Avustralya’da yapýlan bir araþtýrmada, sigara ve yüksek tansiyon kombinasyonunun, beyindeki damar çatlamalarý riskini ciddi ölçüde artýrdýðý açýklandý.

Yüksek tansiyonun ve sigaranýn kalp hastalýklarý riskini artýrdýðý bilinen bir gerçek, ancak araþtýrmacýlar, bu ikisi biraraya geldiklerinde güçlü bir sinerjistik etkinin ortaya çýktýðýný belirtiyorlar.

Yapýlan çalýþmada, sigara içen yüksek tansiyon hastalarýnda, hemorajik felç riskinin sigara içmeyen kiþilere göre çok daha yüksek olduðu belirlendi. Hemorajik felç, beyindeki damarlardan birinin yýrtýlmasý ve sýzýntý yapmasý sonucu ortaya çýkýyor.

Prof. Koshi Nakamura, sigara içen kiþileri, öncelikle sigarayý býrakmalarý ve tansiyonlarýný kontrol altýnda tutmalarý gerektiði konusunda uyarýyor.

Araþtýrmacýlar, sigaranýn, zaten yüksek tansiyon nedeniyle zayýflayan beyin damarlarýna zarar verdiðine dikkat çekiyorlar. Prof. Nakamura ise, zayýflayan kan damarlarýnýn, yýrtýldýðýný ve kanamalarýn ortaya çýktýðýný, ve bu nedenle hemorajik felcin görüldüðünü belirtiyor.