ABD’li Cargill'e yeni kota kýyaðý...

Cargill’e yine kota kýyaðý
AKP, geçmiþ yýllarda Danýþtay’ýn iptal kararý vermesine raðmen bu yýl yine ABD þirketi için þeker kotasý artýrýmýna gitti

Cargill þirketine özel yasal düzenlemelerle tartýþma yaratan hükümet, geçmiþ yýllarda Danýþtay’ýn iptal kararý vermesine raðmen bu yýl yine Cargill için þeker kotasý artýrýmýna gitti. Çoðunluðunu Cargill’in ürettiði niþasta bazlý þeker (NBÞ) kotasýný yüzde 35 artýran Bakanlar Kurulu’nun kararý ile Türkiye NBÞ’de rekor kýrdý. Kiþi baþýna, AB’de 1 kilo NBÞ düþerken, Türkiye’de bu miktar 5 kiloya çýktý. Þeker Ýþ Sendikasý adýna Danýþtay 13. Dairesi’nde 25 Nisan Cuma günü dava açan avukat Gökhan Candoðan, 2007-2008 pazarlama yýlýnda niþasta kökenli þekerler için Þeker Kurulu tarafýndan ayrýlan kotanýn yüzde 35 oranýnda artýrýlmasýna dair iþlemlerin iptali ile dava sonuna kadar yürütmenin durdurulmasýný istedi.

En büyük pay Cargill’in

25 Nisan 2008 tarihli Resmi Gazete’de yayýmlanan Bakanlar Kurulu kararýnda, 2007-2008 pazarlama yýlýnda niþasta kökenli þekerler için Þeker Kurulu tarafýndan ayrýlan kotanýn, sakaroz kökenli þekerler için ayrýlan kotayla ilgilendirilmeksizin yüzde 35 oranýnda arttýrýlmasýnýn kararlaþtýrýldýðý belirtilen dava dilekçesinde, 2005-2006 dönemi için yapýlan kota artýrýmýnýn yargý kararý ile durdurulduðu kaydedildi. Dilekçede, tamamýyla ülke kaynaklarý ile üretilen pancardan þeker üretim kotasýnýn, üretim kapasitesinin sadece yüzde 69’unu karþýlayacak düzeyde olmasýna karþýlýk; toplam 765 kiþinin istihdam edildiði, beþ firmanýn faaliyet gösterdiði ve bu beþ firmadan da en büyük payý Cargill’in aldýðý NBÞ üreticilerini korumaya dönük kota artýrýmý yapýldýðý belirtildi.

Kâr oraný yüzde 300

Dünya ülkeleri, yüksek koruma politikalarý ile kendi iç dinamikleri üzerinden þeker kotasýný belirlerken, Türkiye’nin, pancar sektörünün üretim/istihdam/katma deðer potansiyelini ikinci plana iterek, yabancý sermaye yoðunluklu NBÞ üretimini teþvik etmeye yönelmesinin düþündürücü olduðu belirtilen dilekçede, kota artýrýmýnýn sektöre darbe vurduðu ifade edildi.

Türkiye’nin üretimi 15 AB ülkesine eþit
Yabancý ülkelerde NBÞ kotalarýnýn bu kadar yüksek olmadýðý vurgulanan dilekçede, “Buna raðmen ülkemizdeki satýþ fiyatý diðer ülkelerin iki katý civarýnda olduðundan kar oranlarý yüzde 300’ün altýna düþmeyen NBÞ üreticilerinin bu rant hýrsý, Türkiye’yi yýllardýr adeta bir NBÞ cennetine çevirmektedir” denildi. 376 milyon nüfusu olan AB (15) ülkelerinde NBÞ üretiminin 350 bin ton, 455 milyon nüfuslu AB (25) ülkelerinde 500 bin ton ve 480 milyon nüfuslu AB (27) ülkelerinde yaklaþýk 570 bin ton iken, sadece 70 milyon nüfusa sahip Türkiye’nin NBÞ üretim miktarýnýn 351 bin ton olduðunun altý çizilen dilekçede, “Türkiye’de kiþi baþýna 5 kilo NBÞ düþerken, 27 üyeli AB’de kiþi baþýna düþen NBÞ miktarý 1 kilo civarýndadýr” denildi. Dilekçede, yargý kararlarýna raðmen yine kotanýn artýrýldýðý vurgulandý. (ANKA)

ABD þirketinin rant hýrsýnýn faturasý büyük
ABD þirketi Cargill, yüzde 60’ýný ürettiði niþasta bazlý þekerden (NBÞ) yüzde 300 kâr elde ederken, pancardan þeker üreten fabrikalarýmýz maliyetinin altýnda çalýþmak zorunda kalýyor. NBÞ üreticisi Cargill’in rant hýrsý Türkiye’yi yýllardýr adeta
niþasta bazlý þeker cennetine çevirdi.

Gül, affý hýzla onaylamýþtý
Amerikan þirketi Cargill, dünyanýn 61 ülkesinde faaliyet gösteren ve 150 bine yakýn iþçinin çalýþtýðý bir tarým tekeli. Tayyip Erdoðan’ýn 2003 yýlýnýn Aralýk ayýnda gerçekleþtirdiði ABD ziyareti sýrasýnda Cargill’in faaliyetlerini özgürce sürdürmesi için yasal düzenlemelerin yapýlmasý konusunda Baþkan Bush’a söz verdiði iddia edilmiþ, söylentilerin ardýndan Cargill’in fabrikasýnýn kurulu olduðu alan “Özel Endüstri Bölgesi” ilan edilmiþti. Açýlan davalar sonucunda ise Orhangazi Kaymakamlýðý Cargill firmasýnýn faaliyetini durdurma kararý almýþtý. Ancak, AKP iktidarýnýn Meclis’ten geçirdiði, Abdullah Gül’ün de jet hýzýyla onayladýðý “Toprak Koruma ve Arazi Kullanýmý Kanunu ile Mera Kanunu’nda Deðiþiklik Yapýlmasý Hakkýnda Kanun”, tarýmda tekel olan ABD þirketi Cargill’i rahatlatmýþtý.

Özelleþtirme muhalifi
Avukat Gökhan Candoðan birçok özelleþtirme ihalesini açtýðý davalarla durdurdu. Candoðan’a göre Özelleþtirme Ýdaresi ihalelerde büyük yanlýþlar yapýyor. Özelleþtirmenin bir ekonomik gereklilik olmadýðýný savunan Candoðan, “Bunun ekonomik örgütlenmede siyasi bir tercih olduðunu düþünüyorum” diyor. “Kamu kuruluþlarý iyi yönetilebilirse ül***e büyük katký saðlayabilir” diyen Avukat Gökhan Candoðan, “Ýhalelerdeki hatalarýn nedeni hükümetin muhalefeti ve yargýyý önemsemeyen, dikkate almayan yönetim anlayýþý. Ayný anlayýþ ÖÝB’de de (Özelleþtirme Ýdaresi Baþkanlýðý) hâkim” þeklinde konuþuyor.

Yeniçað...