Microsoft’un rakipleri, yazýlým devinin rekabet koþullarýna uygun davranmadýðý iddiasýyla, Avrupa Komisyonu’na þikayet dilekçesi verdi.

BRÜKSEL / REDMOND - Aralarýnda Oracle, IBM, Sun Microsystems, Nokia ve RealNetworks gibi devlerin bulunduðu bir grup teknoloji þirketi, Microsoft’un 2004’te alýnan mahkeme kararlarýna uymadýðýný ve tekelci uygulamalarýný sürdürdüðünü öne sürüyor. Öte yandan, Microsoft, gelecek kuþak iþletim sistemi Windows Vista’nýn bazý bölümlerini özel müþterileriyle paylaþmaya baþladý.
AB Rekabet Mahkemesi 2004 yýlýnda Microsoft’un pazarda tekel konumuna hükmederek, kurumun yazýlým kodlarýný rakiplerine açmasý kararýný varmýþtý. Kodlarýn açýlmasýyla o zamana dek Windows yüklü makinelerde iþlemeyen rakip firmalarýn yazýlýmlarý, bu iþletim sistemiyle uyumlu olacak, böylece de Microsoft ürünleriyle eþit düzeyde rekabet edebileceklerdi. Mahkeme ayrýca Microsoft’a 497 milyon Euro ceza kesmiþti.

Avrupa Komisyonu üyeleri de, Aralýk ayýnda yaptýklarý bir deðerlendirmede yazýlým devinin mahkeme kararlarýna uymadýðý görüþünü dile getirmiþti.

TEMYÝZ DURUÞMASI NÝSAN’DA
Microsoft’tan yapýlan açýklamada ise, rakip þirketlerin yaratýcýlýðý hukuksal mücadele ile baltaladýðý ifade edildi. Rakip firmalar mahkeme kararlarýnýn iþletilmesini isterken, Microsoft da ayný kararýn üst mahkemede temyizini bekliyor. Microsoft’un yaptýðý temyiz baþvurusu üzerine açýlan duruþma Nisan ayý sonunda yapýlacak.

VÝSTA’NIN ÝLK GÖRÜNTÜLERÝ
Öte yandan, Microsoft gelecek kuþak iþletim sistemi Windows Vista’nýn bazý bölümlerini Community Technology Preview (CTP) programý çerçevesinde özel müþterileriyle paylaþmaya baþladý.

Microsoft, eski adý Longhorn olan Windows Vista’nýn kurumsal að güvenlikleri için yeni özellikler içerdiðini vurguluyor. Yeni iþletim sistemi, kullanýcýlarýn VPN aðýna girmeden ofis sistemlerine uzaktan baðlanmalarýna olanak saðlýyor.

Yeni kuþak Windows’ta ayrýca yeni internet tarayýcýsý Internet Explorer 7 bulunuyor. Vista’da kullanýcýlar iþletim sistemindeki açýklarýn yamasýný önceki sistemlere göre daha kolay yükleyecek. Bir diðer önemli özellik de, aða baðlý birçok iþlemde bireysel kullanýcýlarýn ‘administrator’ izni gerektirmeden yazýcý veya benzeri cihazlara direkt olarak baðlanabilmesi.

2006 SONUNDA PÝYASADA
Vista’yý ilk etapta yazýlým devinin 500 bin öncelikli kullanýcýsý deneyecek. Bu süreçte iþletim sisteminin ‘release beta’sýnýn Nisan ayýnda çýkmasý bekleniyor. Yazýlým devi Windows Vista’yý bu yýlýn sonlarýnda piyasaya sunacak.