Onlara ilkyardım

Yaralanan veya aniden hastalanan dostuna, nasıl müdahele yapacağını bilmen gerekir. Böyle bir durumda sakin olmak, en önemli faktördür. Heyecanlı bir kişi, farkında olmadan çok şeyi yanlış yapabilir. Bu yüzden ilk olarak sakin kalıp, olayı anlamaya çalışmalısın.

Kaza yeri, bulundurulan ilkyardım malzemeleri, dostunun ağırlığı- yaşı ve o anki sağlık durumu, uygulayacağın yardım ve karar için önemli faktörleri oluşturur.

İlk olarak onun gözlerini, kulaklarını, burnunu, boynunu, göbeğini, sırtını, ayaklarını ve vücut sıcaklığını kontrol etmelisin. Ona daha fazla zarar gelmemesi için, artık onun durumunu sabitlemeye çalışmalısın; vücut sıcaklığı yüksek ise buz ile soğutmak, vücut ısısı düşük ise onu battaniye ile ısıtmak, kanayan yerleri gazlı bez ile kapatmak... gibi. Yanında başka biri varsa, senin fatkettiğin anormallikleri, hemen not almasında fayda vardır, çünkü veteriner hekime ulaştığında, birçok şeyi heyecandan unutmuş olabilirsin.

Telefonla ulaşabileceğin bir veteriner hekim varsa, telefonda sana yapılması gereken adımları aktarır. Acil durumların çoğu, profesyonel ilkyardım bilgisi ve deneyimi gerektirir. İlkyardım müdaheleni yaptıktan sonra, dostunu veteriner hekime gotürmen gerekir. O zaman kadar sakin kalmanın çok önemli olduğunu, unutmamalısın.