Kan davasý bitince 65'inde askere gitti

Kan davasý nedeniyle 38 yýldýr kaçak olan 65 yaþýndaki Hýzni dede, hýsýmlarý ile barýþýnca soluðu askerlik þubesinde aldý. Hýzni Coþkun'un kardeþinin de 56 yaþýnda askere gittiði öðrenildi.

Kan davasý nedeniyle köyünü terk edip Beyrut'a yerleþen dede, yurda döndükten sonra askere gitti.

Mardin Midyat ilçesine baðlý Çamyurt köyünde ikamet eden Hýzni Coþkun, 1950 yýlýnda akrabalarý ile arazi anlaþmazlýðý yüzünden çýkan kavgada her 2 taraftan 2 kiþi hayatýný kaybetmiþti. Olay sonrasý köyü terk etmek zorunda kalan Coþkun ailesi Beyrut'a yerleþti. Köyü terk ederken henüz 7 yaþýnda olan Hýzni Coþkun, Beyrut'ta Þemsiye adlý bayanla evlendi ve 11 çocuðu dünyaya geldi.

Uzun yýllar sonra büyüklerin araya girmesi ile hasýmlarý ile barýþan Hýzni Coþkun, çocuk yaþta gittiði Beyrut'tan 58 yýl sonra yurda döndü. Eþi ve 11 çocuðu ile Saðlýk Mahallesi 1929 Sokak No 48 sayýlý yerde ikamet eden kardeþi Yusuf Coþkun'un evine sýðýnan Hýzni, Batman Askerlik Þubesine gidip askerliðini yapmak istediðini belirtti.

Eþi ve çocuklarýný kardeþine býrakan 65'lik Hýzni Dede, Manisa'da acemi birliðine teslim oldu. Acemi birliðini baþarýyla bitiren Hýzni Dede, Çanakkale'de usta er olarak vatani görevini sürdürüyor.

KARDEÞÝ DE 56 YAÞINDA ASKERE GÝTTÝ

56 yaþýnda askere gittiðini belirten evli 8 çocuk babasý Yusuf Coþkun ise acemi birliðini Tokat usta birliðini ise Muðla'da yaptý.

Coþkun ise kaçýþ nedenini þöyle anlattý. "1950 yýlýnda Midyat Çamyurt'ta oturuyorduk. Ben ve aðabeyim küçüktük. Babam Hüseyin ile akrabalarýmýz arasýnda arazi yüzünden kan davasý baþladý. Babam gece geç saatlerde bizleri alarak Beyrut'a kaçýrdý. Aradan yýllar geçti, aslen Beyrutlu olan Nebiha ile evlendim. Hasýmlarýmýz bizi bulacak diye 38 yýl o korkuyla yaþadýk. Daha sonra büyüklerin araya girmesiyle barýþtýk. 2002 yýlýnda Beyrut'tan gelerek Batman'a yerleþtim. Ben 2003 yýlýnda 56 yaþýnda askere gittim. 3 ay önce aðabeyim geldi o da ilk iþ olarak askere gitti.Þu an aðabeyimin 11 çocuðu ve kendi çocuklarým toplam 19 nüfusa bakýyorum. Hastalýðým nedeniyle iþ yapamýyorum" dedi.
Cihan