Ahmet Çavuşoğlu
Beyaz Saray'da siyah Başkan mı?
![]()
ABD'de Demokrat Parti'nin ön seçim devresi tamamlandı. Siyahi aday Barack Obama, delegelerin çoğunu kazandı.
Belki Hillary Clinton daha fazla ön seçim delegesinin oyunu aldı ama netice olarak çok karışık bir sistemde, Obama, Demokrat Parti Başkan Adayını seçecek olan toplantıya katılacak delegelerin ve süper delegelerin çoğuna sahip oldu. Obama'nın Demokrat Parti Başkan Adayı olarak Başkanlık seçimlerine gireceği muhakkak gibi.
Şimdi mühim olan sual, zenci bir Amerikalı'nın, Cumhuriyetçi Parti Başkan adayı beyaz McCain'ı Başkanlık yarışında geçip geçemeyeceği?
Aslında Cumhuriyetçi Bush'un ABD'ye ve dünyaya yaşattığı sekiz kabus senesinden sonra böyle bir suali sormanın abes ile iştiğal etmek olması lazım ama Demokratların seçeceği aday zenci olunca iş biraz değişiyor.
Çünkü, bundan çok değil, 30-40 sene öncesine kadar, Amerika'da beyaz olmayanlar nerede ise insandan bile sayılmazlardı. Yaşadıkları, eğlendikleri, çalıştıkları yerler beyazlarınkilerden ayrı idi. Bir zenci beyazların kullandığı tuvalete giremez, beyaz öğrencilerin okullarına gidemez, seçimlerde oy kullanamaz, otobüse binemez ve parklara, lokantalara ve aklınıza gelen bir çok yere giremezlerdi.
En rahat girdikleri ama yine de çok çektikleri yer ABD silahlı kuvvetleri idi.
1861 senesinde ABD Kuzey ve Güney olarak ikiye ayrılmış ve zencilere hürriyet vermek istemeyen Başkan Abraham Lincoln'ün liderliğinde toplanan Kuzey eyaletleri ile zencileri köle olarak çalıştırmaya ve onlara sahip olmaya devam etmek isteyen Güney eyaletleri, ABD iç harbi adı verilen dört senelik bir harbe girmişlerdi. Bu harpte 700,000 kadar asker ve sayısı bilinmeyen sivil ölmüştü. Harbin bitmesinden bir ay sonra da Lincoln bir suikaste kurban olmuştu.
Harbi Kuzey kazandı ve zenciler kağıt üzerinde serbest kaldılar ama sadece renkleri değişik diye görülmemiş zulme uğrayan bu insanların durumları en az yüz sene daha değişmedi. Bugün hala ABD'nin bazı güney bölgelerinde zenciler rahat yaşayamazlar.
Durum böyle iken Amerikalıların, ne kadar vasıflı olursa olsun bir zenciyi (Yeni tabir ile Afrikalı Amerikalıyı), ABD Başkanı seçebileceklerine ben şahsen inanmıyorum. Beyaz adam bu değişikliğe hala hazır değildir.
4 Kasım sabahı sandık başına gidecek olan Amerikalılar şöyle bir tercih ile karşı karşıa kalacaklar:
Barack Obama, Kenyalı bir babadan olma. Uzun seneler Honolulu ve Endonezya'da yaşamış. İki kızı var. Columbia Üniversitesini ve Harvard Hukuk Fakültesini bitirmiş, 1997'den itibaren avukatlık ve Profesörlük yapmış, 2004'ten beri de İllinois Senatörü. Şimdiye kadar Müslüman olabileceği, askeri tecrübesi olmadığı konularında tenkit edildi.
John McCain, babası bir Amiral, kendisi de ABD Donanma Akademisi ve Harp Akademisi mezunu. Dört oğlu, iki kızı var.
Pilot olarak iştirak ettiği Vietnam harbinde az kaldı ölüyormuş. Beş sene Kuzey Vietnam'da harp esiri olarak kalmış, işkence görmüş. 1982'de Arizona'dan ilk önce Temsilciler Meclisine sonrada Senatoya seçilmiş. Hala da Senatör. Kendisine karşı çıkanların en büyük itirazı Bush'un partisinden olması.
ABD'de zencilerin toplam nüfusa oranı %14 civarında. Buna mukabil Hispanic veya latino denilen, Güney Amerika kökenli, büyük çoğunluğu Meksikalı ve bir bölümü de Porto Rikolu ve Kübalı. olanların oranı da %25.
Hispanicler çoğunlukla demokrat geleneksel olarak zencilerden hoşlanmıyorlar.
Biraz da kamu oyu yoklamalarına bakalım:
Değişik şirketlerin yaptığı,Clinton mu? Obama mı? Anketlerinde durum şöyle:
Obama %53-%42 arası değişiyor
Clinton ise %41-%47 arası oynuyor
Ama başka suallerin sorulduğu anketler bizi daha aydınlatabilir;
Obama mı? McCain mi? Anketleri McCain'i %43-%46 arası, Obama'yı da %49-%46 arası gösterirken
Clinton mu? McCain mi? Anketler Hillary'i hep 3-5 puan önde gösteriyor.
Yani, anketlere göre Amerikan seçmeni, Demokratlar, McCain'in karşısına Hillary'i çıkartırlarsa seçeriz ama Obama'yı seçmeyebiliriz diyorlar .
Tabi bu seçimde Obama'nın Başkan Yardımcısı olarak seçeceği isim de mühim. Mantıken Obama'nın Hillary Clinton'u seçmesi lazım ama belli olmaz.
Bana sorarsanız, Demokratlar belki de büyük medeni cesaret göstererek, beyaz olmayan bir Başkan adayı gösterecek ve bir demokrasi dersi verecekler ama karşılığında da ABD'nin yine Cumhuriyetçilerin elinde kalmasına ve Irak harbinin uzamasına sebep olacaklar.
Temel'in oradan, bir futbol sahası!
![]()

Teşekkur:

Alıntı
Anayasa Mahkemesi, türbana serbestlik getiren Anayasa değişikliğini 'Laikliğe aykırı, değiştirilmesi teklif dahi edilemez' diyerek iptal etti
Solunumu 45 dakika duran ve mucize eseri hayata döndürülen güvenlikçi, ömrünün son 5 yılını unuttu
15. Altın Koza Film Festivali tüm hızıyla sürüyor. Festivalde ilginç manzaralar sergileniyor. Son çevirdiği bir GSM reklamında gazozla gündeme gelen ünlü aktör Nuri Alço yine gündeme oturdu. Reklam filminde genç kızın ısrarlarına rağmen Alço gazozu açmazken, Adana'da Sevgi Konteji'nde aynı araçta bulunduğu Yeliz Yeşilmen'in serinlemek için yanında getirdiği gazozunu açtı. Alço'nun açtığı gazozu içen Yeşilmen bir süre sonra 'Bana ne oluyor. Ay bayılıyorum. Alço benim gazozumu açtı'dedi. n Basri BAŞ
ANKARA 2. Kale Festivali'nin açılışına, sinema dünyasının ''Malkoçoğlu'' lakaplı ünlü oyuncusu Cüneyt Arkın'ın atla tören alanına gelmesiyle başlanması planlanmıştı. Ancak olay, sanatçının Altındağ Belediye Başkanlığı'nın önünde karşılaştığı ilginç ''sürprizle'' seyir değiştirdi. Ata iki kez binme çabasında başarısız olarak düşen Cüneyt Arkın, alana atla gelemedi. Arkın, uğradığı ilginç durumu da 'At, nasıl bir zekayla kıvrak bir biçimde yere atmak istedi ki ben de erkeklik bizde kalsın diye kendimi yere attım'' diye aktardı.
Sıradışı yaşamıyla ünlü Helin Avşar, bu kez saçlarını siyaha boyatarak dikkatleri üzerine çekti

Yer imleri