Muhammet alexander russel webb (amerikalı)
1846 da amerika hudson şehrinde dogdu newyork ünüversitesinde okudu kısa zamanda cok sevilen ve cok takdir edilen bir fıkra muharriri oldu st joseph gazett ve missouri rapublican isimlerinde mecmualar neşretti 1887 de filipinlerde amerika konsolosu oldu müslüman olduktan sonra kendini tamamiyle islamiyeti neşretmeye vakfetti ve amerikadaki teşkilatın başına gecti 1916 vefat etti bana ahalisinin pek cogu hristiyan olan amerikada dogan büyüyünceye kadar mütemadiyen hristiyan papazların yaptıkları vaazları daha dogrusu sacmalıkları dinleyen benim gibi insanın niçin dinini deyiştirerek müslüman oldugunu soranlar cok oldu bende onlara müslümanlıgı nicin hayat rehberi olarak sectigimi kısaca şöyle anlattım
müslüman oldum cünkü yaptıgım incelemeler insaların ruhi ihtiyaclarınınancak müslümanlıgın koydugu saglam esaslarla temin edilecegini gösterdi ben daha cocukken bile hristiyanlıga bir türlü iki elle sarılamamıştım 20 yaşıma geldigim ve artık reşit oldugum zaman kilisenin her şeyi günah sayan garib ve can sıkıcı terbiyesine tamamen isyan etmiştim yavaş yavaş kiliseden ayrıldım ve bir daha dönmedim benim araştırıcı meraklı bir ahlakım (karekterim ) vardı herşeyin sebebini ve maksadını arıyordum bunlar için mantıki cevaplar bekliyordum halbuki rahiplerin ve diger hristiyan din adamlarının bana verdigi cevaplar tatmin etmiyordu onlar cok kareler suallerime tatmin verecekleri yerde bunları biz anlamayız bunlar ilahi sırlardır diyorlar veya bunu bizim aklımız kavramaz gibi kacamaklı bir cevap veriyorlardı bunun üzerine bir yandan şark dinlerini diger taraftan meşhur filozofların eserlerini incelemeye karar verdim filozoflardan mill locke kant hegel fichte huxleyin ve digerlerinin eserlerini okudum bu filozofların eserlerinde hepprotoplazmadan atomlardan moleküllerden taneciklerden bahsolonuyor fakat insanın ruhu ne oluyor öldükten sonra nereye gidiyor bu dünyada ruhun nasıl terbiye edilecegi hakkında bir fikir bulunmuyordu halbuki islam dini insanın bedeni yanında ruhu ile meşgul oluyor ve bizi aydınlatıyordu bunun içindir ki ben ne yolumu şaşırdıgımdan ne de hristiyanlara kızdıgımdan veya ani bir karara kapıldıgımdan dolayı deyil tam aksine inceden inceye baktım büyüklügünü ulviyetini ciddiyetini mükemmelligini iyice anladıktan sonra müslüman oldum islamiyette esas allahü teala nın var ve bir olduguna inanmak o na kendini teslim etmek ve o na ibadet ederek lütüflarına şüktermektir islamiyet bütün insanlara kardeşligi iyiligi sevgiyi emreder onlardan ruh beden dil ve amel (iş) temizligidir islam dini şimdiye kadar insanların bildigi dinlerin muhakkak en mükemmeli en üstünü ve sonuncusudur :45:

Teşekkur:
Alıntı

Yer imleri