Liselerde Ahlâk ve Karakter Terbiyesi

BİR öğretmen dostum anlattı: Almanya’dan gurbetçi bir aile yurda kesin dönüş yapmış. Lise öğrencisi oğulları burada tahsiline devam edecek. Müracaat ettiği okulda, hangi sınıfa alalım diye bir imtihan yapmışlar. Coğrafya sorusu olarak Türkiye’nin beş ilini say demişler. Sınav yazılı oluyor, çocuk üç il yazabilmiş. Alman okullarında Türkiye coğrafyası okutulmuyor... Oradaki öğretmenlerden biri acımış, çocuğun kulağına iki il daha fısıldamış... Lakin o bunları kağıdına yazmamış. Sonra sormuşlar, “Yavrum biz sana yardımcı olmak istedik, niçin yazmadın?” Şu cevabı vermiş: “Onlar benim kendi bilgilerim değildi, yazmam dürüst bir hareket olmazdı...”

Okullarda bilgi ve kültürün yanında mutlaka ahlâk ve karakter terbiyesi de verilmelidir. Medenî Avrupa ülkelerinde bu var, bizde maalesef yok.

Yıl 1952, liseden mezun oluyorum. O yıla ait mezuniyet albümü için son sınıf öğrencilerinden para toplandı, meşhur Çituris Biraderler matbaasında kuşe kağıda, ciltli güzel bir kitap bastırılacak. Fotoğraflar çektirildi, okula bir karikatürist getirildi ve öğrencilerin karikatürleri çizdirildi ve sonunda kitap matbaada basıldı. Basıldı ama biz öğrenciler birer nüsha alamadık. Çünkü, toplanan para Çituris’lere verilmemiş, bu işi üzerine alan bir arkadaşımız zimmetine geçirmiş...

Arkadaşlarının albüm paralarını zimmetine geçiren tazecik genç ileride ne olur? Hortumcu olur, düzenbaz olur, haram yiyici olur, hırsız olur...

Ahlâklı, faziletli, terbiyeli, karakterli, şerefli, namuslu, haysiyetli bir öğrenci kopya çeker mi? Kesinlikle çekmez. Çünkü böyle bir şey hırsızlıktır.

20 Nisan’da İzmit’te bir sohbet konuşması yaptım. Dinleyicilerimin içinde temiz liseli gençler vardı. Okullarda kopya çekiliyor mu diye sordum. Bol bol çekiliyormuş...

Okullarda, aile ocağında, toplumda gençlere ve çocuklara ahlâk ve karakter terbiyesi veremeyen bir toplum ileride dizlerini çok döver.

Oldukça bilgili ve kültürlü, lakin ahlâk ve karakter boyutu yok... Böyle bir kişi canavardır, kurttur.

Cumhuriyetçiyim diyor ama faziletsiz, böyle cumhuriyetçi olmaz. Cumhuriyet fazilet rejimidir. Fazilet yoksa gerçek cumhuriyet de yoktur.

Dindar geçiniyor, namaz kılıyor ama ahlâkı düzgün değil. O da gerçek dindar değil, dindar kılıklı bir sahtekârdır.

Türkiye’deki ahlâksızlık, faziletsizlik, karaktersizlik beni çok korkutuyor.

Ahlâklı ve faziletli vatandaş hiç yok değil ama bugünkü sayıları ve ağırlıkları yetmez.

Ahlâk iledir nizam-ı âlem...