KEMAL DERVİŞ NE DERMİŞ?
TÜRKİYE’Yİ, DÜNYA BANKASI, IMF, ABD VE AB’NİN KÖLESİ DURUMUNA DÜŞÜREN
Kemal Derviş yeniden sahnede
ANAP-MHP-DSP’nin kurduğu 57. hükümetin kurtarıcı olarak Amerika’dan ithal ettiği Derviş, siyasi yapıyı parçalayıp Türkiye’yi bir kaos ortamına sürüklemişti. TÜSİAD’ın davetlisi olarak gelen Derviş yeniden ortaya çıktı
Eski Devlet Bakanı ve UNDP Başkanı Kemal Derviş Türkiye’nin geçmişteki büyüme hızını yakalayabilmesi için yatırım oranını dış değil iç tasarruflarla birlikte artırması gerektiğini belirterek, büyümedeki düşüşün dünyadaki finansal krizle hiç ilgisinin bulunmadığını, böyle bir yaklaşımın da doğru olmadığını söyledi. TÜSİAD’ın Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısının konuğu olan UNDP Başkanı Kemal Derviş, yaptığı konuşmada ağırlıklı olarak dünyadaki ekonomik gelişmelere değindi, bu kapsamda Türkiye ekonomisini de değerlendirdi. Sözlerine “Gergin buldum havayı” diye başlayan Derviş, devamında milli takımın Cenevre’de elde ettiği başarı sonrası gergin havanın dağıldığını söyleyerek sözlerini sürdürdü. Derviş, dünya ekonomisinde ciddi yavaşlama olacağını, Türkiye ekonomisinde de bu yavaşlamanın yaşanacağını sözünün kısmi olarak doğru olabileceğini ifade etti. Yaşanan son krizin daha uzun süreceğine ilişkin görüşlerin ifade edildiğini aktaran Derviş, “Nisan ayından bu yana reel ekonomide ciddi çöküşleri görmüyoruz.” diye konuştu. Türkiye’de yatırım oranının iç tasarruflarla değil dış tasarruflarla artacağını dile getiren Derviş, “Türkiye çok düşük yatırım oranı ile devam ediyor. Türkiye çok güzel takdir edilecek büyüme sürecini yaşadı. 2001 krizi ağır bir krizdi. Daralmayı zor krizi Türkiye hızla atlattıysa bunu da sendikaların, işçilerin katılmasıyla sağlanan toplumsal mutabakatın etkisi büyüktür” dedi.
Sendikalar olmalıydı
Derviş TÜSİAD YİK toplantısı öncesinde bugün toplantıya gelmesi beklenen, ancak daha sonra katılmayacaklarını açıklayan Türk-İş ve Hak-İş’in gelmemesine ilişkin şunları söyledi:
“Sendikacı arkadaşlarla buluşmak güzel olurdu. Ama bu konuyu hiç bilmiyorum. Ben sadece ekonomi üzerine bu konunun katiyen dışına çıkmayan siyasi konulara hiçbir şekilde girmeyen bir sunum yapmayı kabul ettim. Ekonomide ciddi gelişmelere var. Türkiye’yi de etkiliyor tabii.
Yeniçağ....

Teşekkur:

Alıntı

Yer imleri