Kan davası bitince 65'inde askere gitti

Kan davası nedeniyle 38 yıldır kaçak olan 65 yaşındaki Hızni dede, hısımları ile barışınca soluğu askerlik şubesinde aldı. Hızni Coşkun'un kardeşinin de 56 yaşında askere gittiği öğrenildi.

Kan davası nedeniyle köyünü terk edip Beyrut'a yerleşen dede, yurda döndükten sonra askere gitti.

Mardin Midyat ilçesine bağlı Çamyurt köyünde ikamet eden Hızni Coşkun, 1950 yılında akrabaları ile arazi anlaşmazlığı yüzünden çıkan kavgada her 2 taraftan 2 kişi hayatını kaybetmişti. Olay sonrası köyü terk etmek zorunda kalan Coşkun ailesi Beyrut'a yerleşti. Köyü terk ederken henüz 7 yaşında olan Hızni Coşkun, Beyrut'ta Şemsiye adlı bayanla evlendi ve 11 çocuğu dünyaya geldi.

Uzun yıllar sonra büyüklerin araya girmesi ile hasımları ile barışan Hızni Coşkun, çocuk yaşta gittiği Beyrut'tan 58 yıl sonra yurda döndü. Eşi ve 11 çocuğu ile Sağlık Mahallesi 1929 Sokak No 48 sayılı yerde ikamet eden kardeşi Yusuf Coşkun'un evine sığınan Hızni, Batman Askerlik Şubesine gidip askerliğini yapmak istediğini belirtti.

Eşi ve çocuklarını kardeşine bırakan 65'lik Hızni Dede, Manisa'da acemi birliğine teslim oldu. Acemi birliğini başarıyla bitiren Hızni Dede, Çanakkale'de usta er olarak vatani görevini sürdürüyor.

KARDEŞİ DE 56 YAŞINDA ASKERE GİTTİ

56 yaşında askere gittiğini belirten evli 8 çocuk babası Yusuf Coşkun ise acemi birliğini Tokat usta birliğini ise Muğla'da yaptı.

Coşkun ise kaçış nedenini şöyle anlattı. "1950 yılında Midyat Çamyurt'ta oturuyorduk. Ben ve ağabeyim küçüktük. Babam Hüseyin ile akrabalarımız arasında arazi yüzünden kan davası başladı. Babam gece geç saatlerde bizleri alarak Beyrut'a kaçırdı. Aradan yıllar geçti, aslen Beyrutlu olan Nebiha ile evlendim. Hasımlarımız bizi bulacak diye 38 yıl o korkuyla yaşadık. Daha sonra büyüklerin araya girmesiyle barıştık. 2002 yılında Beyrut'tan gelerek Batman'a yerleştim. Ben 2003 yılında 56 yaşında askere gittim. 3 ay önce ağabeyim geldi o da ilk iş olarak askere gitti.Şu an ağabeyimin 11 çocuğu ve kendi çocuklarım toplam 19 nüfusa bakıyorum. Hastalığım nedeniyle iş yapamıyorum" dedi.
Cihan