'Doðru, öðretmenlerin maaþý yüksek'

Bakan Çelik'ten, Dünya Bankasý'nýn çýkýþýna destek. Peki maaþlar düþürülecek mi?

Milli Eðitim Bakaný Hüseyin Çelik, Dünya Bankasý Türkiye Direktörü Ulrich Zachau'nun, Türkiye'de öðretmen maaþlarýnýn OECD üyesi ülkelere göre yüksek olduðu yönündeki açýklamasýnýn doðru olduðunu ancak cari açýðý kapatmak için öðretmenlerin ücretlerinin düþürülmeyeceðini söyledi.
Çelik, eðitim sendikalarýnýn da tepkisine neden olan Dünya Bankasý Türkiye Direktörü Zachau'nun öðretmen maaþlarýna iliþkin açýklamalarýný deðerlendirdi.
Zachau'nun söylediklerinin doðru olduðunu ifade eden Çelik, ''GSMH'ye
oranla, öðretmenlere verilen maaþ, OECD ülkelerinin hepsinin üzerindedir. OECD'de birinciyiz; öðretmenlere ayýrdýðýmýz kaynaðýn, GSMH'ye oraný itibariyle. Bu doðrudur'' dedi.

Çelik, Türkiye'nin, eðitimi birinci önceliði yaptýðýný dile getirerek, Baþbakan Recep Tayyip Erdoðan ve hükümetin birinci önceliðinin eðitim olduðunu
kaydetti. Hüseyin Çelik, iktidarda olduklarý süre içinde bütçeden en büyük payý
eðitime ayýrdýklarýný anýmsattý.

''Bana kalsa, öðretmenlerimize bundan da daha fazla para vermek isterim'' diyen Çelik, cari açýðý kapatmak için öðretmenlerin ücretlerinin düþürülmesi gibi bir þeyin söz konusu olamayacaðýný vurguladý.
Milli Eðitim Bakaný Çelik, sözlerini þöyle sürdürdü:
''Ben Milli Eðitim Bakaný olarak, olsa olsa arkadaþlarým adýna daha fazlasýný talep ederim. Onlarýn hayat standartlarý ne kadar yüksek olursa, maddi endiþelerden uzak olurlarsa, çocuklarýmýza o kadar faydalý olabilirler.
Maaþlarýndan kýsma diye bir þey söz konusu olamaz. Dünya Bankasý Türkiye Direktörü Ulrich Zachau'nun söylediði doðrudur. GSMH'ye oranla, öðretmenlere aktarýlan kaynak ve ücret itibariyle OECD birincisiyiz. Eðitim sendikalarýna sorarsanýz, onlar farklý þeyler söylerler. Ama doðru olan budur, rakamlar bunu söylüyor.''

Habertürk...
(AA)