Rektör çocuðuna sýnavsýz üniversite...

Prof. Þener Oktik'in oðlu, ÖSS'yi kaybetmesine raðmen hülle yoluyla mimarlýk fakültesine kayýt yaptýrdý.

Türkiye'de milyonlarca öðrenci, üniversiteye girebilmek için yýllarca ders çalýþýyor, kitap ve dershane için binlerce lira harcýyor. Ancak Muðla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Þener Oktik'in oðlu Orhan Tan, bu zahmetlere katlanmadan istediði okula girmeyi baþardý.

Zaman gazetesinin haberine göre, Öðrenci Seçme Sýnavý'ný (ÖSS) kazanamayan Oktik, hülle yoluyla Yýldýz Teknik Üniversitesi Mimarlýk Fakültesi'ne kayýt yaptýrdý. Olayýn hikâyesi ilginç. Orhan Tan, geçtiðimiz yýl ÖSS'den 176 puan alabildi. Dört yýllýk bir fakülteyi tercih edebilmek için gerekli olan 185 barajýný bile geçemeyen Oktik, mülakat yoluyla Ýngiltere'deki Northumbria Üniversitesi'ne yazýldý. Ýsmi pek bilinmeyen bu okulda 9 ay kaldýktan sonra, taban puaný 343 olan Yýldýz Teknik Üniversitesi Mimarlýk Fakültesi'ne yatay geçiþ yaptý. Bu þansý Türkiye'de sadece rektörün oðlu Orhan Tan yakaladý.

SADECE ONUN NOTU AÇIKLANMADI
Zira, Yýldýz Teknik Üniversitesi 2007'de yatay geçiþler için 218 kontenjan ayýrdý ve bunlardan sadece birini yurtdýþýndaki öðrencilere verdi. Onu da Orhan Tan Oktik kullandý. Üniversitenin bünyesine katýlan 218 kiþiden 217'sinin okul notlarý ve ÖSS puanlarý internette ilan edilirken, Oktik'in puanlarý yayýnlanmadý. Yurtdýþýndan yatay geçiþlerde aranan '1 yýlý hazýrlýk olmak üzere en az 2 eðitim sezonu okumak' þartý da rektörün oðlu için dikkate alýnmadý. ÖSS'de asgari barajý aþamayan Orhan Tan, bu yöntemle Türkiye'nin sayýlý fakültelerinden birine kayýt yaptýrdý.

OÐLU FEDAKARLIK YAPMIÞ(!)
Muðla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Þener Oktik, Ýngiliz vatandaþý olduðu için oðlunun Northumbria Üniversitesi'ne Ýngiliz öðrenci statüsünde alýndýðýný, Türkiye'deki ÖSS sistemi ile ilgisinin bulunmadýðýný söyledi. Ýngiltere'deki üniversiteyi birinci yýlýnda baþarýyla bitirdiði için YTÜ tarafýndan kabul edildiðini savunan Þener Oktik, "Ýngiltere'de ve birçok Avrupa ülkesinde lisans programlarý 3 yýldýr. Bu diplomalar YÖK tarafýndan tanýnýr. Kaldý ki oðlum 3 yýlda bitirebileceði bir dereceyi býrakarak 4 yýl okumayý göze almýþtýr." dedi.

"SOSYETE DE ÇOCUÐUNU ABD'DE DOÐURUYOR"
Yýldýz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durul Ören de, Rektör Oktik'in oðlu yatay geçiþ için baþvuru yaptýðýnda çok rahatsýz olduðunu anlattý. Ören, "Dekanlýða talimat vererek evraklarýn iyice incelenmesini istedim. Bazý evraklar eksikti, sonradan tamamlattýrdýk. Burada kural hatasý yapmadýk." diyerek yapýlan iþlemin doðruluðunu savundu. Ýki rektör arasýnda meslek dayanýþmasý olmadýðýný belirten Ören, sözlerini þöyle sürdürdü: "Evet ikimiz de fizikçiyiz; ama ben Þener Bey'i rektör olmadan önce sadece bir kez gördüm. Katiyen meslek dayanýþmasý söz konusu deðil. Orhan Tan Oktik, Ýngiliz vatandaþý olduðu için böyle bir haktan yararlandý. Ben baþka ülke vatandaþlýðýna sýcak bakmýyorum; ama insanlarýn elinde iki hak oluyor. Herkesin görüþüne saygý göstermek gerekir. Sosyete de çocuðunu Amerika'da doðurmak için ABD'ye gidiyor. Benzer yatay geçiþler geçmiþte de yaþandý. Benim üst düzey devlet görevlisi olan bir dostum vardý. Çocuðunu Pakistan'a gönderdi. Orada bir konsolos tanýdýðý varmýþ. Pakistan'da 1 yýl okuduktan sonra önce Kýbrýs'a yatay geçiþ yaptý, ardýndan da Ýstanbul Üniversitesi Ýngilizce Ýþletme'ye geldi. Onun böyle bir olanaðý vardý, kullandý."

HaberTürk...
(Zaman)