ÝSTANBUL (ANKA)- Memorial Týp Merkezi Beslenme ve Diyet Bölümü Uzmaný Diyetisyen Oya Yüksek, yemeklerden sonra þiddetle hissedilen tatlý ihtiyacýnýn hipoglisemiden kaynaklanabileceðini söyleyerek, “Akþam vakitlerine doðru pilim bitiyor diyenlerdenseniz, yemeklerden sonra þiddetle tatlý ihtiyacý hissediyorsanýz ve 2-3 saatte bir acýkýyorsanýz bu durum “hipoglisemi” ye iþaret edebilir” dedi.

Memorial Týp Merkezi Beslenme ve Diyet Bölümü Uzmaný Diyetisyen Oya Yüksek, yaptýðý açýklamada kan þekeri düþüklüðü anlamýna gelen hipogliseminin özellikle akþam saatlerinde yaþanan yorgunluðun ve yemeklerden sonra þiddetle hissedilen tatlý ihtiyacýnýn nedenleri arasýnda sayýlabileceðini söyledi. Hipogliseminin çok yaygýn olduðunu; ancak çoðunlukla tansiyon düþüklüðü ile karýþtýrýlan bir problem olduðunu bildiren Dyt. Yüksek, “Özellikle kan þekerlerini kontrol eden insülin hormonunun metabolizmasýndaki bozulmalardan meydana gelmektedir. Ailede diyabet eðilimi görülen bireylerde oluþan bir sorundur. Diðer tetikleyen nedenler ise düzensiz beslenme ve fiziksel aktivite azlýðýdýr” dedi.

Yemeklerden sonra tatlýya istek, halsizlik, çabuk acýkma, sinirlilik hali, terleme gibi durumlarýn yaþanmasý halinde mutlaka belirli testlerin sýk aralýklarla yaptýrýlmasý gerekliliðine iþaret eden Dyt. Yüksek, “Bu testler; açlýk-tokluk þekerleri ile açlýk-tokluk insülin düzeyleridir. Bu testlerle birlikte hipoglisemi teþhis edilebilir. Ýleride diyabet teþhisinin geciktirilebilmesi için koruyucu tedavi önemlidir” dedi.

-KAHVALTI ÖNEMLÝ-

Öðün olarak kahvaltý ve ikindi öðününün kan þekerlerini dengede tutmak ve günü iyi geçirebilmek açýsýndan önemli öðünler olduðunun altýný çizen Dyt. Oya Yüksek þunlarý söyledi:

“Kahvaltýda mýsýr gevreði tüketilecekse þekersiz olanlarý tercih edilmelidir ama çoðunlukla klasik bir kahvaltý daha yararlý olacaktýr. Tatlý ihtiyacý ise kuru kayýsý ve þekersiz ve tatlandýrýcý içermeyen doðal reçellerle saðlanabilir. Ýkindi öðünü ise günün geri kalan bölümü açýsýndan önemlidir. Burada ise alternatif olarak meyveli yoðurt, tost, meyve veya kolay taþýnabilmesi açýsýndan leblebi tercih edilebilir. Ýçecek tercihi ve miktarýna da dikkat edilmesi gerekiyor. Ayrýca; gün içinde tüketilen çay-kahve miktarlarýna ve içlerine eklenen þeker miktarýna dikkat etmek gerekir. Eklenen þeker veya içilen çay-kahve sýklýðý mutlaka azaltýlmalýdýr. Özellikle kahvenin kan þekerini düþürücü etkisinden dolayý aç karnýna içilmemesi gerekir. Kahve gibi alkolünde ayný etkisi olduðundan alkol alýmýna da dikkat etmek gerekir.”

Kaynak:Mynet