Ýþ baþvurularýnda 'baþörtüsü' krizi
Bir insan kaynaklarý firmasý iþ baþvurularý esnasýnda yaþanan baþörtüsü krizini gün yüzüne çýkardý... Daha önce birçok sorunla karþýlaþan baþörtülülerin bu sorunu büyük tepki toplayacaða benziyor...

5 yýldýr internet üzerinden binlerce kiþiye iþ bulan ve þu an Turkcv Ýnsan Kaynaklarý ve Danýþmanlýk Hizmetleri bünyesinde Ýþkur tarafýndan verilen 25.03.2008 tarih ve 277 sayýlý karar ile Özel Ýstihdam Bürosu olarak faaliyet gösteren Bu Linki Görmeniz Ýçin SupersatForuma Uye Olmanýz Gerekmektedir. adlý insan kaynaklarý sitesinin yöneticileri, iþ baþvurularýnda yaþanan baþörtüsü polemiðini cafesiyaset'e anlattý...

Site, baþörtüsü tartýþmalarýndan cesaret almýþ olacak ki; iþ baþvurularýnda 'dini inançlar' bölümü açarak bayanlara tesettürlü olup olmadýklarý belirtmelerini istemiþ.

Bunu bir özgürlük ve yaþam tarzý olarak gördükleri belirten turkcv.net yetkilisi Mehmet Altýndaðlý, “Amacýmýz Türkiye’deki türban tartýþmalarýndan nemalanmak deðil, türbanlýlara daha fazla iþ olanaðý saðlamak” olduðunu söyledi.

Konuyla ilgili cafesiyaset’e açýklama yapan Altýndaðlý þunlarý söyledi:

“Ýþ arayan adaylarýn bir çoðunun çalýþmak isteði þartlarý seçerken öðle yemeði, araç giderleri (Ulaþým) vb. isteklerinin dýþýnda cuma namazý izni, vakit namazlarý izni gibi inançlarý ile ilgili kriterlerde belirtmek istediði bir çok adayýn sýrf bu istekleri yüzünden mulakatlarda baþarýsýz olduklarýný dile getirdi… Mulakat esnasýnda bu þekilde sözlere maruz kalan adaylarýn psikolojik olarak etkilendiklerini, etkilerinin ileri dönemlerde gerek iþ, gerek aile hayatýna olumsuz ektilerinin yansýdýðýný belirttiði. Birçok adayýn sýrf cuma namazý izni istediði için iþten çýkarýldýðý, bu istediðin bir inanç özgürlüðü deðil iþten kaçmak gibi algýlandýðýný söyledi…

Altýndað, eleman arayan bir çok kurum ve kuruluþun kendilerine bu yönde talepte bulunduklarýný ve sýrf baþý açýk ya da kapalý olduðu için mülakatlarda geri çevrilen adaylarýn bu þekilde daha önceden deðerlendirilebileceðini belirtti. "

Altýndaðlý sözlerine þöyle devam etti:

”Biliyoruz ki her firma çalýþtýracaðý personeli en iyi biçimde incelemek ve tanýmak istiyor. Biz de özgeçmiþ formumuza eklemiþ olduðumuz bu vb. kriterlerle hem iþ verenlerin hem de iþ arayanlarýn ihtiyaçlarýný en iyi þekilde karþýlamaya çalýþýyoruz”

Altýndaðlý ile yaptýðýmýz görüþmede iþ baþvurularýnda yaþanan baþörtüsü krizleriyle ilgili taraflarýna çok sayýda þikayet maillerinin geldiðini söyledi...

Ýþte turkcv.net'e ulaþan ilginç iþ baþvurusu þikayetleri:

ADIMI SÖYLEMEME BÝLE FIRSAT VERMEDÝLER

A.K: Muhasebe elemaný arayan inþaat sektöründe faaliyet gösteren bir firmanýn ilanýna internet üzerinden baþvuru yaptým, firma özgeçmiþimdeki detaylarý görerek beni mulakata çaðýrdý. Mülakata gitmek için saatinde firma kapýsýnda oldum, beklemeye baþladým, insan kaynaklarýndan olduðunu söyleyen bir yetkili beni mülakata alamayacaklarýný söyledi ve benden gitmemi istedi. Nedenini sorduðumda tesettürlü bir elemaný iþe almayacaklarýný söyledi. Kendimi uzaylý gibi hissettim bir an.

SEN DÝNDARSIN DA BÝZ KAFÝR MÝYÝZ?

B.Y: Firma yetkilisi ile mülakatýmýz çok iyi geçmiþti, herþeyde anlaþmýþtýk, tokalaþýp çýkacaðým zaman dönüp yetkiliye, umarým cuma saatlerinde namaza gitmemde bir sakýnca yoktur, diye sordum, aldýðým cevap çok aðýr oldu…Sen dindarsýnda biz kafir miyiz ?, bu cevapdan sonra malumunuz üzerine iþe alýnmadým.

RESÝMSÝZ ÝLANLARI ARAR OLDUM…

F.E: Özgeçmiþinize resim eklemek tesettürlü bir bayan için oldukça zor, çünkü resminize bakýp ilana yaptýðýnýz baþvuruyu hemen iptal ediyorlar veya hiç aranmýyorsunuz. Resimsiz ilanlarda ise en azýnda belki mülakata çaðýrýlým ve orada yöneticinin gözününe girersem tesettürlü olmam belki farketmez diye bir umut ile aranýyorum iþte.

Cafesiyaset.den alýntý olup, paylaþým ve bilgilendirme amaçlýdýr...