Coca cola ilk defa 1886'da eczacý John S. Pemberton tarafýndan formülünde
kokain adlý uyuþturucu maddeninde olduðu bir þurup þeklinde üretilen cola
John S.Pembertonun ölümü ile Asa Candler coca colanýn haklarýný 2 bin 300
dolara satýn aldý ve 1892 yýlýnda the coca cola company adlý firma
kuruldu.Reklam adý altýndaki görsel kitlesel telkinlerle insanlarýn
zihinlerine ''buz gibi,nefis serinletici,hayatýn tadý'' gibi tamamen gerçek
dýþý sunumlarla sunuldu iç yapýsý ise anlatýlmayýp saklandý üzerinde
araþtýrma yapmak isteyen doktor yada baþka kimlikli araþtýrmacýlara bu izin
verilmedi ve coca colanýn gerçek yüzü saklanarak yaldýzlý sunumlarla
zihinlere iþlenmeye devam edildi.
Gerçekte coca cola bilinenin aksine içeriðindeki zararlý bileþimler
sebebiyle her açýdan Mutlak Manada zararlý bir içecektir.Gerçek þu ki coca
cola içeriði itibari ile ilk üretim tarihinde içerisinde kokain adlý
uyuþturucu maddeninde konulmasý ile baþlamýþtýr. Bir litre kolalý içecek
yaklaþýk 400 kalori eþdeðeri þeker, 0,15 gram kafein, deðiþik miktarlarda
renk veren maddeler, orijinal tadý saðlayan kola özü ve fosforik asit
içerir.Burada kola özü diye sunulan uydurma isim içeriðindeki uyuþturucu
maddeler için gizleyici bir çatýdýr. kola baþlý baþýna bir kimyevi madde
deðildir ki onun ona ait birde özü olsun.Dikkat edilirse yüksek oranda
þeker,kafein,boya maddeleri,fosforik asit ve benzeri bütün içeriði saðlýk
için tamamen zararlý bileþimlerdir.Kýsaca sýralanacak olursa coca cola ve
benzeri gazlý içeceklerin içerisindeki bazý katkýlar ve sebep olduklarý
zararlar þöyledir ;
1-Fosforik asit: E338
Ancak saðlýk üzerindeki etkileri tartýþýlmaktadýr. Keskin bir tad saðlar ve
diðer doðal benzer tad vericilere nazaran büyük miktarlarda ve ucuzca elde
edilebildiði için üreticiler tarafýndan tercih edilmektedir.
Genç kadýnlarda, kemik geliþiminde gýda eksikliði ile ortaya çýkan
osteoporoz hastalýðý riskini artýrmaktadýr. Fosfor fazlalýðý, zayýf kemik
yoðunluðuna yol açabilmektedir. Beslenme uzmanlarý, vücudun kandaki
fosfor-kalsiyum iyonlarý arasýndaki dengeyi sürdürmeye çalýþtýðýný
belirtmektedirler. Fosfor fazlalýðý oluþunca vücudun kimyasal balans
mekanizmasý bu dengeyi sürdürebilmek için kemikteki kalsiyumun dýþarý
çýkarýlmasýna yol açar. Neticede fosfor-kalsiyum fazlasý vücuttan dýþarýya
atýlýr ve geride gözenekli ve gittikçe zayýflayan bir kemik yapýsý meydana
gelir.Böylece kemik kýrýlmalarý olarak bilinen olaylar yaþanmaktadýr.
Kafein:
Kafeinli maddelerin kullanýmýnýn sonucunda karakteristik etkiler,
huzursuzluk, sinirlilik, heyecan, uykusuzluk, yüz kýzarýklýlýðý, fazla idrar
ve sindirim þikâyetleri gibi rahatsýzlýklardýr. Bu semptomlar bazý
insanlarda, günlük 250 mgr 'dan daha küçük dozajlarda tezahür edebilir.
Diðer bazýlarýnda ise daha yüksek dozlarda oluþur. Günlük 1gr 'lýk dozlara
çýkýlmasý halinde ise, kas seyirmesi, düþünce ve konuþmanýn düzensiz akmasý,
yorgunluk duymama ve fizikomotor acitasyonu oluþabilir. Daha büyük dozlarda
hafif duyumsal rahatsýzlýklar, kulak çýnlamasý, ýþýðýn parlamasý gibi
rahatsýzlýklar rapor edilmiþtir. Kafeinin 10 gr'ý geçen dozu ile, ani
krizler, nefes alma güçlüðü ve ölümle sonuçlanmalar oluþabilir. Alýnan
maddelerle girebilecek kafein miktarýnýn kabaca hesabýný þöyle yapabiliriz.
Bir bardak kahve yaklaþýk 100-150 mgr kafein ihtiva eder, bir bardak çay
yarýsý kadar, bir bardak kola ise 1/3 'ü kadar kafein ihtiva eder. Bir
bardak enerji içeceðinde ise yaklaþýk 100 mgr kafein alýnmýþ olur. Reçete
ile satýlan kafeinli ilaçlar bir bardak kahvenin ihtiva ettiði kafeinin bir
tam üçte biri ile bir buçuk arasýnda deðiþmektedir. Ýstisna olarak migren
hastalýðý için kullanýlan tabletlerin her biri 100 mgr kafein ihtiva
ederler.
Kafein, sindirim sistemi ve kalp rahatsýzlýklarýnýn geliþmesine ve
aðýrlaþmasýna neden olabilir. Üst karýn aðrýlarý, bazen peptik ülser ve
kanamalar oluþabilir. Ekstrem yüksek dozlarda ise ritim bozukluðu
eklenebilir, tansiyon düþer ve kan dolaþýmý durabilir.
Diðer farklý Teþhisler: Manik olaylar, panik rahatsýzlýklar, genel anksiety
rahatsýzlýklarý klinik raporlarda açýklanmýþtýr.
Boya Maddesi Karamel (E150):
Þekerin yavaþ þartlarda 170 C dereceye kadar ýsýtýlmasý sonucunda elde
edilir. Baþta kola olmak üzere çeþitli meþrubat, þekerleme, kek ve bazý
hamur iþlerinde boya maddesi olarak kullanýlýr.
Avustralya Hiperaktiv Çocuklarý Koruma Teþkilatý(HACSG)'na göre alerjik
bünyeli insanlarýn kaçýnmalarý gerektiði ifade edilmektedir.
CO2 Gazý: E290 (Karbondioksit)
Saðlýða zararlý bir gazdýr. Meþrubatlarla aþýrý miktarlarda alýnmasý halinde
çeþitli rahatsýzlýklara neden olur.kola ile beraber yüksek miktarlarda
alýnan co2 gazý ani ölümlere sebep olur.
Karmin: E120
Renklendirici; böceklerden elde edilir; kozmetiklerde, þampoanlarda, kýrmýzý
elma sularýnda, þekerlemelerde ve diðer gýdalarda kullanýlýr; hassas ve
asmatik bünyelerde alerjik reaksiyonlara sebeb olabilir. Ayrýca bir Müslüman
için kesinlikle haramdýr.
Sünî Tatlandýrýcýlar: Aspartam E951, Asesülfan E950, Sakarin E954
Toz ve sývý diðer bazý içeceklerdede kullanýlýr.Bu ürünler'de; Aspartam,
asesülfam ve sakarinin kombinasyonu kullanýlmaktadýr. Þeker hastalarýnýn
kullanýmý oldukça düþük olmasý ve kullanan insanlarýn yaþ seviyelerinin
yüksek olmasýna raðmen alzaymer riski oluþturduðu bildirilmektedir. Fakat
içeceklerde kullanýmý, özellikle aspartamýn içinde bulunan fenil alalin
isimli amino asitin çocuklarýn zeka geliþimlerini olumsuz etkilediði klinik
deneylerle kanýtlanmýþtýr.
Türkiyede gazozlar 'Gazlý alkolsüz içecek' (gazoz) adlý, Türk Standartlarý
Enstitüsü'nün Ekim 1992'de yürürlüðe giren TS4080 No.'lu standardýna göre
üretilir. Bu standart 20 sayfa olup isteyen her vatandaþ, bedeli mukabilinde
Türk Standartlarý Enstitüsü Merkezi'nden veya bürolarýndan temin edebilir.
Bu standardýn 2. sayfasýnda 'Gazoz Sýnýflarý ve Spesifik Maddeleri', 3.
sayfasýnda da 'Gazozun Genel Özellikleri' tablo halinde verilmiþtir. Ýkinci
tablo 'Kimyasal Özellikler'in 3. satýrýnda, gazoz cinslerinin litrede 5 gr.
kadar etil alkol (bütün alkollü içeceklerde sarhoþluk verici)
bulunabileceðinin belirtilmesi dikkati çekiyor.
Sade gazozlar da dahil, bütün gazozlarda tat veya koku verici esanslar
kullanýlar. Bu esanslar, yað cinsinden maddeler olup suda çözünmezler.
Bunlarý suda çözünür hale getirmek için hem su ile hem de yaðlarla tam
karýþabilen (çözünebilen) ara çözücülere ihtiyaç olur. Bu hususta en bol, en
ucuz ve en yaygýn olarak kullanýlan ara çözücü de etil alkoldür. Etil alkol
bunun için gazozlarýn terkibine girer. Kimya bilimi açýsýndan bunun biraz
daha açýklamasý þöyledir: Kimyada, 'benzer olanlar, birbiri içinde çözünür'
kuralý vardýr. En mühim ve en çok kullanýlan çözücü de su olduðundan suyun
dýþýndaki bütün çözücülerde hidrofil (suyu seven, su ile tam karýþan) ve
hidrofob (suyu sevmeyen su ile tam olarak karýþmayan) olarak ikiye ayrýlýr.
Moleküllerinde hidrofil bulunduran maddeler su ile hidrofil assosiasyon
yaparak berrak bir çözelti verebilir. Yað cinsi maddeler, bu sebeple benzin,
eter, toluen gibi çözücülerde çözünür. Etil alkol ise molekülünde hem
hidrofil hem de hidrofob grub bulundurduðundan hidrofil grubu ile hidrofil
assosiasyon, hidrofob grubu ile de hidrofob assosiasyon yaparak ara çözücü
vazifesi görür.
Karmaþýk gibi görünen bu olayý, aslýnda herkes çok basit bir deneme yaparak
kolayca anlayabilir. Bir iki damla yað cinsi madde (zeytinyaðý, çiçek yaðý
veya diðer sývý yað ve esanslar) bir þiþe suya ilave edilse, ne kadar
þiddetle ve uzun müddet çalkalansa berrak bir çözelti vermez. Bu bir iki
damla yað-bulunursa, biraz etil alkolde kolayca çözülebilir. Etil alkol
bulunamazsa, tuvalet ispirtosu veya kolonya da %75-80 etil alkol ihtiva
ettiðinden, bunlarýn az bir miktarlarý da yað cinsinden bir iki damla
maddeyi kolayca çözerek berrak bir çözelti verir. Bu berrak çözelti þimdi
bir þiþe suya ilave edilirse, suyun berraklýðý bozulmaz.
Ýþte gazozlarda tat ve koku verici yað cinsi maddelerin berrak bir
çözelti.Gerçekte içinde küçücük miktarda alkol olan bir içecek hiç
tereddütsüz olarak Müslüman tarafýndan terk edilmeli kullanýlmamalýdýr.
Kýsaca yazýlan içerikte görülür ki her þeyden önce coca cola cola özütü adý
altýnda ne kadar gizlenirse gizlensin kokain içermekte hiç gizlenmeden
açýkça görüldüðü üzerede yüzde beþ oranýnda alkol içermektedir.Ki bu iki
içerik zaten baþlý baþýna ''Ben Müslüman'ým'' diyen herkesin tereddütsüz
kaçýnmasý gereken maddelerdir.Aslýnda hiç þüphesiz coca cola,pepsi,diyet
içecekler adý altýnda sunulanlar bütün insanlarýn kaçýnmasý gereken
içeceklerdir.Öyle ya;
Ýçeriðinde alkol gibi istisnasýz herkesin zararlarýný inkâr edemeyeceði bir
madde varken açýkça bir uyuþturucu madde olan kullanýmý suç dahi kabul
edilen kokain temel taþ olarak kullanýlýyorken,mide duvarýnda tahriþlere
sebep olduðu araþtýrmalarla ortada iken,obezite gibi hastalýklara sebep
olduðu açýkça görüldüðü için ilk üretim yerleri olan amerika gibi ülkelerde
yasaklanýrken,saðlýk bakanlýðý belirgin zararlarýndan dolayý; '' "Asitli ve
gazlý içecekler yerine süt, ayran, taze sýkýlmýþ meyve sularý, bitki ve
meyve çaylarý tercih edilmelidir.'' Þeklinde açýklamalarla dolaylý olarakta
olsa zararlý olduðunu açýklamak zorunda kalýrken,böbreklerden kalsiyum
atýlýmýný hýzlandýrdýklarý, mide mukoza hücre döngüsünü bozduðu, diþ
çürüklerini belirgin bir þekilde arttýrdýðý, aþýrý içilmesinin kas
hastalýðýna (hipokalemik miyopati) neden olduðu raporlanýrken,okul çaðýndaki
460 kýz çocuðu üzerinde yapýlan ve "gazlý içecekler kemik kýrýlmalarý ile
yakýndan iliþkili" sonucuna ulaþýlan araþtýrmayý "Pediatri ve Adölesan
Týbbý" dergisi Haziran 2000'de sunup, kemiklerde kýrýlmalara sebep olduðu
saðlýk birimleri tarafýndan itiraf edilirken,diþlerin çürümesine eriyerek
yok olmasýna sebep olurken,abd nin New Orleans kentinde yapýlan konferansta
sindirim sisteminde ortaya çýkan kanserlerle gazlý içecekler arasýndaki
iliþkilerden söz edilirken, hastalýk hallerinde kendileri ile yakýn temas
haline girilen doktorlar "Gazlý içecekler kemikler için çok zararlý. Zaten
Türkiye'de süt tüketme alýþkanlýðý yoktu, üzerine bir de gazlý içecekler
gibi zararlý bir etken geldiði için kemiklerin oluþumunda bile sorun
yaþanýyor. Süt ve süt ürünlerinin tüketimi yaygýnlaþtýrýlmalý" (Prof.Dr.
Hacettepe Üniversitesi Týp Fakültesi Ýç Hastalýklarý Anabilim Dalý Öðretim
Üyesi Prof. Dr. Tümay Sözen) þeklinde açýklamalar yapmak durumunda
kalýrken,bir bardak gazlý içeceðin dahi diþ çürümesine katkýda bulunduðu
anlaþýlýrken ve tüm zararlarýnýn aksine kesinlikle ve hiçbir þekilde Mutlak
Manada tek bir faydasý dahi bulunmazken hala Mutlak Gerçeðe gözleri kapayýp
içmeye devam etmek þüphesiz hiç olmamasý gereken bir davranýþtýr.
O halde kiþi içinde ne kadar istek olursa olsun tüm bu zararlarý göz önüne
getirerek coca cola-pepsi - enerji içeceði veya benzeri hiçbir gazlý maddeyi
kullanmamalý.Yalnýzca kendisi kullanmamakla kalmayýp en yakýnýndan
baþlayarak kýrmadan ve üzmeden zararlarýný belgelerle göstererek uyarmaya
çalýþmalý.Þüphesiz hem kendisi hem ailesi ve yakýnlarýný kullanmaktan vaz
geçirmek için kendi çapýnda çalýþma yapan istisnasýz herkes hem kendi
üzerinde hem çevresinde daha saðlýklý bir hayat ve ortamla
karþýlaþacaktýr
bardak kolanýn içinde 32 küp þeker olduðunu
biliyor muydunuz?
Ýnsanlar hala çaya yarým þeker az atýp zayýflayacaklarýný zannediyorlar.
Bunun yanýnda kolalarýn rengini meyan kökü denen bir bitkiden saðlýyorlar.
Meyan kökünü de fareler çok sever ve en çok bu tarlada bulabilirsiniz fareleri.
Araþtýrmaya göre meyan tarlalarýndaki tarým araçlarý bitkiyle birlikte fareleri de tarladan
toplamaktadýr!
Makinelerin depolarý kan gölüne dönmekte, fare parçalarý ve bitkiyle dolmaktadýr.
Makinelerin deposunda iþlenmek üzere fabrikalara götürülür.
Yani içtiðimiz kola, ASÝTLÝ FARE SUYU.
Bunun üzerine davalar açýldý ama firmalar kazandý.
Dezenfekte ediliyormuþ güya...
Ayrýca bir bardak kola içine bir kemik parçasý atýn ve 3-4 gün bekletin. Kemiðin lastik gibi olduðunu göreceksiniz.
Bir de kolanýn tuvalet ve banyoda ne kadar iyi bir temizleyici ve
parlatýcý olduðunu bilmeyen yoktur...


Teþekkur:
Beðeni:
Alýntý


Yer imleri