FIA, Ekim sonunda, motor teknolojisinin dondurulmasýna iliþkin detaylarý içeren sportif düzenlemelere yeni bir ek madde getirdi.
Yapýlan bu ilavede, motora tümüyle son þekli verilmeden önce, takýmlarýn yapmasýna müsaade edilecek deðiþiklikler belirtiliyor. Yeni kurallar, bu süreçte, motorun ilgili mercilerden son onayý almadan önce, takýmlara detaylarda bazý deðiþiklikler yapma imkaný saðlamýþ olacak.
Bu deðiþiklikler, 19.000 rpm sýnýrýnýn uygulanmasýný öngören diðer yeni kurallarýn da yolunu açmýþ oluyor.
Motor teknolojisinin dondurulmasý konsepti motor üreticilerinin iþine gelmezken, kurallardan dolayý memnun olmayacak bir diðer taraf da muhtemelen daha az sollama seyretmek zorunda kalacak olan izleyiciler olabilir.
Bu süreçteki ilk adým, örnek motorlarýn Monaco'da takýmlardan alýnarak incelenmesiydi ki, bu da Monaco Anlaþmasý'yla ilk motor teknolojisini dondurma kurallarý beklentisi içinde yapýlmýþtý.
Daha sonra son iki yarýþý tamamlamalarý için takýmlara zaman tanýnmasýna raðmen, motorlar Japonya GP'ye kadar teknik inceleme için FIA yetkililerine teslim edildi. Ardýndan sezonun son yarýþýnýn bitimiyle birlikte motorlar son haliyle teslim alýndý.
Þimdi ise yeni madde ile, takýmlara motorun belli bazý kýsýmlarýnda deðiþiklik yapmalarý için 15 Aralýk'a kadar süre tanýnýyor. Bu deðiþikliklerin montaj ve yan donaným dahil motorun belli kýsýmlarýyla - piston, subap, kam ve dirsekler- sýnýrlý olduðu ve motoru 19,000 rpm limitine düþürmek için yeniden ayarlamasýyla ilgili olduðu belirtiliyor. Motor performansýný artýrmaya yönelik olmayan bu deðiþikliklerin takýmlara motor çevresindeki bölümün yeni þasiye uydurulmasýna imkan saðladýðý ifade ediliyor.
Belirtilen 15 Aralýk tarihinden sonra ise, motor üzerindeki deðiþiklikler tümüyle dondurulacak ve FIA'nýn yeni bir talimatý olmadan hiçbir deðiþiklik yapýlamayacak. Tabii motorun güvenirlik sorunlarýný çözmek için belli deðiþiklikler yapýlabilecek.
Yeni devir limiti ise takýmlarýn kendi elektronik kontrol ünitelerince ayarlanacak. Böylece motorun ayarlanan limitin üzerine çýkmasý engellenmiþ olacak.
Geçmiþ sezonlarda pilotlar sollama yapmak için gücü artýrmak maksadýyla motorun ayarlarýný deðiþtirebiliyorlardý. Bundan sonra ise sollama yapmak için kullanýlan "push to pass" özelliði olmayacaðýndan dolayý, sollama yapmak isteyen herhangi bir pilot bu avantajý kullanamayacak.
Önümüzdeki sezon tek lastik tedarikçisinin olacaðý da düþünülürse, pilotlarýn sollama yapmak için daha önce olduðundan kýsmen daha az fýrsata sahip olacaðý söylenebilir.
Bu durum ise, FIA'nýn Formula 1'i daha zevkli hale getirme amacý ile tezat oluþturuyor. Fakat yine de temkinli konuþarak gelecek sezonu beklemek de fayda var.
![]()


Teþekkur:
Beðeni:


Alýntý



Yer imleri