Sağlıklı beslenme önerilerinin başında, bol balık yemek geliyor. Balığın yağında bulunan Omega-3 adlı yağ asitlerinin sağlık alanında yararları büyük. Damar sertliği riskini azaltarak kalp krizleri ve inmelere kaşı koruduğu gibi kansere karşı koruyucu etkiki de belirlendi. Son yıllarda sedef hastalığının belirtilerini azaltma yönünde de yararlı etkisi kanıtlandı. Balığın yararları bunlarla bitmiyor, ancak çevre kirliliği de bazı kuşkular getirmiyor değil. Açık denizler bu açıdan nisbeten rahatlatıcı olmakla beraber, özellikle küçük ve kirlilik riski bulunan göllerden yakalanan balıklar gövdesinde DDT, civa ve benzeri kimyasal zararlı maddeleri bulundurabiliyor. Bu zararlı maddeler balığın en çok derisinde ve yağ dokusunda yerleşiyor. Bu nedenle derisini yememekte yarar var. Yağının da olabildiğince uzaklaşacağı tarzda, örneğin ızgara, fırın vb. pişirmek uygun olmakta. Süzülmüş yağı yemek doğru değil. Aynı şekilde yağı yoğunlaştıracağı için, kızartma da önerilmiyor. Balığın yaşlısı, daha yağlı olacağı ve yüzdüğü sularda eğer toksik maddeler varsa buna uzun yıllar boyu maruz kaldığı için pek önerilmiyor. Bunun yerine genç olanını, yani kendi cinsinin küçük gövdeli olanını tercih etmek daha güvenli
Yer imleri