Eðitimde Napolyon Formülü...
EÐÝTÝMDE NAPOLYON FORMÜLÜ![]()
Para...
para...
para...
AKP iktidarý yüksek öðrenimin de özelleþtirilmesi için düðmeye bastý.
Uygulama eðitimi paralý hale getiriyor.
ÜNÝVERSÝTELERÝN özelleþtirilmesine yönelik faaliyetleri yapabilmesi amacýyla idari yapýsý yeniden düzenlenen Milli Eðitim Bakanlýðý, özel okullarýn yaygýnlaþtýrýlmasýný teþvik edecek. MEB’in aldýðý bir diðer tedbir ise öðrencilerin “yükseköðretimin finansmanýna daha fazla katýlýmýný” hedefliyor. Bu amaçla öðrencilerden alýnan harçlarda da önemli bir artýþa gidilmesi planlanýyor. ‰8’de
Yükseköðrenimi öðrenciler
finanse edecek
AKP iktidarý, özel okullarýn yaygýnlaþtýrýlmasý, vakýf üniversitelerinin yükseköðretimdeki payýnýn artýrýlmasý ve üniversite öðrencilerinden alýnan harçlarýn yükseltilmesini planlýyor.
AKP hükümeti, üniversitelerin de özelleþtirilmesi için düðmeye bastý. Açýklanan 2008 Yýlý Tedbir’lerine göre Milli Eðitim Bakanlýðý’nýn (MEB) idari yapýsý yerinen düzenleniyor. MEB eðitimin geliþtirilmesi amacýyla özel okullarýn yalgýnlaþtýrýlmasýný teþvik edecek. MEB bu yönde, özel örgün eðitim veren kurumlarýn teþvikine yönelik 5580 sayýlý Özel Öðretim Kurumlarý Kanunu’nda gerekli düzenlemeler yapacak.
Özel sektöre arsa tahsisi
Ayrýca okul yapýmýnda kamu-özel iþbirliðine gitmeyi planlayan MEB, özel sektörün okul açmasý için arsa tahsisi, vergi indirimi, ve sübvansiyon gibi teþviklerden yararlanmasýný saðlayacak. Milli Eðitimi Bakanlýðý, vakýf üniversitelerinin yükseköðretimdeki payýný artýrmak amacýyla da vakýf üniversitelerine saðlanan teþvikler kapsamýnda arsa tahsisini kolaylaþtýrýlacak ve mali desteklerini artýracak. MEB, özel üniversite kurulmasýna olanak saðlayacak gerekli mevzuat deðiþikliklerini de yapacak.
Harçlar artacak
Geçen hafta Resmi Gazete’de de Yükseköðretim Kurumlarý Teþkilatý Kanunu’nda Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Kanun yayýmlanmýþ ve üniversitelerin kurulmasý kolaylaþtýrýlmýþtý. MEB’in eðitimin geliþtirilmesi yönünde aldýðý bir diðer tedbir ise öðrencilerin “yükseköðretimin finansmanýna daha fazla katýlýmýný” amaçlýyor. Bu amaçla öðrencilerden alýnan harçlarda da önemli bir artýþa gidilmesi planlanýyor. Buna karþýn MEB, bankalarýn devlet güvencesi altýnda ekonomik gücü olmayan öðrencilere eðitim kredisi saðlamasý yönünde de bir çalýþma yapýyor. Çalýma içerisinde kredilerin geri ödemesinin belli bir gelir seviyesine ulaþýldýktan sonra yapýlmasýna yönelik bir düzenleme de bulunuyor.
(ANKA)
Ýlk iþareti YÖK
Baþkaný verdi
ÜniversÝtelerÝn paralý olmasýný ilk kez YÖK Baþkaný Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan dile getirmiþ ve mali baðýmsýzlýðý savunmuþtu.
YÖK Baþkaný Özcan:
Üniversiteler paralý olmalý
Yüksek Öðretim Kurulu Baþkaný Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, “Üniversitelerin mali baðýmsýzlýðý için paralý hale gelmesi gerekiyor. Devlet üniversitelere vereceði parayý öðrencilere vermeli” demiþti. YÖK Baþkaný Yusuf Ziya Özcan, “Üniversitelerin her türlü baðýmsýzlýða kavuþmasý için bu gereklidir. Özellikle mali baðýmsýzlýða kavuþmasý için gereklidir. Devlet parayý üniversiteye veriyor. Üniversitenin bütçesini zenginleþtiriyor. Üniversitelere verilen para burs olarak öðrencilere verilse, ihtiyacý olan her öðrenci bu burstan yararlansa, parasý olan öðrenci okul parasýný kendisi karþýlasa olmayan ise devletten burs alsa bu daha iyi olur” diye konuþmuþtu.
Yeniçað...
(Anka)

Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri