný öðrenmiþlerdi...
* ATATÜRK'ÜN GÖRDÜÐÜ SON RÜYA
26 Eylül 1938 tarihinde Atatürk, rahatsýzlýðý ile ilgili olarak ilk defa hafif bir koma atlatmýþtý.Prof.Dr.Afet Ýnan,olayý þöyle anlatýyor :
"O geceyi rahatsýz geçirdi,ilk hafif komayý o zaman atlatmýþtý. Ertesi sabahki açýklamasýnda" : "Demek ölüm böyle olacak" diyerek "uzun bir rüya gördüðünü" söyledi ve "Salih'e söyle ,ikimizde bir kuyuya düþtük,fakat o kurtuldu" dedi.
Atatürk'ün,burada "kuyuya düþme" sembolü ile gördüðü rüya vizyonu,kendisininde söylediði gibi ölümün habercisiydi. Salih Bozok'un kuyudan kurtulmasý ise bilindiði gibi,Atatürk'ün vefat ettiði gün ,buna çok üzülen Salih Bozok'un da intihar etmesi ve sonunda onun kurtarýlmasýný simgeliyordu. Ýþte bu ATATÜRK'ün son rüyasý idi...
"Beni olaðanüstü bir kiþi olarak yorumlamayýnýz. Doðuþumdaki tek olaðanüstülük Türk olarak dünyaya gelmemdir." M. Kemal Atatürk

Teþekkur:
Beðeni:
Alýntý

Yer imleri