Balığın insan hayatındaki gerekliliği anne karnında başlar, bebeklikte, ergenlikte, yetişkinlikte ömür boyu devam eder.
HamilelikHamilelikte balık hem anne için, hem de anne karnındaki bebek için çok önemli bir besin kaynağıdır. Anne, çocuğunun geleceği için balık yerken, kendi sağlığı için de vazgeçilmez bir besini tüketmiş olur.

Hamilelik döneminde anne adayının kalsiyum ihtiyacı artar. Bebeğin kemik oluşumunda kalsiyum etkilidir. Anne adayı yeterli kalsiyum almaz ise bebek için gerekli olan kalsiyum miktarı anneden karşılanmaya çalışılır. Bu da annenin ileriki yaşlarda kemik erimesine neden olabilir. Sardalya gibi kılçığı ile birlikte pişmiş ve yenilen balıklardaki kalsiyum miktarı çok yüksektir. Bir adet sardalya balığındaki kalsiyum miktarı bir bardak süttekine denktir.

Balık yiyen anne adayının bebeği büyük olur ve normal doğumlarda doğumu daha rahat gerçekleşir. Ayrıca bebeğin büyük olması ileride karşılaşabileceği hastalıklara karşı dirençli olmasını sağlar.

Araştırmalara göre balık yiyen anne adayının sütünde DHA oranı daha fazladır, sütü daha faydalıdır. DHA bebeğin beyin ve sinir sisteminin gelişiminde çok önemlidir. Bebek hem anne karnındayken DHA alımı yapar, hem de anne sütü ile DHA alımını devam ettirir. DHA, beyni besleyen tek maddedir. Balık yiyen annenin bebeği, DHA alımı ile daha zeki olur.

Ayrıca balık yiyen annenin bebeğinin göz gelişimi, duygusal ve davranış gelişimi daha sağlıklı olur.

BebeklikBebekler DHA ve omega yağlarını anne sütünden alırlar. Bu nedenle annenin balık yemesi gerekli ve önemlidir.

Bebeklerin beyin gelişimleri 18. aya kadar devam etmektedir, bu nedenle DHA alımı çok önemlidir. Ancak uzmanlar yeni doğan bebeklerin gelişimi için ilk 9-15 gün DHA alımının özellikle önemli olduğunu ifade etmişlerdir.

Bebekler 9. aydan sonra balık yemeye başlayabilir. Balık, bebeğin göz sağlığı, sinir sistemi, duygusal ve davranış gelişimi için önemlidir.

DHA alımı ile prematüre bebeklerde de görme keskinliği gelişimi hızlanmaktadır.

Ayrıca araştırmalarda balık tüketen 9-10 aylık bebeklerde zihinsel yeteneklerin arttığı gözlemlenmiştir.

ÇocuklukBalık önemli bir kalsiyum kaynağıdır. Özellikle sardalya gibi balıklar kalsiyum deposudur. Bir sardalya balığının içindeki kalsiyum miktarı, bir bardak süte eşittir. Balık çocuklardaki sağlıklı kemik ve diş gelişimi için gereklidir.

Balık vücut direncinin artması için gereklidir. Balık yiyen çocuklar sağlıklı gözlere sahip ve parlak zekalı olurlar.

ErgenlikErgenlik insan hayatında önemli bir eşiktir. Vücut gelişimi ve farklılıklar bir yandan, öğrenim savaşı diğer yandan bu çağlar insan hayatının en yoğun duygu karmaşalarını geçirdiği dönemdir. Sağlıklı ve dengeli beslenmek, her yaşta olduğu gibi bu yaş döneminde de çok önemlidir. Balık yiyenler parlak zekalı olur, algı ve öğrenme kabiliyetleri daha yüksektir. Ergenlik dönemindeki öğrenme ve eğitim hayatı yoğun bir dönem olduğu için balık özellikle önemlidir.
Gelişmekte olan vücudun kalsiyuma, vitamine, minerale ihtiyacı vardır.
Kalsiyum kaynağı olan balık, sağlıklı kemik ve diş gelişimi için gereklidir.
Balık vücut direnci için, sağlıklı gözler için gereklidir.

YetişkinlikBalık beyin gelişimi için ne kadar önemliyse, beynin beslenmesi için de o kadar önemlidir. Balık yiyen kişilerin hafızası daha kuvvetlidir. Balık; sinir sistemini korur, kronik yorgunluktan korunmaya yardımcı olur.

Araştırmalara göre 30’lu yaşlarda depresyon daha yoğun gözlemlenmektedir. Omega 3 yağ asidi depresyona karşı koruyucudur. Depresyon tedavilerinde Omega 3 ve Omaga 6 yağ asitlerinin önemi bilimsel olarak saptanmıştır.

Balık, vücut direncini artırır. Araştırmalara göre balık; kanser ve diyabet riskini azaltır. Ayrıca kalp ve cilt sağlığının korunmasında da önelidir. Hipertansiyonu önler. Kişi diyabetli ise kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.

Formda kalmak için, bol bol balık yemek şarttır. Ortalama yağ içeriği kırmızı ete oranla % 20 azdır. Düşük kalorili rejimlerde, mezgit, çupra gibi, yağ oranı düşük balıklar tavsiye edilmektedir.

Orta YaşlılıkBalık beyin gelişimi için ne kadar önemliyse, beynin beslenmesi için de o kadar önemlidir. Balık yiyen kişilerin hafızası daha kuvvetlidir. Balık; sinir sistemini korur, kronik yorgunluktan korunmaya yardımcı olur. Balık depresyon riskini azaltır. Omega 3 yağ asidi depresyona karşı koruyucudur. Balık, cilt sağlığı için de gereklidir. İlerlemeye başlayan bu yaşlarda istenmeyen kırışıklıklar oluşmaya başlar. Balık, kırışıklıkların yoğun olmamasını sağlar.
Balık, vücut direnci artırır. Araştırmalara göre balık; kanser ve diyabet riskini azaltır. Ayrıca kalp ve cilt sağlığının korunmasında da önelidir. Hipertansiyonu önler. Kişi diyabetli ise kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. Ayrıca romatizma semptomlarını da azaltır.

YaşlılıkBalık beyin sağlığını korumada da çok önemlidir. Yaşlılık döneminin korkulu rüyası alzheimer. Düzenli balık yiyen yaşlıların alzheimer olma riskinin azaldığı gözlemlenmiştir. Ayrıca balık, sinir sistemini korur, kronik yorgunluktan korunmaya yardımcı olur.

Balık, yaşlılık döneminin de çok önemli bir besinidir. Her yaşta olduğu gibi yaşlılık döneminde de vücut direncini artırır. Araştırmalara göre balık; kanser ve diyabet riskini azaltır. Ayrıca kalp ve cilt sağlığının korunmasında da önemlidir. Hipertansiyonu önler. Kişi diyabetli ise kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. Ayrıca romatizma semptomlarını da azaltır.


Kaynak: Dardanel