“Bizim çocuklarýn girdiði siteleri kontrol edebilir miyiz?”
“Bilgisayarda MSN açýlmasýný nasýl kýsýtlayabiliriz?”
“Bizim oðlan bütün gün internette, napçaz biz bunla?” gibi sorularý topluca cevaplamak adýna kýsa bir makale yazmak istedim. Aslýnda makaleden ziyade program tanýtýmý diyelim.
Tüm bu denetim iþlemleri için bize yardýmcý olabilecek bir sürü program var. Hatta Türk Telekom bile yakýn zamanda bu tip bir yazýlýmý abonelerine ücretsiz olarak sundu.
Benim size tanýtacaðým program, Netron firmasý tarafýndan geliþtirilen ve Microsoft tarafýndan desteklenen “Netron Gözcü”. Lafý fazla uzatmadan programýn kurulumuna geçelim ve daha sonra birkaç özelliðinden bahsedelim.
Öncelikle aþaðýdaki linki kullanarak Gözcü programýný indiriyoruz.
Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir.
Bu arada hemen hatýrlatalým, programýn çalýþabilmesi için orijinal bir Windows kullanýcýsý olmanýz gerekiyor.
Kurulum için Netfreamework 1.1 in önceden bilgisayara yüklenmiþ olmasý gerekiyor. Aksi taktirde aþaðýdaki hatayý alýyoruz.
Netfreamework 1.1 ‘i yukarýdaki pencerede “Yes” butonuna basarak yada aþaðýdaki linki kullanarak indirebiliriz.
Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir.
Bu iþlem yukarýda gördüðünüz kadar basit.
Yine bu ekrandaki “Yasak site listesini indir” ve “Yasak kelime listesini indir” butonlarý ile hazýr listeleri otomatik olarak indirebilirsiniz. Bu listeler, Gözcü yazýlýmýný üretenler tarafýndan hazýrlanmýþ ve sýk kullanýlan zararlý siteleri/ kelimeleri içerir.
“Web sitesi tarama yöntemi” kýsmýnda iki seçenek var. Ýlki seçili ise, web sitesi içeriði program tarafýndan taranýrken, site kullanýcýya gösterilmez. Eðer içerikte bir yasak yoksa site kullanýcýya gösterilir.
Ýkinci seçenekte ise, site kullanýcýya gösterilir bu esnada tarama iþlemi baþlar, içerikte yasaklý unsurlar varsa site engellenir. Bu seçenek pek kullanýþlý deðildir çünkü kýsa süre de olsa kullanýcý yasak siteyi görecektir. Ama ilk seçeneðe göre daha hýzlýdýr.
“Yasak site eriþimi belirlendiðinde” kýsmýnda ise, bir site engellendiðinde gerçekleþecek davranýþý belirleriz. Ýlk seçenek ile kullanýcý belirlediðimiz web sayfasýna yönlendirilir. Ýkinci seçenekte ise ekrana bir uyarý mesajý basýlýr.
Son olarak sað alt köþedeki “Deðiþiklikleri Uygula” butonuna basarak yaptýðýmýz ayarlarýn aktif olmasýný saðlýyoruz.
Ayrýca web siteleri açýlýrken Explorer ortasýnda aþaðýdaki gibi bir etiket çýkar. Bu programýn bir özelliðidir.
Yönetim panelindeki ikinci bölüm ise “Uygulamalar” . Bu kýsýmda çalýþmasýný istemediðimiz programlarý seçiyoruz. Örneðin Live Messenger!
Bu listede bilgisayarýnýzda kurulu programlar yer alýr. Ben yukarýdaki ekranda, internet Explorer, media player, live Messenger ve Windows Messenger ‘ý kýsýtladým. Gördüðünüz gibi uygulama çok basit. Listeden seçmemiz yeterli.
Bir diðer bölüm ise “Süre Kýsýtlamalarý“. Bu ekranda gün ve saatleri temsil eden yeþil kutucuklara týklayarak kýrmýzýya çevirebiliyoruz. Kýrmýzý olan gün ve saatlerde internet eriþimi yasaklanmýþ oluyor.
rneðin ben yukarýdaki ekranda, hafta içi 00:07 ile 13:00 arasýndaki zaman diliminde internet eriþimini yasakladým. Ýstediðiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Kutucuklar ile seçim yapmanýz yeterli.
Ve son olarak “Kullaným Günlüðü” bölümüne bir göz atalým. Bu bölümde girilen ya da engellenen sitelerin raporunu alabiliriz. Örneðin hangi sitenin engellendiðini ve engellenme sebebinin nedenini, tarih ve saat bilgileri ile görebiliyoruz. Çocuðunuzun hangi sitelere girmeye çalýþtýðýný görmek için güzel bir özellik.
Son olarak þunu belirtelim; programýn kaldýrýlmasý için mutlaka baþta verdiðimiz þifrenin girilmesi gerektiðini unutmayýn. Tabi ki farklý yöntemlerle, þifre kullanmadan programý kaldýrmak, devre dýþý býrakmak yada engellenen içeriðe eriþmek mümkündür. Bunlarý burada anlatýrsam pek uygun olmaz ama bu iþlemler ileri düzey bilgi gerektirir. Bunun dýþýnda sýradan bir bilgisayar kullanýcýsýnýn programý devre dýþý býrakmasý zordur
Alýntýdýr.

Teþekkur:
Beðeni: 

Alýntý

Yer imleri