Þili'de Atatürk rölyefi...



Güney Amerika ülkesi Þili’nin baþkenti Santiago’da Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün rölyefi yer alýyor.

Dünyanýn gelmiþ geçmiþ en büyük kumandanlardan biri olan Mustafa Kemal Atatürk, dünyanýn bir ucu olan Þili’de dahi tanýnýyor. Þili’nin baþkenti Santiago’nun en iþlek caddelerinden biri olan Apoquindo Avda’da Atatürk’ün rölyefi bulunuyor. Türkiye Cumhuriyeti kurulduðunda, ülkemizi ilk tanýyan ülkelerden biri olan Þili’de bulunan rölyefin açýlýþýnýn 1970 yýlýnda resmi ziyaret için Þili’ye giden Ýsmet Ýnönü tarafýndan yapýldýðý bildirildi. Söz konusu rölyef, turizmci Aynur Kasabalý’nýn seyahatlerinden birinde ortaya çýktý.

Ata’ya övgü
Anýtýn üzerinde Atatürk’ün evrensel kiþiliðini ve dünya barýþýna katkýlarýný anlatan Ýspanyolca bir metin yer alýyor. Ýþte o metnin Türkçe karþýlýðý: “Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, vatanýnýn fedakar ve sadýk hizmetkarý, benzeri olmayan kahraman, insanlýk idealinin canlý emsali... Bütün hayatýný Türk Milletine vakfetmiþ, milletine kendi ruhunu, ateþini vermiþtir. Hatýrasý milletinin ruhunu ateþli tutan sönmez bir meþale olarak yaþamaktadýr.”

Fatih’in torunlarý
Fatih Sultan Mehmet, Ýstanbul’un fethinde savaþ gemilerini karadan yürüterek çýðýr açmýþtý. Ondan yüzyýllar sonra Marmaris’te denizden 200 metre uzakta bir tarlada yapýlan dev tekne Fatih’in gemileri gibi karadan ve insan gücüyle denize çekildi. Bozburun beldesinde yapýmýna 2 yýl önce baþlanan 43 metre uzunluðundaki “Mare Nostrum” adý verilen ahþap gulet baðlanan halatlar ve özel yapýlan bir makine yardýmýyla iki günde 30 kiþi tarafýndan karadan kýzaklarla denize indirildi.








Yeniçað...