Genç Türk bilim adamý, çalýþmasýyla Türkiye Bilimler Akademisi ödülünü kazandý.

CD ve DVD'lerde kapasite sorunu ortadan kalkýyor.

ATATÜRK Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü öðretim üyesi Doç. Dr. Seydi Doðan, veri depolamada kullanýlan CD, DVD ve flash disc'lerin kapasitelerini yükseltmeye yönelik yaptýðý nanoteknoloji çalýþmalarýyla, Türkiye Bilimler Akademisi'nin (TÜBA) 'Üstün Baþarýlý Genç Bilim Ýnsanlarý' ödülünü kazandý. Doç. Dr. Doðan bileþik yarý iletkenlerin büyütülmesi, elektriksel ve optik özellikler araþtýrmasýyla 700 megabayt CD'leri 5 Gigabayt'a, 4.7 Gigabayt kapasiteli DVD'leri de 10 Gigabayt'a kadar yükseltmeyi baþardý.

ABD'de Virginia Commonwealth Üniversitesi'nde baþladýðý nanoteknoloji araþtýrmalarýný, Erzurum'da da sürdüren 35 yaþýndaki Doç. Dr. Seydi Doðan, Atatürk Üniversitesi'nin gururu oldu. Baþarýsýyla nanoteknoloji dalýnda ödül alan bilim adamý Doç. Dr. Doðan, bileþik yarý iletkenlerin büyütülmesi, elektriksel ve optik özellikler üzerindeki araþtýrmasý sayesinde CD, DVD ve flash disc'lerde kapasite artýrýmýnýn mümkün olabileceðini ortaya çýkardý. Çalýþmasýnýn tüm teknolojik uygulamalar için geçerli olduðunu belirten Doç. Dr. Doðan, "Teknoloji, her geçen gün nano boyutlara iniyor. Benim çalýþmam geniþ bir yelpazede düþünülebilir. Çok ciddi oranda elektrik sarfiyatýna neden olan trafik sinyalizasyon sistemlerinden, otomobillerin ön panel ýþýklandýrmalarýna kadar her noktada yeni bir adým getirdim. Tabi tüm bunlar biraz daha geliþtirilebilir. Ancak nano teknoloji konusunda ülke olarak gerideyiz. Türkiye'de bu anlamda çalýþan iyi gruplar var ancak Erzurum'da maddi imkansýzlýklar ve alt yapý eksikliði nedeniyle çok fazla araþtýrma yapma þansýmýz yok" diye konuþtu.

Doç. Dr. Seydi Doðan, TÜBA'nýn 37 yaþ üzerinde müracaat kabul etmediði ve 'Bilim Oscar'ý' olarak nitelendirilen ödülünü, 6 Haziran'da Ýstanbul Kadir Has Üniversitesi'nde düzenlenecek törende alacak.
Alýntýdýr.