INTERNET : International bir networktür. Dünya çapında milyonlarca bilgisayarın birbirlerine bağlanmasıyla oluşturulmuş bir ağdır.

INTERNET EXPLORER : Şu anda en popüler browserdır. Microsoft tarafından geliştirilmiştir.

IP : (Internet Protocol) 32 bit bir numaradır. Kullanıcının internetteki pozisyonunu gösterir. Bunu kullanıcının adresi olarakta niteleyebiliriz. İki bilgisayar arasında veri alışverişi yapılcağı zaman bu adresler arası bilgi alışverişi yapılır.

IRC : Internet Relay Chat. Türkçeye sohbet olarak çevirebiliriz. Internet kullanıcılarının aynı anda kanal adı verilen yerlerde karşılıklı yazışmasıdır.

ISA : (Industry Standard) Modem, ses kartı vb bileşenlerin anakarta dolayısıyla bilgisayara bağlanmasını sağlayan yuvalardır. Daha yüksek performanslı PCI slotlar ISA nın yerini almıştır.

ISP(ISS) : Internet Service Provider (Internet Servis Sağlayıcı)

KBPS : (Kilo Bits Per Second) Modem hızını ölçmek için kullanılan bir birimdir.
1 Kilobit = 1000 Bit

LAUNCH : Bir programın iconuna basarak onu çalıştırma işlemidir.

LCD : (Liquid Crystal Display) Notebooklarda veya desktop bilgisayarlarda kullanılan bir çeşit monitördür.

MEGABYTE (MB) : Veri saklama büyüklüğüdür.Bu büyüklükteki veriye kabaca 1 milyon karakter veya 180.000 kelime büyüklüğünde bir veri diyebiliriz.

MEMORY (RAM) : (Random Access Memory) Bilgisayarın geçici saklama alanıdır. Günümüzde MB boyutunda ölçülür. Bilgisayardan güç kesildiğinde RAM de boşalır.

MIDI : Musical Instrument Digital Interface kelimelerinin baş harflerinden oluşur. Bilgisayar ile müzikal enstrüman arasındaki bağdır. Örneğin bir keyboard'u bilgisayara MIDI üzerinden bağlarız.

MMX : Intel firması tarafından geliştirilen bir teknolojidir. MultiMedia eXtensions kelimelerinden meydana gelmektedir. İşlemcinin multimedia uygulamalarında yüksek bir performans sağlaması için işlemciye eklenmiş komutlardan oluşmaktadır.

MODEM : İki bilgisayar arasında bağlantı kurmaya yarayan bir karttır. Dijital sinyalleri ses sinyallerine dönüştürürler, böylece telefon hattı üzerinden veri alış-verişi sağlarlar.

MOTHER BOARD : Main Board olarakta kullanlır. Bilgisayarın iskeleti gibidir. Bütün aygıtları birbirine bağlar ve aralarında iletişim kurulmasını sağlar.

NEWS GROUPS : Internetin özelliklerinden birisidir. Belirli bir konuda o konu ile ilgili kişilerin bir ortamda toplanarak bilgilerini paylaşmasıdır. Malesef internetin bu özelliği ülkemizde gerektiği gibi kullanılamamaktadır. Ancak bir konuda başkalarının tecrübelerinden faydalanmak için büyük bir fırsattır.

NiCad : Ağır, ucuz ve basit yapıda yeniden şarj edilebilir bir tür pildir.

NiMH : (Nickel Metal Hydrid) NiCad'e göre daha karmaşık yapıda yeniden şarj edilebilir bir tür pildir. İki şarj arası zaman NiCad e göre daha fazladır.

NOTE BOOK : Taşınabilir bilgisayarlardır. Desktop bilgisayarlardaki bir çok özelliğe sahiptirler. Genellikle LCD ekranlıdırlar ve kabaca A4 büyüklüğündedirler.

OPERATING SYSTEMS : Türkçeye İşletim Sistemi olarak çevirebiliriz. PC'nin değişik bölümlerindeki hareketleri kontrol eden,kullanıcı ile bilgisayar arasında köprü görevi gören yazılımlardır. Eskiden DOS işletim sistemi olarak kullanılırken günümüzde Windows 98, Windows 2000, Windows Me ve bunların rakibi Linux kullanılmaktadır.

NICK NAME : Takma ad.

PARALLEL PORT : Bilgisayarın arkasında bilgisayarı yazıcıya bağlayan sokettir. Verileri 8 tane parelel kablo üzerinden yazıcıya gönderir.

PC CART : Kart şeklindeki aygıtlardır. Bunlara ses kartını, modemi örnek verebiliriz.

PCI : Bir çeşit veri yoludur. ISA ya benzer ancak ondan daha gelişmiştir.

PDA : (Personal Digital Assistant) küçük, elektronik ajandalara verilen isim.

PENTIUM : Intel firması tarafından geliştirilen yüksek performanslı bir tür işlemcidir. Eski 80486 ların yerini almıştır ve tüm 80x86 larla uyumludur. Şu anda Pentium IV ler gündemdedir.

PIXEL : Bir resmin en küçük parçasıdır. Resimler pixellerden meydana gelmektedir. Resimlerim çözünürlüğü (kalitesi) yatay ve düşey olarak bulunan pixel sayılarıyla ölçülür.

PROCESSOR : CPU (Central Processing Unit) olarakta kullanılmaktadır. Bilgisayarın kalbidir. Bilgisayarda işlemleri processor (işlemci) yapmaktadır. Bir sistemin kalite ölçütlerinden biride işlemcinin hızıdır (Mhz cinsinden). Bir bilgisayarın işlemcisi ne kadar hızlıysa sistemde o kadar iyidir.

POP3 : Post Office Protokol (version 3). Sanırım türkçeye çevirmeye gerek yok. Bir E-Mail accountuna gelen elektronik postaların toplandığı server. Bir E-Mail accountuna sahip kimse maillerini okumak için önce maillerini POP3 serverından indirmek zorundadır.

SCANDISK : Sabit diskteki hataları bulmaya yarayan bir yazılımdır. Windows 95/98 le birlikte gelmektedir.

SCANNER : Herhangi bir materyal üzerinde bulunan (kağıt, karton vb.) resimlerin dijitalleştirilerek bilgisayar ortamına geçirilmesini sağlayan aygıttır. Daha sonra bu resimler üzerinde değişik oynamalar yapılabilir. Günümüzde bilgisayar teknolojisi Fotoğrafçılıktada kullanılmaktadır. Gelişmiş scannerlar ve programlar sayesinde eski fotoğraflar yırtılıp yok olmaktan kurtarılmaktadır.

SCREEN SAVER : Eğer Windows işletim sistemi kurulu bir bilgisayarda belli bir süre bilgisayara bir veri aktarımı yapılmazsa bu tür programlar devreye girer ve ekrana daha önceden belirtilen aksiyonları gönderirler. Ancak bu programın çalışması için ekran ayarlarından screen saver'ın aktif hale getirilmesi gerekmektedir.

SCROLL/SCROLL BAR : Eğer bir metin bir pencereye sığmazsa metnin tümünü görmek için pencerenin yanında bulunan oklara basılır. Böylece bir pencereye sığmayan metinlerde tamamen izlenebilirler.

SCSI : (Small Computer Systems Interface) Çevresel aygıtları (Örneğin sabit disk veya scanner) bilgisayara bağlamak için kullanılan yüksek hızlı paralel arayüz standartıdır.

SEARCH ENGINE : Internet büyük bir alem ve nasıl aramanız gerektiğini biliyorsanız aradığınızı bulamamanız imkansız. WWW üzerinden aranan bilgiye ulaşılmasını sağlayan index yazılımlarına search engine denir.

****** PORT : Bilgisyarın arkasında bulunan, modem veya palmtopları bilgisayara bağlamak için kullanılan bir çeşit porttur.

SHAREWARE : Yazılım şirketlerinin yazdıkları programı tanıtmak amacıyla son kullanıcının kullanımına bir kısıtlama ile beraber deneme amacıyla sunmasıdır. Bu kısıtlama süresi genelde 30 gündür ve bu sürenin bitiminde yazılım ya satın alınır yada bilgisayardan silinir.

SHORTCUT : Bir programı hızlı bir şekilde, o programın nerde olduğunu aramadan çalıştırmaya yarayan kısa yollardır.

SIMM slots : Uzun hali "Single In-line Memory Module slots" şeklindedir. Bilgisayara extra hafıza (memory) takılarak hafızanın büyütülmesini sağlar.

SIMULATIONS : Gerçek hayatı taklit eden oyunlardır. En popüler oyunları uçak simülasyonlarıdır.

SNIFF : Bir çoğunuzun bildiği gibi iki bilgisayarı birbirine bağlamada kullanılan en popüler yol ethernet dir. İki bilgisayar arasındaki bilgi alışverişini yakalamya ise Sniff denir.

SOFTWARE APPLICATION : Donanıma nasıl çalışması veya ne yapması gerektiğini söyleyen program veya program gruplarıdır. İşletim sistemleri, kelime işlemciler, oyunlar Software Application a birer örnek olabilirler.

SPAM : Süpürüntü, kalitesiz (yabancılar buna junk diyor, bende nasıl çeviriceğimi şaşırdım) maillere spam mail denir. Örneğin posta kutunuza gelen sizin için gereksiz bir ürünün tanıtımı spam maildir.

SPOOF : Kısaca spoof ceşitli yöntemlerle ve çesitli nedenlerle kullanıcı IP sinin saklanmasıdır. Spoof yaparak kullanılan IP sahtedir.

STRATEGY GAME : Strateji oyunları bir çok amaçla beraber birden fazla karakter ve element içerirler. Örneğin askerler, tanklar ve uçaklarla kazandığınız bir savaş oyunu strateji oyunudur.

SURFING : World Wide Web te internet sayfalarını dolaşan kişilerin yaptığı eylem için kullanılan bir deyimdir.

SWAP FILE : Bilgisayarın virtual (sanal) bellek veya RAM için kullandığı Harddiskin bir bölümüdür.

TAB : Birden fazla farklı ayarın bir eleman için bir arada toplanması ile oluşan ayarlar gurubudur. Türkçeye etiket olarak çevirebiliriz. Her etiket kendi içindi bir ayarı oluşturmaktadır. Bu etiketler birleşir ve o elementin tüm ayarlarını içerirler.

TASK BAR : Türkçesi görev çubuğudur. Windows işletim sisteminde alt tarafta bulunur. Start (Başlat) butonuyla beraber o anda çalışan programların listesini gösterir. Görev çubuğu arayıcılıyla programlar arasında dolaşabilirsiniz.

TCP/IP : (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) Internete bağlı bir bilgisayardan diğerine veri transferi yapmak için kullanılan protokoldür.

TIF : (Tagged Image File) Grafik resim dosyalarını saklamak için kullanılan bir dosya formatıdır.

TONER : Temel olarak lazer printerlar içinde bulunan fotokopi makinasının içindekine benzer bir tür mürekkeptir. Ancak bu mürekkep toz halinedir.

TOUCH PAD : Paltop bilgisayarlar üzerinde bulunan ve bu bilgisayarlarda mouse görevini yapan dokunmaya hassas aygıtlardır.

TWAIN : (Technology Without An Important Name) Scanner ve diğer bazı aygıtların bilgisayarla iletişimini sağlayan bir standarttır.