Teþekkur Teþekkur:  0
Beðeni Beðeni:  0
Sayfa 1/5 12345 SonSon
50 sonuçtan 1 ile 10 arasý

Konu: Saðlýklý Yaþam Önerileri

  1. #1

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Icon12 Saðlýklý Yaþam Önerileri

    SAÐLIKLI YAÞAM ÖNERÝLERÝ


    Saðlýklý olmak, insan mutluluðunun öncelik taþýyan bir öðesidir. Saðlýk genelliklekendiliðinden var olan bir durum olarak algýlanýr. Oysa saðlýklý olma uðrunda çaba gösterilmesi gerekir. Hatta bugünkü bilgilerimiz bize bu uðraþýn daha doðum öncesi dönemde baþlamasý gerektiðini göstermektedir. Doðal olarak bu aþamada yapýlmasý gerekenler, anne ve babalara düþmektedir. Olaya nesillerin saðlýðý olarak bakýldýðýnda, saðlýðýn ve saðlýksýzlýðýn nesiller boyunca aktarýlabileceði görülür. Anne ve babalar genetik özelliklerinin yaný sýra kendi saðlýklarýna gösterdikleri özenle bebeklerine saðlýk aktarabileceklerini bilmelidirler.
    Saðlýklý bir yaþam için alýnmasý gereken önlemlerin pek çoðu günlük yaþamýmýzda uygulamamýz gereken küçük ve kolay çabalardan oluþur. Nerede olursa olsun günlük yaþamý düzenleyen bazý temel kurallarýn bilinerek uygulanmasý, saðlýðýn korunmasýný ve diðer bireylerle paylaþtýðýmýz yaþamý kolaylaþtýrýr. Bu kurallardan en önemli bazýlarý temizlik, saðlýklý beslenme, bedensel ve zihinsel çalýþma, düzenli yaþam, sigara, alkol, uyarýcý ve uyuþturucu maddelerden uzak durma, kazalardan korunma, sorunlarla baþa çýkmada doðru ve uygun yöntemler kullanmadýr.
    Çoðunlukla günlük çabalarda hedefin mutluluk olduðu varsayýlýr. Oysa altta yatan asýl neden güvenlik duygusudur. Çünkü hayatta kalmayý saðlayan en ilkel dürtü korkudur ve güvenlik duygusu korkunun yatýþtýrýlmasýyla ortaya çýkar. Kendimizi güvende hissedebilmemizin ilk koþulu ise bilmektir. Ancak bildiðimiz þeyi, bildiðimiz kadarý ile kontrol edebiliriz. Ýkinci basamaksa bilginin eyleme dökülmesidir. Bilgimizi davranýþýmýza yansýtamýyorsak bu bilgi bizim için huzursuzluk kaynaðý olmaktan öteye geçemez. Bir sonraki aþama ise paylaþarak çoðaltma, yandaþ oluþturmadýr. Bunun için bilgimize dayanan doðru bulduðumuz davranýþý kurallaþtýrmaya çalýþýrýz. Toplum içindeki pek çok kural bu yolla oluþmuþtur. Zaman içinde altta yatan bilgi evrimleþtikçe kurallar da deðiþecektir.
    Bugün saðlýklý yaþam için bilinmesi gereken baþlýca kurallar þunlardýr:

  2. #2

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    A- HÝJYEN NEDÝR, NE ÖNEMÝ VARDIR?

    Saðlýða zarar verecek ortamlardan korunmak için yapýlacak uygulamalar ve alýnan temizlik önlemlerinin tümü hijyen olarak tanýmlanýr.

    Her insan kendi temizliðinden sorumludur. Çocuk yaþlarda anne, baba veya öðretmenler tarafýndan çoðu zaman bizzat yapýlarak öðretilen temizlik uygulamalarýnýn, çocukluktan sonra bireyin kendisi tarafýndan yapýlmasý gerekmektedir. Örneðin; tuvaletten sonra ve yiyeceklere dokunmadan önce ellerin yýkanmasý bir alýþkanlýk olmalýdýr. Her gün yapýlan iþler arasýnda banyo yapma bir baþka temizlik uygulamasýdýr.
    Temizliðin sadece görünür kirlenme olduðunda yapýlmasý yeterli deðildir. Örneðin; uykudan uyanýnca yüzün yýkanmasý, çamaþýrlarýn deðiþtirilmesi, gündelik temizlik uygulamalarýdýr.

    Su ve sabun olmadan temizlikten bahsetmek olasý deðildir. Geliþmiþ toplumlarda kiþisel temizlikte en fazla kullanýlan malzemelerin baþýnda su ve sabun gelmektedir. Bunun yaný sýra banyo süngerleri, lifleri, diþ fýrçalarý, el ve ayak temizliði ile vücut temizliðinde kullanýlan fýrçalar, týrnak makasý ilk akla gelen temizlik araçlarýdýr. Bunlarýn tümü baþkalarýyla paylaþýlmamasý gereken, kiþisel temizlik araçlarýdýr.
    Baþta kiþinin kendi saðlýðý olmak üzere, baþkalarýnýn da saðlýðýný korumanýn en önemli aracý temizliktir. Sadece beden temizliði deðil, kullanýlan her þeyi ve her ortamý temiz tutmak da temiz olmanýn gereðidir.

  3. #3

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    B- CÝLT TEMÝZLÝÐÝ


    Vücuda ait kiþisel temizlik ile pek çok hastalýðýn önüne geçilmektedir. Birkaç örnek vermek gerekirse; ishalli hastalýklar, soðuk algýnlýklarý, cildin mikrobik hastalýklarý, cildin mantar, uyuz ve bitlenme gibi parazitlerle oluþan hastalýklarý ve bazý allerjik hastalýklar sayýlabilir. Uygun vücut temizliði bir çok deri sorununu ve hastalýðýný önleyici ve ortadan kaldýrýcý bir önlemdir.

    Kiþisel temizlik alýþkanlýklarýnýn önlediði diðer bir sorun vücut kokusudur. Vücut kokusu vücut yüzeyinde bulunan mikroplarýn (bakterilerin) teri parçalamasýna baðlý olarak meydana gelmektedir. Koku meydana getiren vücut bölgeleri öncelikle ayaklar, kýl köklerinin yoðun olduðu kasýk ve koltuk altlarýdýr. Her gün banyo yapýlamadýðý durumlarda koltuk altý önce sabunlu bir bezle, sonra su ile iyice silinmeli ve temizlenmelidir. Deri üzerine daha sonra bir deodorant veya ter önleyici uygulanabilir. Deodorantlar kokuyu sadece maskelerler. Bu nedenle temizlik aracý olarak deðil, geçici bir uygulama olarak deðerlendirilmelidirler. Giysilere sinen ter kokusu, beden temizliði yapýlsa bile, ayný giysinin temizlenmeden tekrar kullanýlmasý halinde kalýcý olur. Özellikle sýk yýkanmayan kalýn kazaklar kullanýlýrken bu nedenle özen gösterilmelidir. Vücudun terleme oranýnýn artmasý kokunun da artmasý anlamýna gelecektir. Ancak insan bir süre sonra kendi kokusuna duyarsýzlaþýr. Yoðun bedensel çalýþma vücuttan çýkan ter miktarýnýn artmasýna neden olmaktadýr. Bedensel etkinliði fazla olmadýðý halde, bazý bireylerin ter bezi salgýsý fazla olabilir. Bu durum ergenlik ve menapoz durumlarýnda özellikle ortaya çýkabilir.

  4. #4

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    C- SAÇ TEMÝZLÝÐÝ VE BAKIMI


    Saçlar da baþ derisinde bulunan kýl köklerinden uzayarak büyüyen kýllardýr. Kýl köklerindeki bezlerden salgýlanan maddeler yaðlý yapýdadýr.

    Saðlýklý saçlara sahip olmak için düzenli biçimde yýkanmak gerekmektedir. Saçlarýn fýrçalanmasý dökülen saçlar, kir ve tozlarý uzaklaþtýrýcý iþlev görmektedir. Normal bir saçýn haftada en az bir ya da iki kez yýkanmasý gerekmektedir. Yaðlý saçlar ise daha sýk yýkanmalýdýr. Saçlar temiz su ile iyice durulandýktan sonra kurutulmadan önce nazik bir biçimde taranmalýdýr. Saçlarýn kurulanmasýnda yumuþak bir havlu kullanýlmalýdýr. Kurulama iþlemi de yumuþak olmalýdýr. Eðer sert bir havlu kullanýlýr ya da çok þiddetli ovulursa saçlarýn uçlarý çatallanabilir. Saçlar elektrikli kurutucularla kurutulabilir. Ancak kurutucunun saça çok yakýn tutulmamasý gerekmektedir. Bu durumda saçlý deri ve saçlar fazla sýcaktan olumsuz etkilenebilirler.

    Saçlarýn yýkanmasý için kullanýlan sabunlarýn ve þampuanlarýn esasýný kolay çözünebilir özellikteki yað eritici bir madde oluþturur. Þampuanlara ayrýca koku, renk ve yoðunlaþtýrýcý maddeler eklenir. Bu ek maddeler saçlý deride tahriþe yol açabilirler. Piyasada bulunan þampuanlarda kullanýlan bazý maddeler allerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle þampuan seçiminde, niteliði bilinmeyen maddelerden kaçýnýlmalýdýr.
    Saç diplerinde kepek varsa, sýk sýk çok sýcak olmayan su ve sabunla yýkamak yararlý olabilir. Saçlar bol su ile iyice durulandýktan sonra da kepeklenme önlenemiyorsa bir saðlýk kuruluþuna danýþýlmalýdýr. Hekim önerisi dýþýnda saçlar için yararlý olduðu ileri sürülen maddeler güvenli olmayabilirler. Saç temizliðinde kiþisel olarak kullanýlan fýrça ve taraklar sýk aralýklarla sýcak sabunlu su ile yýkanmalý ve durulanmalýdýr. Saðlýk yararý dýþýnda saçlarýn temizlik ve düzeni, insanlar arasýndaki iliþkilerde ve kendini iyi hissetmede etkisi olan olumlu dýþ görünüþ açýsýndan da önemlidir.

  5. #5

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    D- YÜZ, GÖZ VE KULAK TEMÝZLÝÐÝ

    Her sabah yataktan kalkýldýðýnda su ile yüzün yýkanmasý gerekmektedir. Gece uykudan önce, yüzün sabunla yýkanarak temizlenmesi yüz derisi üzerindeki günün kirini arýndýrýr. Cildin doðal kimyasal yapýsýna uygun sabunlar yüz temizliði için tercih edilmelidir.



    Çoðu zaman görme keskinliðinin kaybedildiði farkedilmeyebilir. Bu nedenle düzenli aralýklarla göz muayenesi yaptýrýlmalýdýr. Görme bozukluðu olanlarýn gözlük yerine kontakt lens kullanmasý oldukça yaygýndýr. Bazý kiþiler sadece göz rengini deðiþtirmek için estetik amaçlý kontakt lens kullanýrlar. Kontakt lens kullanýmýnda temizlik çok büyük önem taþýmaktadýr. Bu temizliðe ilk gün nasýl uyuluyorsa kontakt lens kullanýldýðý sürece de ayný titizlikle uyulmasý gerekmektedir.


    Bazen güzelliði daha belirgin hale getirmek için baþta göz çevresi ve kirpikler olmak üzere makyaj amacýyla yüze sürülen çeþitli maddeler kullanmaktadýr. Öncelikle bu maddelerin kaliteli olmasý çok önemlidir. Buna raðmen göz çevresinde ve yüzde mikrobik ya da allerjik sorunlarla karþýlaþýlabilir. Makyaj yapýlýyorsa her akþam yatmadan önce muhakkak göz çevresinde ve yüzde kullanýlan makyaj artýklarý uygun krem ve solüsyonlar kullanýlarak ya da su ve sabunla temizlenmelidir. Makyaj temizliðinde kullanýlan malzemelerin niteliði de en az makyaj malzemeleri kadar önemlidir. Bu tür malzemeler yeterince kaliteli olmadýðýnda cildin yýpranmasýna, sivilce ve siyah noktalarýn oluþmasýna hatta lekelenmelere yol açabilir.
    Kulak temizliðinde kulak arkasýnýn temizliði unutulmamalýdýr. Kulak içine herhangi bir cisim sokulmamalýdýr. Dýþ kulak yolunun zedelenmesi tehlikeli iltihaplanmalara neden olabilir.
    Kulaða küpe takarken bunun kulakta allerji yapabileceði bilinmelidir. Bu nedenle kullanýlacak küpelerin allerji yapma özelliði çok az olan altýn ya da gümüþten yapýlanlarý tercih edilmelidir.
    Klipsi olmayan küpe kullananlar kulak memesinde delik açtýrmaktadýrlar. Bu deliði açarken kullanýlan delici aracýn ve peþi sýra takýlan ip ya da halkanýn mutlaka mikropsuz olmasý gerekir. Aksi takdirde kulak memesinde çok tehlikeli durumlara yol açabilecek iltihaplanmalar görülebilir. Ayrýca kulak memesine delik açýlýrken tek kullanýmlýk aletler kullanýlmadýðý taktirde bugün için çok yaygýn hale gelmiþ kan yolu ile bulaþabilen sarýlýk (hepatit B), AIDS (HIV) gibi, mikroplarýn yol açtýðý hastalýklara yakalanma tehlikesi vardýr. Doðal olarak bu riskler kulak gibi vücudun baþka yerlerine de takýlan cildi delici takýlarýn ve iþlemlerin (dövme gibi) tümü için geçerlidir.

  6. #6

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    E- AÐIZ VE DÝÞ SAÐLIÐI

    Diþ ve diþ eti hastalýklarý ülkemizde ve dünyada en önemli saðlýk sorunlarý arasýndadýr. Ancak hayatý doðrudan tehdit etmediði için gereken önem verilmemektedir.
    Aðýz sindirim kanalýnýn giriþidir. Aðýzdaki olumsuzluklar diþ saðlýðýnýn bozulmasýna, sindirimin olumsuz etkilenmesine yol açar. Aðýzla aldýðýmýz yiyecekler çiðnenip, tükürükle karýþtýrýlarak yutulmaya ve sindirime hazýr hale getirilirler. Aðýz ayný zamanda konuþmaya yardým eder. Tat alma organý olan dilin; çiðneme, yutma, konuþma gibi çok önemli yan görevleri de bulunmaktadýr.
    Diþlerin besinlerin parçalanmasý, öðütülmesi görevlerinin yaný sýra konuþmada ve görünümümüzde önemli etkileri vardýr. Diþleri eksilmiþ kiþilerin bazý sesleri çýkarabilmeleri zorlaþýr, çiðnemede ve/veya ýsýrmada da zorluk olur. Diþlerin geliþim süreci içerisinde ilk çýkan süt diþleri, daha sonra yerlerini kalýcý diþlere býrakýr.
    Aðýz ve diþ saðlýðýnda en önemli iki hastalýk diþ çürükleri ve diþ eti iltihaplanmalarýdýr. Diþ eti hastalýklarý kimi zaman diþ yuvasýnýn bulunduðu çene kemiðinin erimesine kadar ilerleyen bir etki yapabilir. Diþ saðlýðýnýn bozulmasý vücuttaki diðer organlarý da etkileyebilir. Diþler neredeyse bütün sistemleri olumsuz etkileyen sürekli enfeksiyon odaðý haline gelebilir ve kalp, böbrek, eklemler vb. yapýlarda önemli saðlýk sorunlarýna yol açabilen enfeksiyonlara kaynaklýk edebilir.
    Aðýzda ve diþlerde yapýsal ve iþlevsel herhangi bir bozukluðun olmamasý, aðýz ve diþlerin görevlerini tam olarak yapabilmeleri durumu “aðýz ve diþ saðlýðý”nýn varlýðýný gösterir.
    1. Diþ Çürümesi


    Diþ çürüklerinin oluþmasýnda üç temel etmen bulunmaktadýr: Duyarlý bir diþ yüzeyi, mikroorganizmalar için elveriþli yiyecek artýklarý, bunlarýn parçalanmasýna ve asit oluþumuna yol açacak mikroorganizmalarýn varlýðý. Besinler içinde diþ çürümesine en çok neden olanlar karbonhidratlar, yani kabaca, þekerli gýdalardýr.
    Diþler düzenli olarak fýrçalanýr ve bakýmlarýna özen gösterilirse, mikroplar onlara zarar veremezler. Diþ çürüðü, diþte oyuklar yaparak diþin yapýsýný bozan ve kendi kendine iyileþmeyen bir hastalýktýr.
    Diþler iyi temizlenmeyecek olursa, üzerinde besin artýklarý ve mikroplar birikir. Aðýz içerisindeki bakteriler yiyecek artýklarýndaki þekerli maddeleri kullanarak onu saydam, yapýþkan bir madde haline getirir ve diþler üzerine yapýþmasýný saðlar. Bu birikintilere plak denir. Bu plaklar bakterilerin diþ üzerinde tutunmalarýný da kolaylaþtýrýrlar. Besinlerin tatlandýrýlmasý için kullanýlan þekerli maddelerin içinde bulunan asit, diþlere zarar verebilir, ancak bakterilerin kendileri de asit oluþturabilmektedir. Asit diþ minesinin erimesine neden olur. Böylece oluþan erime bölgelerinden giren mikroplar kolayca alttaki yumuþak dokuya ulaþabilirler.
    Asitler diþin koruyucu tabakasý olan diþ minesi üzerinde küçük delikçikler oluþturur. Bu delikler giderek geniþler ve küçük oyuklar haline gelir. Diþ minesinin erimesinden sonra çürük hýzla ilerler, alttaki tabakada geniþ ve derin bir oyuk meydana getirir. Diþ çürüðü diþ özüne doðru ilerledikçe diþler aðrýmaya baþlar. Çürük daha da ilerlerse diþ özü bölgesinde ve çene kemiði içerisinde cerahat oluþmaya ve birikmeye baþlar. Buna diþ apsesi denir. Eðer diþ hekimi tarafýndan daha baþlangýcýnda tedavi edilmeyecek olursa çürük diþ için daha zor, karmaþýk ve pahalý tedaviler gerekebilir. Diþ plaðý, diþ etlerinin önemli hastalýk nedenlerinden biridir. Yemeklerden sonra diþlerin fýrçalanmasý ve diþ ipi kullanarak yemek artýklarýnýn çýkarýlmasý diþlerin çürümesini, diþ eti hastalýklarýnýn oluþumunu ve ilerlemesini önler.
    Diþlerin aðrýmamasý saðlýklý olduðu anlamýna gelmez. Diþ aðrýsýnýn olmasý için diþ çürüðünün çok ilerlemiþ olmasý gerekir. Diþ çürüklerinin tedavi edilebilir dönemde belirlenmesi için aðrý oluþmasýný beklemeden senede en az iki kez diþ hekimine giderek diþlerin muayene ettirilmesi gerekir. Diþ hekimleri gerektiðinde diþlerin filmini çekerek gözle görünmeyen diþ oyuklarýný da belirleyebilirler.
    Diþ çürüklerinin erken dönemde tanýnmasý diþlerin kaybedilmesini engelleyebilir veya en azýndan geciktirebilir. Bu hem saðlýk açýsýndan, hem de sosyal ve ekonomik açýdan önemli katkýlar saðlar. Aðza takma diþ takýlmasýna olan ihtiyacý azaltýr. Hiçbir þey kendi doðal diþlerimizin yerini tutamaz. Kalýcý diþlerin erken dökülmesi beslenme sorunlarýna neden olur. Doðal diþlerin uzun süre dayanmasýnda aðýz ve diþ bakýmýnýn önemi çok büyüktür.
    Diþ saðlýðý açýsýndan sularla aldýðýmýz flor da çok önemlidir. Sularýnda flor eksikliði olan yerleþim yerlerinde diþ çürüklerinin oraný çok artar. Bu nedenle florla ilgili olarak saðlýk kuruluþlarýnýn önerilerine uyulmalýdýr.
    2. Diþ Eti Hastalýklarý
    Diþin diþ eti dýþýnda görünen bölümü diþ minesi denilen sert bir tabaka ile kaplanmýþtýr. Bunun altýnda daha yumuþak bir yapý vardýr. En içte ise diþ özü vardýr. Burada bol miktarda damar ve sinir bulunur. Diþ gövdesi diþ etine ve onun altýndaki kemiðe girdiði bölümde daralýr. Bu bölüme diþin boyun bölümü denir. Çene kemiði içinde kalan bölümüne ise diþin kök bölümü adý verilir. Diþ kökü diþ yuvasýnda çene kemiðine özel doku uzantýlarý ile sýkýca baðlanmýþtýr. Diþ eti hastalýklarý, diþ çürükleri aðýz kokusuna neden olabilir. Aðýz kokusu olduðunda nedeni araþtýrýlmalýdýr.


    Diþ eti hastalýklarý en önemli diþ saðlýðý sorunlarý arasýndadýr. Aðýz hijyeninin bozukluðu ile yakýndan iliþkilidir. Baþlangýç döneminden itibaren diþ etleri kolay kanar. Diþ eti kanamalarýnda diþ hekimi muayenesi zorunludur. Diþ etleri, diþ yuvalarý ve aðýz tabanýndaki iltihaplanmalar genel olarak diþ eti hastalýðý olarak bilinmektedir. Diþ üzerindeki plaklar bunun en önemli nedenidir. Tedavi edilmeyen diþ eti iltihaplarý çene kemiðinin de iltihaplanmasýna ve zarar görmesine yol açabilir.
    Diþ çürüðü, diþ eti hastalýklarý, sinüzit, bademcik iltihabý, solunum sistemi hastalýklarý, sindirim sorunlarý, aðýz bakým yetersizliði aðýz kokusuna neden olabilir. Bu hal, sosyal iliþkileri de etkiler. Bazý metabolizma hastalýklarý da aðýzda kendine özgü kokular yapabilir.
    3. Diþlerin Geliþim Bozukluklarý
    Aðýzda kapanma bozukluklarýna neden olan diþ düzensizlikleri diþlerin çürümesini kolaylaþtýrýr ve daha erken dönemde dökülmesine yol açar. Düzensiz diþler, alt ve üst çene arasýndaki iliþkinin bozulmasýna neden olabilir. Çiðneme ve temizleme güçlüðü yaratýrlar, kötü aðýz kokusuna yol açarlar.
    Düzensiz diþlerin en önemli nedeni süt diþlerinin zamanýndan önce yitirilmesi olabilir. Bunun sonucunda çýkan kalýcý diþler birbiri üzerine gelecek biçimde yerleþebilirler. Düzensiz diþler konuþma bozukluklarýna ve görünüm bozukluklarýna neden olabilir.
    Sigara diþlerde renk deðiþikliði yapar. Sigara içenlerin diþleri kahverengimsi bir renk alýr. Canlýlýðýný kaybetmiþ olan diþler gri renkte görünür. Çocuklarda hatalý olarak kullanýlan bazý ilaçlar da diþlerde renk deðiþikliðine neden olabilir. Aþýrý derecede flor diþlerin sararmasýna neden olabilir.
    Hamilelikte ve süt çocukluðu döneminde kullanýlan antibiyotik vb. bazý ilaçlar diþlerde kalýcý renk deðiþikliklerine neden olabilir. Bu nedenle hekim önerisi olmaksýzýn ilaç kullanýlmamalýdýr.
    4. Aðýz ve Diþ Saðlýðý Nasýl Korunur?


    Diþ hastalýklarý ve diþ saðlýðýnýn korunmasý açýsýndan erken taný çok önemlidir. Bu nedenle yýlda en az iki kez diþ hekimine muayene olunmasý önerilir.
    Diþ çürümelerinin önlenmesinde sularda yeterli flor olmasý, düzenli olarak diþlerin fýrçalanmasý, diþ ipi kullanýlmasý, aþýrý tatlý ve þekerli yiyeceklerden olabildiðince kaçýnma bunlar yendiðinde mutlaka diþlerin fýrçalanmasý, diþ hekimi kontrollerine gidilmesi temel uygulamalardýr. Diþ eti hastalýklarýnýn önlenmesinde de diþ fýrçalama ve düzenli diþ hekimi kontrolleri önemlidir.
    Diþlerde geliþim bozukluklarý varsa erken dönemde özel diþ hekimliði dallarýnda uzmanlaþmýþ birimlere baþvurularak gerekli tedavi saðlanmalýdýr.
    Aþýrý asitli ve þekerli yiyecekler mikroorganizmalarýn etkisini artýrýr. Diþler sert cisimlerle karýþtýrýlmamalý, fýndýk, ceviz vb. kabuklu yiyecekler diþlerle kýrýlmamalýdýr. Bunlar diþ minesinin çatlamasýna ve bakterilerin etkisinin artmasýna neden olur. Diþ minesinin koruyucu etkisi ortadan kalkar.
    5. Diþ Fýrçalama Tekniði

    Diþlerimizi korumanýn en etkili yolu düzenli olarak fýrçalamaktýr. Diþ fýrçalamanýn ilk adýmý doðru fýrça seçimidir. En uygun fýrça naylon ve orta sertlikteki fýrçalardýr. Aðýz içinde kolay hareket ettirilmesi ve arka diþlere rahat ulaþabilme açýsýndan fýrçanýn kafasýnýn fazla büyük olmamasý tercih edilir. Uygun fýrça seçildikten sonra diþler en az günde iki kere düzenli olarak fýrçalanýr. Diþ macunu aðza verdiði hoþa giden koku ve his nedeniyle diþ fýrçalanmasýný kolaylaþtýrýr. Diþ parlatma tozlarý diþ hekimi önerisi olmadýkça kullanýlmamalýdýr. Aþýrý kullanýmlar diþ saðlýðý açýsýndan zararlýdýr.

    Diþ fýrçalanmasýnda fýrçanýn duruþu dýþýndaki temel hareket aynýdýr: Fýrça diþ eti çizgisine eðimli olarak yerleþtirilir. Bu durum bozulmadan küçük dairesel hareketlerle diþler fýrçalanýr. Daha sonra fýrça, bir fýrça boyu kadar kaydýrýlarak fýrçalama sürdürülür.
    1. Diþ fýrçasý 45 derecelik açý yapacak biçimde tutulur ve diþ eti hizasýndan baþlanarak aðýz boþluðuna doðru fýrçalamaya baþlanýr. Dýþ yüzeylerden baþlayan fýrçalama sert darbeler halinde deðil, yumuþak ve daireler çizecek biçimde, ön diþlerden arka diþlere doðru yapýlmalýdýr.
    2. Daha sonra diþlerin iç yüzeyleri ayný þekilde fýrçalanýr. Bu iþlemde fýrça eðik tutularak, diþ etinden aðýz boþluðuna doðru hareket ettirilir.
    3. Daha sonra diþlerin çiðneme yüzeyleri fýrça düz olarak ileri geri hareket ettirilerek fýrçalanýr.
    Fýrçalama iþleminin en az iki-üç dakika sürmesi gerekir. Saðlýklý diþ etleri fýrçalama sýrasýnda kanamaz.
    Diþ fýrçasý kiþiye ait bir araçtýr, baþkalarýyla paylaþýlmaz. Diþ fýrçalarý birkaç ayda bir, en geç altý ayda deðiþtirilmelidir. Gerektiðinde ara yüzlerin etkin olarak fýrçalanmasýný saðlamak üzere ara yüz fýrçalarý kullanýlýr. Bunlarla ilgili önerilerini almak üzere diþ hekimine baþvurmak gereklidir.
    6. Diþ Ýpi Kullanýmý


    Diþ ipi, diþ aralarýnda kalan yiyecek artýklarýnýn uzaklaþtýrýlmasý açýsýndan çok yararlý bir araçtýr. Çok küçük yaþlardan baþlanarak uygun diþ fýrçalama ve diþ ipi kullanma tekniklerinin öðrenilmesi gerekmektedir.
    Diþler fýrçalandýktan sonra diþ ve diþ eti çizgisi ile diþler arasýnda kalan yemek artýklarýnýn temizlenmesi için diþ ipi kullanýlýr. Bu artýklar en önemli çürük nedenlerindendir.
    1. Otuz santimetre kadar diþ ipi alýnýr. Diþ ipinin bir bölümü bir elin orta parmaðýna diðer ucu da diðer elin orta parmaðýna dolanýr. Ýpin bir bölümü ortada kalmalýdýr.
    2. Ortada kalan ip bölümü iþaret parmaðý ile geriye doðru itilir.Ýp, diþler arasýndan geçirilir. Bu hareket sýrasýnda sert olunmamalýdýr. Ýp diþ etine kadar indirildikten sonra aðýz boþluðuna doðru diþ aralarýný sýyýracak biçimde indirilir. Bu sýrada diþ etinin kesilmemesine özen gösterilmelidir.
    3. Ayný uygulama diðer bir parça ip alýnarak alt diþler için de tekrarlanýr.

  7. #7

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    F- MEMELERÝN BAKIMI

    Kýzlarda meme geliþimi 8-13 yaþlarýnda baþlar. Meme bakýmý geliþmeyi izler. Memelerin geliþimi sýrasýnda önce bir tomurcuklanma, daha sonra meme dokusunda geniþleme ve büyüme olur. Memenin büyümesi ile beraber meme ucundaki kahverengi kýsým da büyümeye baþlar. Geliþiminin sonuna doðru meme ucunun kahverengi kýsýmdan daha kabarýk bir hale geldiði fark edilir.

    Kýzlarda meme geliþimi baþladýktan birkaç sene sonra sütyen giyme gereksinimi doðar. Genç kýz ne zaman sütyen giyme gereksinimi olduðunu en iyi kendisi anlar. Bir genç kýza sütyen almasýnda yardýmcý olabilecek en yakýn kiþi annesi veya ailesinden birisidir. Öncelikle hangi boy sütyen alýnmasýna karar vermek gerekmektedir. Bunun için öncelikle göðüs çevresi göðüs altýndan mezurle ölçülür, bu sütyenin beden büyüklüðünü vermektedir. Ýkinci ölçüm ise kalýp için gerekmektedir. Ýkinci ölçüm göðsün meme uçlarýndan yapýlan ölçümüdür. Göðüs altý ile göðüs uçlarý arasýndaki ölçümler arasýndaki fark hesaplanýr. Bu fark 15 cm.den az ise “B” kalýbý, 15-22 cm arasýndaysa “C” kalýbý ve 22 cm den büyükse “D” kalýbýdýr. Ýlk defa sütyen takarken pamuklu dokumadan, göðüsleri rahatça saran ve destek olanlar tercih edilmelidir.
    Sütyen doðrudan vücuda giyilen bir çamaþýr olup, sýk sýk deðiþtirilmesi gerekmektedir. Sütyenlerin yýkanma kurallarý ise genellikle üzerinde bulunan kullaným kýlavuzunda bulunmaktadýr.

  8. #8

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    G- CÝNSEL BÖLGENÝN TEMÝZLÝÐÝ


    Ergenlik dönemiyle birlikte kýzlar ve erkeklerde üreme organlarýnda bazý deðiþiklikler olmaya baþlar. Erkeklerin üreme organlarýnda olan deðiþiklik büyüme ve geliþme tarzýnda olur. Ayrýca bu dönemde erkek üreme organlarýnýn etrafýnda kýllanma baþlamýþtýr. Önce kýsa ve ince olan tüyler daha sonra kalýnlaþmaya, sertleþmeye ve kývrýlmaya baþlar. Erkeklerde cinsel organ etrafýnda olan kýllanmanýn ardýndan koltuk altlarýnda, göðüste, yüzde býyýk ve sakal tarzýnda kýllanma da baþlar. Kýzlarda da dýþ üreme organlarýnda ve koltuk altlarýnda kýllanma baþlar. Erkeklerdeki gibi önce kýsa ve ince olan tüyler, daha sonra kalýnlaþmaya, sertleþmeye ve kývrýlmaya baþlarlar. Bu dönemden itibaren vücut temizliðinde banyo yapma dýþýnda üreme organ temizliðine özel olarak önem vermek gerekmektedir. Kýllý deride ter bezleri çok daha fazla sayýdadýr. Bu nedenle terleme ve terleme sonrasýnda koku çok daha rahatsýz edici olabilir. Bunun yaný sýra terlemeden dolayý kirlenme ve cildimizde mikroplarýn yerleþmesi çok daha kolay olmaktadýr. Mikroorganizmalarýn bu bölgelere yerleþmesi ile kaþýntý, kýzarýklýk, þiþme, aðrý ve o bölgede ýsý artýþý gibi iltihabýn belirtileri görülmeye baþlar.
    1. Adet Döneminde Temizlik ve Bakým Nasýl Yapýlmalýdýr?

    Kýzlar yaklaþýk on iki, on üç yaþlarýna geldiklerinde, bir gün çamaþýrlarýnda kan lekesi görürler. Genç kýz bu kan lekesinin ne olduðunu bilmiyorsa korkabilir, endiþelenerek telaþlanabilir. Bazen bilgisi olsa da utanabilir, çekinebilir. Hemen hemen bütün genç kýzlar bu duygulardan bir kaçýný beraber yaþarlar. Bu nedenle ergenlik belirtileri baþlayan kýz çocuklarýna bu konuda önceden bilgi verilmelidir. Adet kanamasý yaklaþýk ayda bir defa vajinadan gelen bir kanamadýr. Normalde 21-35 günde bir adet görme olabilir. Kanama süresi ise 3-7 gün arasýnda deðiþir. Adetin baþlamasý sýrasýnda hafif bir karýn ve kasýk aðrýsý, uyku hali, yorgunluk, halsizlik ve sinirlilik olabilir. Ýlk gün aðrý biraz daha fazla, kanama ise koyu renklidir. Daha sonra miktar giderek artar. Bir kaç gün içinde kanama azalýr ve renginin açýldýðý dikkat çeker.
    Adet döneminde kadýn üreme organlarýndan rahmin iç duvarýný kaplayan ince doku atýlmakta olup, bu doku mikroplarýn çok sevdiði bir ortam özelliðini taþýmaktadýr. Bu nedenle ayakta ya da baþkalarý tarafýndan kullanýlmayan temiz bir taburede oturarak yýkanma önerilir.
    Eðer sýk olarak banyo yapma olanaðý yoksa, adet döneminde dýþ üreme organlarýnýn özel olarak temizlenmesi gerekmektedir, çünkü adet sýrasýnda rahimden gelen kan kullanýlan pet ile dýþ üreme organlarý arasýnda birikmektedir. Dýþ üreme organlarý derisi üzerinde biriken bu kan artýklarý yine mikroplarýn yerleþmesi ve üremesi için oldukça uygun bir ortam oluþturmaktadýr. Cilt üzerinde doðal olarak bulunan mikroorganizmalar vardýr. Cilt temizliðine dikkat edilmediði zaman bu mikroplar cildimize zarar verecek þekilde üremeye baþlar. Bunun yaný sýra bu bölgede idrar yolu çýkýþý bulunmaktadýr ve baðýrsaklarýn çýkýþýna da yakýndýr. Baðýrsaklardan atýlan dýþký içinde çok sayýda mikrop vardýr, tuvalet sonrasý temizlik, dýþkýnýn ön tarafa bulaþmasýný önlemek için önden arkaya doðru yapýlýr. Aksi halde (arkadan öne doðru) mikroplar kolaylýkla bu bölgeye bulaþabilir. Dýþ üreme organlarýna gelen bu mikroplar yalnýzca burada yerleþmekle kalmaz, bu bölgeden içeriye doðru rahatlýkla giderek iç üreme organlarýnda ve idrar yollarýnda da iltihap oluþmasýna neden olabilirler.
    Adet döneminde dýþ üreme organlarýnýn temizliðinin yaný sýra kullanýlan pedlerin temizliðine de dikkat edilmesi gerekmektedir. Çamaþýr içine konan kaný emmesi istenen malzemenin temiz olmasý gerekmektedir. Adet döneminde kullanýlmasý için üretilen özel pedler bulunmaktadýr. Pedler temiz olarak üretilmekte ve kullaným kolaylýðý da bulunmaktadýr. Külot içine yerleþtirilen pette bulunan koruyucu tabaka emilen adet kanýnýn çamaþýra geçmesini önlemektedir. Pedler bir defa kullanýlmalý, kanama durumuna göre sýk sýk deðiþtirilmelidir (bir ped asla altý saatten uzun kullanýlmamalýdýr). Gece kullanýmýna veya kanamanýn fazla olduðu durumlara yönelik özel pedler üretilmektedir. Pedlere mikrop bulaþmamasý için kullanmadan önce açýkta taþýnmamalý, özellikle dýþ üreme organlarýna temas edecek yüzü asla kirletilmemelidir. Sadece taþýma deðil, kullaným öncesi el temizliði de önemlidir. Ellerin önceden sabunlu su ile yýkanmýþ olmasý ve pedin dýþ üreme organlarýna temas edecek yüzünün olabildiðince ellenmemesine gayret edilmelidir. Pedler kullaným sonrasý küçük torbalara konmalý ya da önerildiði þekilde katlanarak çöp kutusuna atýlmalýdýr. Pedler suda erimeyen malzemeden olduðu için tuvalete atýlmamalý ve kapatýlmadan açýkta býrakýlmamalýdýr.
    Ülkemizde adet döneminde bez kullanýmý da oldukça yaygýndýr. Bezlerin kullanýmýnda da uyulmasý gereken bazý kurallar vardýr. Bezin adet dönemi için sývý emici özelliði olan pamuklu kumaþlardan, kenarlarýnýn bastýrýlarak özel olarak hazýrlanmasý gerekmektedir. Adet kaný ile kirlenen bezin üzerindeki kanýn yýkanmasý, çamaþýr suyunda bekletilerek mikroorganizmalardan temizlenmesi, iyice durulanmasý, kuruduktan sonra da ütülenerek yine mikroorganizmalarýn yok edilmesi gerekmektedir. Ayrýca temiz bir þekilde saklanmasý ve taþýnmasý da önem taþýmaktadýr. Bezlerin deðiþtirilme sýklýðý da pedler gibidir, ancak bezin sývýyý içinde tutup dýþarýya vermeme özelliði olmadýðý için çamaþýrý kirletmesi daha kolay olabilir.
    Bazý kiþiler de adet döneminde pamuk kullanmaktadýr. Pamuðun kolaylýkla ayrýlabilme özelliði kullaným zorluðuna neden olabilir. Pamuk kullanýmý özellikle isteniyorsa, o zaman pamuðun temiz bir gazlý bez ile sarýlarak kullanýlmasý yerinde olur. Deðiþtirme sýklýðý, saklanmasý ve uygulanmasý sýrasýndaki öneriler bez ile aynýdýr.
    Ülkemizde tampon kullanýmý da yaygýnlaþmaya baþlamýþtýr. Tampon vajina içine yerleþtirilen ve vajinadan dýþarýya doðru sarkan bir ipi olan, adet kanýný emecek þekilde özel olarak hazýrlanmýþ bir malzemedir. Üç deðiþik büyüklükte hazýrlanmýþlardýr. Bu materyalin üretiminde pamuk kullanýlmakta, ancak özel iþlemlerden geçirilerek parçacýklarýn vajina içinde ayrýlmamasý saðlanmaktadýr. Tampon temiz bir þekilde üretilmekte, kullanýma kadar üzeri kapalý kalmaktadýr. Kullaným öncesinde yine ellerin mutlaka temiz olmasý gerekmektedir. Kullaným kýlavuzunda anlatýldýðý gibi, tampon üzerindeki ambalaj gösterilen yerden açýlmalý, hiçbir yere konmadan hemen uygulanmalýdýr. Uygulamayý kolaylaþtýrmak amacýyla bazý tamponlarda yardýmcý bir araç bulunur. Tamponlar vajina içine doðrudan yerleþtirildiði için uygulama sýrasýnda temizliðe özellikle önem verilmelidir. Tamponun vajinada altý saatten fazla kalmamasýna özen göstermek gerekir. Tamponun daha uzun süre kalmasý halinde vücutta bulunan mikroplarýn, üzerinde üreyerek kana karýþmasý “toksik þok” olarak bilinen istenmeyen bir duruma neden olabilir. Ýlk belirtileri ateþ ve kan basýncýnýn düþmesi olan, hastanede yatarak tedavi gerektiren toksik þok, ölüme neden olabilir.
    2. Tuvalet Sonrasý Beden Temizliði

    Saðlýklý bir insanda idrar mikrop içermez, ancak dýþkýnýn her milimetre küpünde milyonlarca bakteri bulunur. Bunlar baðýrsaklarýmýzdan atýlmýþ olmasýna raðmen, herhangi bir yolla tekrar vücudumuzun iç ortamýna bulaþtýklarýnda hastalýða neden olurlar. Bu nedenle özellikle dýþkýlama sonrasý temizliðin özenle yapýlmasý çok önemlidir. Dýþkýlama sonrasý temizlik, daha önce de belirtildiði gibi idrar çýkýþý açýklýðýna ve kadýnlarda vajina giriþine mikrop bulaþtýrmamak için mutlaka önden arkaya doðru yapýlmalýdýr. Burada dikkat edilmesi gereken diðer noktaysa, dýþkýlama sonrasý temizlik yapýlýrken ellere mikrop bulaþtýrýlmamasýdýr. Dýþkýlama sonrasý temizlikte doðrudan eller kullanýldýðýnda kirlilik öyle artmaktadýr ki etkili yýkama ile dahi eller tam olarak temizlenmemektedir. Bu nedenle dýþkýlama sonrasýnda ilk temizliðin, gözle görünür bir kirlilik kalmayýncaya kadar yinelenerek her seferinde kuru temiz tuvalet kaðýdýyla, daha sonra yine el deðdirilmeden fýþkýran suyla ya da ýslatýlmýþ kaðýtla yapýlmasý ve bölgenin tuvalet kaðýdý ile kurulanarak temizliðin bitirilmesi en uygunudur. Bu iþlem bittiðinde eller mutlaka aþaðýda el temizliðinde anlatýlan þekilde etkili bir biçimde yýkanmalýdýr. Özellikle ellerde istenmeyen bir bulaþmanýn olduðu durumlarda kullanýlan musluk, sifon ya da kapý kolu ve benzeri bir yüzeye dokunmak gerekiyorsa, buralara doðrudan temas yerine tuvalet kaðýdý kullanarak dokunmak, tuvalet kaðýdýnýn ruloda kalan bölümünü kirletmemek, hem daha sonra kendimizi hem de birlikte ortamý paylaþtýðýmýz insanlarý, dýþký ile bulaþtýrmamak açýsýndan önemlidir.

  9. #9

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    H- EL VE TIRNAK TEMÝZLÝÐÝ VE BAKIMI


    Günlük yaþamda en fazla kirlenen organlarýn baþýnda eller gelmektedir. Kirli yüzeylere sürtünen ve dokunan ellerin yýkanmadýklarý sürece birer mikrop barýnaðý olmaya baþladýðý bilinmelidir. Bu nedenle ellerin düzenli olarak yýkanmasý gerekmektedir. Olanak bulunan her ortamda eller akar su altýnda sabunla, el sýrtý, avuç içi ve parmak aralarý köpüklerle kaplanýp 15 saniye ovuþturularak (yavaþça 15’e kadar sayarak bu süre belirlenebilir) yýkanmalý, durulanmalý, baþkasý tarafýndan kullanýlmamýþ havlu, kaðýt havlu ya da kaðýt mendille kurulanmalýdýr. Kurulama olanaðý yoksa elleri bir yere sürmek yerine havada kendiliðinden kurumasýný saðlamak en doðru davranýþtýr. Týrnaklarýn kesilmiþ, varsa ojenin eskimemiþ olmasý el temizliði için ön koþuldur. Su ve sabun bulunmayan yerlerde el temizliði hazýr ýslak temizlik mendiliyle yapýlabilir.
    Eller ne zaman yýkanmalýdýr?
    • yemeklerden önce ve sonra
    • yemek hazýrlamadan önce ve sonra
    • diþ, aðýz, yüz, göz temizliði yapmadan önce
    • tuvalet gereksiniminin giderilmesinden önce ve sonra
    • kirli, tozlu bir iþi tamamladýktan sonra
    • dýþarýdan eve ve iþe geldikten sonra
    • hasta olan bir yakýnýmýzý ziyaretten sonra
    -yukarýdakilere uyan hiçbir iþ yapýlmasa dahi gün içinde çeþitli saatlerde (her zaman temiz görünecek þekilde)


    Týrnaðýn etten ayrýldýktan sonraki bölümünün altýnda kir ve yað kolayca birikir. Ayrýca burada mikroplar barýnabilir, baðýrsak parazitlerinin yumurtalarý da bulunabilir. Týrnaklarýn düzenli kesilmesi, banyo yaparken de týrnak fýrçasý ile fýrçalanarak temizlenmesi gerekir. Týrnak yemek, bu nedenle de saðlýða zararlý bir alýþkanlýktýr.
    El týrnaklarý yarým ay biçiminde, ayak týrnaklarý ise düz olarak kesilir. Ayak týrnaklarýnýn yarým ay biçiminde kesilmesi týrnak batmalarýna neden olabilir.

  10. #10

    Kullanýcý Bilgi Menüsü

    Standart

    I- AYAK TEMÝZLÝÐÝ


    Ayaklar her gün çorap ve ayakkabý içerisinde terlediðinden düzenli olarak yýkanmalýdýrlar. Yýkanma iþlemi yapýlmaz ise çevreyi rahatsýz edecek kokular, daha sonra da ayak saðlýðýný bozabilecek nasýr gibi sorunlar ortaya çýkabilir. Ayaklar düzenli olarak yýkanmalý, her yýkamadan sonra parmak aralarý havlu hatta saç kurutma aracý ile iyice kurutularak mantar enfeksiyonlarý için ortam oluþmasý önlenmelidir. Ayak havlularý ellerin kurulanmasýnda kullanýlmamalýdýr.
    Ayak saðlýðý ve temizliði için kullanýlan çorap ve ayakkabý da önemlidir. Özellikle çoraplarýn pamuklu olmasý ayak saðlýðý için tercih nedenidir. Çoraplarýn temiz olmasý ve günlük olarak deðiþtirilmesi gerekmektedir.

Sayfa 1/5 12345 SonSon

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Þu an Bu Konuyu Gorunteleyen 1 Kullanýcý var. (0 Uye ve 1 Misafir)

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajýnýzý Deðiþtirme Yetkiniz Yok
  •