MASON LOCASI'NDA 'YOLSUZLUK' KRİZİ: 'BÜTÜN KARARLARI BERABER İMZALADIK!..'
Türkiye masonlarının en önemli kolu olan Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası’nın yeni Üstadı Prof. Asım Akin tarafından ağır bir dille suçlandığı iddia edilen eski Üstad Kaya Paşakay, söylenenlerin yalan olduğunu ve karalama amacı taşıdığını ifade etti.
15 Mart 2006 Çarşamba 07:30
Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası’nın yeni Üstadı Prof. Asım Akin tarafından suçlanan eski Üstad Kaya Paşakay, "yolsuzluk" olduğu söylenen dönemde Prof. Akin’in başyardımcısı olduğunu ve bütün kararların altında imzasının bulunduğunu söyledi. Paşakay, mason dünyasının haber dolayısıyla infial içinde olduğunu belirterek, "İki yıllık dışa açılma çabalarına yazık olmuştur" dedi.
TÜRKİYE masonlarının en önemli kolu olan Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası’nın yeni Üstadı Prof. Asım Akin tarafından ağır bir dille suçlandığı iddia edilen eski Üstad Kaya Paşakay, söylenenlerin yalan olduğunu ve karalama amacı taşıdığını ifade etti. Kendi yönetimini döneminde Prof. Asım Akin’in başyardımcı sıfatı taşıdığını ve her türlü kararın altında imzasının bulunduğunu belirten Kaya Paşakay, "Bir yanlışlık varsa sorumluluğumuz eşit miktardadır" dedi.
Geçtiğimiz iki yıl içinde masonları dışarıya açmak için büyük çabalar harcadıklarını, başta Cumhurbaşkanı, MGK Genel Sekreteri, Dışişleri Bakanı olmak üzere bütün yönetim kadamesiyle son derece iyi ilişkiler kurduklarını hatırlatan Paşakay, şöyle devam etti:
"Bu dönemde kendimizi topluma anlatma gayreti içine girdik. Bu gayretle birlikte büyük yatırımlar yaptık. Bu sürede locamız yüzde 63 oranında değer artışı sağladı. Aynı faaliyetleri yurtdışında da gösterdik. Konvan toplantısına yurtdışından katılan 25 büyük üstad faaliyetlerimizden büyük övgüyle söz etti ve beni ödüllendirdi. Bu çabalar sonucunda bizim Loca’mız, onların ifadesiyle, Avrupa’nın önemli merkezlerinden biri haline geldi."
OLAĞANÜSTÜ SEÇİM
Bütün bu yatırımların ve faaliyetlerin masonların gizli bir örgüt gibi faaliyet göstermesini isteyenlerini rahatsız ettiğini kaydeden Kaya Paşakay, "Bütün kararlar, oybirliğiyle alınmıştır. Şimdiki yönetim, benim dönemindeki kardeşlerle neredeyse aynıdır. Bütün kararların altında başyardımcım sıfatıyla Prof. Asım Akin’in de imzası vardır. Dolayısıyla, şimdiki yönetim kurulunun bizim kararlarımıza itiraz etmesi söz konusu olamaz. Yapılan işin hiçbir etik tarafı yoktur ve maalesef mason cemiyetinin itibarı sarsılmıştır" dedi.
Kendisinin ve iki arkadaşının ihraç edileceğine dair haberlerin de gerçeği yansıtmadığını belirten Paşakay, şöyle devam etti:
"Loca tüzüğüne göre, Büyük Üstad’ın ihraç yetkisi, ’Masonluğa aykırı davranışı sabit olma’ şartına bağlanmıştır. Bunun için de yönetim kurulunun karar alması gerekir. Ortada böyle bir durum yok. Bu, Prof. Asım Akin’in kendi başına aldığı bir karar olmalı. Fakat insanların böyle zan altında bırakılması üzüntü verici. İki yılda kazandığımız itibar büyük ölçüde zedelenmiştir. Loca başkanları infial içinde. Bu infial olağanüstü seçimi de gündeme getirebilir."
Kaya Paşakay, Sabah Gazetesi’ndeki haberde geçen "levha" kelimesinden, bu haberin kim tarafından sızdırıldığını da kesin olarak tespit ettiklerini söyledi ama başka ayrıntı vermedi.
Loca’dan ihraç açıklaması
Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası, eski Üstad Kaya Paşakay, Koray Darga ve Ali Sait Sevgener’in masonlukla ilişkilerinin kesildiğini bildirdi. Dernek adına açıklama yapan Büyük Üstad Prof. Asım Akin, "Masonik ilkelerimize aykırı davranışları nedeniyle Kaya Paşakay, Koray Darga ve Ali Sait Sevgener’in Masonlukla ilişkileri kesilmiştir" dedi.
/Sefa KAPLAN - HÜRRİYET
Yer imleri