Myanmar’ı hafta sonunda vuran Nergis kasırgasında ölenlerin sayısı 22 bini geçti. Felakette onbinlerce kişi kaybolurken, yüzbinlerce kişi ise evsiz ve susuz kaldı.
YANGON - Myanmar’ı Cumartesi günü vuran Nargis kasırgasının ardından, ölü sayısı 22 bini buldu. Birçok yardım kuruluşu kasırganın, tsunamiden sonra Asya’nın gördüğü en büyük felaket olduğunu söylüyor. Onbinlerce kişinin evsiz kaldığı ülkede, 41 bin kişinin de kayıp olması, ölü sayısının artabileceğine dair endişelerin büyümesine neden oluyor.
Myanmar’ı hafta sonu etkisi altına ve alan hızı saatte 190-200 km’yi bulan Nargis kasırgasının ardından, Myanmar’da felaketin boyutu büyüyor. Gün geçtikte artan ölü sayısının 22 bini bulduğu açıklandı. Kasırga, on binlerce kişiyi de evsiz bırakırken, henüz 41 bin kişinin de kayıp olması felaketin bilançosunun artacağı endişesini güçlendiriyor.
2004’te yaşanan tsunami faciasında dış yardımları reddeden Myanmar askeri yönetimi, 48 saat gecikmeyle de olsa, bu defa uluslararası yardım örgütlerine kapılarını açacağını açıkladı.
Myanmar’a dün, aralarında Uluslararası Kızılhaç Teşkilatı, BM ajansları ve uluslararası yardım örgütlerinin bulunduğu birçok kuruluş yardım sağlamaya başladı. Uluslararası kuruluşlar, yardım faaliyetlerinin eşgüdüm içinde yapılması amacıyla Tayland’ın başkenti Bangkok’ta bir toplantı düzenlediler ve ortak hareket edeceklerini duyurdular.
ABD Başkanı George W. Bush’un eşi Laura Bush felaket bölgesine yardımda bulunacağını, ancak bir Amerikan ekibinin felaket bölgesinde inceleme yapmasına izin verilmesi halinde, daha fazla yardım sağlanabileceğini söyledi.
ABD’nin yanı sıra Avrupa Birliği, Japonya, Avustralya, Çin ve Hindistan da, bölgeye acil yardım gönderiyor.
Ancak Birmanya’daki askeri yönetime, çağrılar karşısında yavaş davrandığı eleştirisi getiriliyor.
Bu arada, BM yetkilileri kasırganın acil yardıma muhtaç bıraktığı insanların sayısının yüz binlere çıkabileceğini belirtti ve yollarda oluşan zararlar yüzünden birçok ufak yerleşim birimine ulaşılamadığını kaydetti.
BM’nin Bangkok’taki afet merkezinden Richard Horsey de, yüz binlerce kişinin barınak ve temiz su ihtiyacı içinde olduğunu ancak şimdilik tam sayıyı bilmediklerini kaydetti.
SALGIN HASTALIK TEHDİDİ
Myanmar devlet radyosu ise afetin ardından, salgın hastalık tehdidine karşı halkı uyardı. Radyo, 4 gündür elektrik ve sudan yoksun ülkenin en büyük kenti Yangon’daki 6 milyon kişiden yiyecekleri parazitlerden korumaya çalışmalarını ve kaynatmadan su içmemelerini istedi. Yangonlulardan taze meyve yemeleri, temiz tuvaletleri kullanmaları, düzenli olarak çöplerini atmaları, sivrisinek ve yılanlara dikkat etmeleri de istendi.
Myanmar’daki yönetimin yetkilileri ise, yeni anayasa için 10 Mayısta yapılacak referandumun, kasırgadan etkilenen bazı yerleşim birimlerinde ertelenmesine karar verdi.
Bu Linki Görmeniz İçin SupersatForuma Uye Olmanız Gerekmektedir.
ntvmsnbc.
Yer imleri